De redactie van de VPRO Gids luistert en tipt de beste podcasts van het moment. Laura H, de opvolger van Bob, moet je echt gehoord hebben.

Laura H.

We beginnen met een toptip over een superspannende nieuwe podcast van audiocollectief Schik, bekend van Bob. Hij gaat over Laura H., de jonge Nederlandse vrouw die in 2016 het kalifaat van Islamitische Staat ontvluchtte. Journalist Thomas Rueb schreef een boek over de intrigerende zaak, en Nele Eeckhout en Mirke Kist maakten er een podcast bij. Je herkent meteen hun eigen stijl, door de manier waarop ze met geluid omgaan en stukje bij beetje nieuwe informatie blootleggen. 

Alleen hebben ze nu veel meer om mee te werken: een jonge moeder die van huis wegloopt om zich bij een terroristische organisatie te voegen, dat klinkt een stuk spannender dan de wartaal van een demente oma. Ook 'kalifaatmeisje' Laura komt zelf uitgebreid aan het woord, waarbij al snel al je vooroordelen over kalifaatmeisjes op losse schroeven komen te staan. 

Na de eerste twee afleveringen gehoord te hebben kunnen we nu al zeggen dat Laura H. een goede kans maakt om op ons 'beste podcasts van 2018'-lijstje terecht te komen. 

Surviving Y2K

In de aanloop naar het jaar 2000 bekroop de wereldbevolking een ongemakkelijk gevoel. Veel computerprogramma's gebruikten alleen de laatste twee cijfers van het jaartal in een datum, dus na 1999 zouden ze ineens terugspringen naar 00. Wat voor gevolgen dat zou hebben, dat wist niemand.

Achteraf doen we er makkelijk over, omdat er eigenlijk niets gebeurde. Maar eind jaren negentig wisten we dat nog niet. Dan Kaberski maakte vorig jaar de spraakmakende podcast Missing Richard Simmons en gaat nu op zoek naar de 'millenniumbug'. In Surviving Y2K spreekt hij mensen die steeds riepen dat het een hoax was, maar ook preppers die zich stonden te verheugen op het einde der tijden. Op een slimme manier vervlecht hij verhaallijntjes met elkaar, over de aanloop naar en de gevolgen van die beruchte oudjaarsavond. 

The Lip

Transgenders zijn van alle tijden, maar het levensverhaal van de Italiaans-Nieuw-Zeelandse Eugenia alias Eugene alias Harry alias Jean is echt ongelofelijk. Geboren in 1875 als oudste dochter in een gezin van zestien kinderen, leidde ze jarenlang het leven van een man (inclusief twee huwelijken!) zonder dat iemand dat in de gaten had. Totdat het gruwelijk misging.

In de Nieuw-Zeelandse podcast The Lip (sowieso een aanrader) hoor je alles over het bizarre leven van Eugene/Eugenia.

Swipe left, swipe left

Iedereen is weleens op een date geweest die op het moment zelf extreem gênant, smerig of ongemakkelijk was. Gelukkig kun je er later vaak wel om lachen. De Britse Claire Crofton en Gavin Wong zijn al jaren een stel en missen daarom de avonturen van het daten. Zodoende besloten ze er maar een podcast over te maken. Ze riepen mensen op hun raarste en meest tenenkrommende liefdesverhalen in te sturen. Ze noemden hun podcast Swipe Left, Swipe Left, naar het bekende gebaar op Tinder. 

De afleveringen zijn lekker kort, maar ze smaken naar meer, dus als je er één hebt gehoord wil je het liefst het hele seizoen bingen. Begin maar eens met dit verhaal, over een jongen die tijdens het backpacken in Nicaragua een sexy Noorse dame tegenkomt.