De redactie van de VPRO Gids luistert en tipt de beste podcasts van het moment. Met deze keer een heel lijstje podcasts over cultuur in het Nederlands.

Geeky dingen

In Geeky Dingen bespreken Sidney Smeets, Thom Aalmoes en Linda Duits tips, nieuwtjes en thema’s die raken aan populaire cultuur, meestal vergezeld door een of meer relevante gasten.

In deze aflevering gaan ze dieper in op de nalatenschap van de Harry Potter-franchise. Nu begint de gemiddelde millennial al toverballen te spuwen als je ook maar het kleinste toverstafje laat oplichten, dus deze aflevering zal voor hen als een geschenk uit de hemel komen.

De dreuzels voor wie die magie inmiddels wel verdwenen is kunnen zich wenden tot andere afleveringen van de podcast, zoals die over serie-eindes of over de cultstatus van Twin Peaks.

Camera loopt

Hoewel de vooroordelen soms anders doen vermoeden, wordt er in Nederland op film- en seriegebied regelmatig iets moois afgeleverd. Een goede reden voor actrice en schrijfster Anna Drijver om een kijkje achter de schermen te nemen in Camera Loopt, waarin ze het gesprek aangaat met regisseurs en scenaristen uit de Nederlandse filmwereld.

In de tweede aflevering is regisseur en scenarioschrijver Frank Ketelaar te gast, eerder medeverantwoordelijk voor sterke series als Vuurzee en Overspel en films als In Oranje en Bloed, Zweet en Tranen. Ook was Ketelaar het creatieve brein achter recente hitserie Klem. Drijver gaat met hem in gesprek over zijn manier van werken, de al dan niet geslaagde oversteek van Overspel naar Amerika, de dunne spoeling in de Nederlandse acteerwereld en de worsteling met non-fictieverhalen.

Genoeg luisterstof dus voor eenieder die niet direct begint te schuimbekken bij het denken aan Nederlandse films en series. Elke twee weken een nieuwe aflevering.

De krokante leesmap

Zet drie ietwat grofgebekte ego’s bij elkaar, laat ze ieder een tijdschrift meenemen, en hen vervolgens datzelfde tijdschrift én elkaar een halfuur lang de grond in boren. 

Zo’n podcast valt of staat natuurlijk bij de aantrekkingskracht van zijn hoofdrolspelers. En dat is precies wat De Krokante Leesmap tot zo’n knapperig genot maakt. Gezichten van de podcast zijn Noortje Veldhuizen (radio-dj en boegbeeld van de Amsterdamse corpsmeisjes), Roelof ‘Slimste Mens’ de Vries en Marcel van Roosmalen, columnist en de man die het cynisme zowat in hoogsteigen persoon heeft uitgevonden.

Er is dus een (soort) format, er zijn persoonlijke beslommeringen (zo komt het liefdesleven van Veldhuizen uitgebreid aan bod) en er is een onuitputtelijke bron aan cheesy tijdschriften. Het is bij uitstek een geval van love it or hate it, maar wanneer je de afzeikerige toon van De Krokante Leesmap eenmaal omarmt, ontwikkel je jezelf al snel tot zo’n vreemde creep die hardop zit te lachen in de trein.

MovieInsiders

Al in 2008 pakten de mannen achter MovieInsiders de handschoen op en zag een van de eerste Nederlandse filmpodcasts het levenslicht. Gezegend met een goed gevoel voor humor en een encyclopedische filmkennis bespreken hosts Gudo Tienhooven, John de Jong en Nico van den Berg wekelijks nieuwe films, blikken ze terug op klassiekers en reageren ze in de rubriek ‘Jee of Nee’ op prikkelende stellingen. Ook stellen ze lijstjes op, variërend van de top vijf ‘geloofwaardig bezopen’ tot de top vijf ‘beroerde bad guys’.

Van Playtime tot New Kids Turbo en van La La Land tot Kidnapping Mr. Heineken: classics, ontiegelijke troep, verborgen pareltjes; ze komen allemaal voorbij. Al zullen fans van La Vita è Bella en Drew Barrymore soms even door moeten bijten, want die komen er niet altijd even goed vanaf.

In juni bestond de podcast tien jaar, resulterend in een uitzending waarin de hosts hun tien beste films aller tijden met het publiek deelden. Het is voor de heren vooralsnog geen reden om te stoppen: de tweehonderdste podcast zag  kortgeleden het licht en deze filmfreaks lijken hun kritische filmbrillen (gelukkig) nog lang niet af te zetten.

Convo

Drie vrienden wilden vanuit de straatcultuur hun eigen platform opzetten en niet wachten totdat Hilversum hen zou omarmen. Hun belangrijkste doel: het vieren van cultuur.

In Convo komen allerlei ins en outs van de hedendaagse cultuur aan bod. De focus ligt voornamelijk op hiphop en R&B, maar ook meer triviale uitstapjes, zoals de documentaireserie van Famke Louise, ‘memekings’ en de vriendschap tussen Trump en Kanye. Genoeg ruimte is er ook voor bij het oudere publiek redelijk onbekende, maar voor jongeren iconische gasten als Rotjoch, 4SHOBANGERS en Murda.

Genoeg ‘lijpe en harde shit’ dus, de afleveringen duren doorgaans zo’n twee uur, maar daar krijg je dan wel een van de hipste talkshows van dit moment voor terug. Onmisbaar voor de doelgroep, warm aanbevolen voor hen die mee willen met de taal van de tijd. Lees hier ook het interview dat 3voor12 eerder dit jaar had met de jongens achter Convo.