De serie Being Trans introduceert een nieuw podcastgenre: de realityshow.

Chloe heeft vrij recent een transitie doorgemaakt en leeft nu als vrouw. Dat maakt daten extra lastig, ook omdat ze zelf nog niet zo goed weet op wie ze valt. We volgen haar op een ongemakkelijk afspraakje met een andere transvrouw en leven met haar mee als een mannelijke date helemaal niet komt opdagen.

Chloe is een van de vier hoofdpersonen in Being Trans, een podcast die zich presenteert als de eerste ‘audiorealityserie’. Dat betekent dat de hoofdpersonen worden gevolgd in hun dagelijks leven, net als tv-realitysterren, zoals de Kardashians of de Meilandjes. Het team achter de podcast heeft ook ervaring met realitytelevisie en belooft een inkijkje in een wereld die anders voor veel mensen verborgen blijft.

Die belofte maken ze waar. De levens van de vier transmensen uit Los Angeles zijn boeiend genoeg om ze een tijdje te volgen. De problemen waar ze tegenaan lopen hebben vaak met hun trans-zijn te maken. Chloe speelde vroeger bijvoorbeeld op hoog niveau American football en mist haar sport heel erg, maar hoe kan ze dat in haar nieuwe leven inpassen? En de non-binaire transman Cy is getrouwd met een man die zich ‘hetero’ noemt. Hen vraagt zich af of hun echtgenoot hen nog wel aantrekkelijk vindt nu hen geen borsten meer heeft en er mannelijk uitziet.

Een audiorealityserie is makkelijker om te maken dan eentje voor televisie. Er is geen filmploeg nodig – in principe hoeven de hoofdpersonen alleen maar een zendermicrofoon te dragen en kunnen ze doen wat ze normaal ook doen. Sommige scènes kunnen ze zelfs gewoon met hun telefoon opnemen. Dan is het natuurlijk aan de montage om er een boeiend verhaal van te maken. Net als we gewend zijn bij reality-tv, worden in de podcast scènes uit het echte leven afgewisseld met interviews waarin de hoofdpersonen vertellen wat er in hen omgaat.

Het feit dat je de hoofdpersonen niet kunt zien, is een voordeel van Being Trans. In het geval van transgender mensen is het plaatje namelijk extra belangrijk: je gaat er onwillekeurig toch op letten hoe mannelijk of vrouwelijk iemand eruitziet. Dat je dit bij een podcast zelf moet invullen, zorgt ervoor dat hun innerlijk centraler komt te staan. Zo geeft de podcast een geloofwaardig beeld van hoe het voor deze mensen is om trans te zijn. Tegelijk laat Being Trans zien wat de mogelijkheden van dit nieuwe genre zijn. Volgens maker Being Studios van Lemonada Media is dit pas het begin en kunnen we de komende tijd nog meer audiorealityshows verwachten. Benieuwd welke beroemdheid zich als eerste zal laten volgen door de microfoon.

Being Trans

Being trans is te beluisteren in je favoriete podcastapp.

meer podcasttips