Vijf nieuwe podcasttips van de VPRO Gids, van illustreren tot beleggen

Sorry about the kid

Paul McKinnon was veertien toen hij vlak voor zijn school geschept werd door een veel te hard rijdende politieauto. Hij overleed dezelfde dag. Zijn broertje Alex was destijds tien en idolaat van zijn grote broer. Dertig jaar later weet Alex alles nog van die traumatische dag; de begrafenis, het immense verdriet van zijn ouders en de lange juridische strijd om de schuld van Pauls dood. Maar van het leven daarvoor, met Paul, herinnert hij zich haast niets meer. 

Alex wil zich niet alleen een dode, maar ook een levende broer herinneren. Daarom bespreekt hij in deze podcast met de mensen om hem heen wat de dood van Paul allemaal losmaakte. Ook probeert hij met hulp van een therapeut zijn geheugen op te frissen.

Sorry about the kid is geen gezellige podcast. Het is waarschijnlijk een van de zieligste verhalen die ik ooit heb gehoord. Het rauwe verdriet is zelfs dertig jaar later nog voelbaar door je koptelefoon heen. Toch is deze Canadese podcast een echte aanrader, omdat hij zo prachtig gemaakt en oprecht is. En omdat je net als Alex, hoop houdt dat je een klein stukje van de levende Paul terug kunt vinden. 

Over geld praat je niet

Over geld praat je niet is de titel van deze nieuwe podcast, hoewel ik denk dat er eigenlijk heel veel over geld wordt gepraat. Waarschijnlijk bedoelen ze 'over je eigen geld praat je niet', want wij Nederlanders vertellen niet graag wat er op onze bankrekening of salarisstrookje staat. Daar brengen Aaf Brandt Corstius en Vincent Kouters verandering in. 

Kouters is freelance journalist en begon een jaar of vijf geleden na te denken over zijn financiële toekomst en verdiepte zich in investeren en beleggen. Dat bleek interessanter en belangrijker dan hij dacht, dus ging hij er ook over schrijven. Hij is dus de 'amateur-expert' in de podcast, en Aaf is de echte amateur die beleggen maar eng vindt, maar er wel meer van wil weten. Sta jij er ook zo in als Aaf, dan is deze podcast iets voor jou. In de eerste aflevering gaat het over het doel om 'tonnair' te worden, oftewel 100.000 euro op de bank te hebben. 

De Potloodcast

Illustratoren geven in beeld commentaar op de wereld om zich heen. In De Potloodcast blijkt dat veel van hen ook prima met woorden uit de voeten kunnen. Jellie Brouwer (bekend van Kunststof) interviewt in deze podcast van de Illustratie Ambassade elke maand een illustrator aan de hand van vijf beelden die ze zelf uitkiezen. Die beelden kun je in de podcast natuurlijk niet zien, maar wel op de website. Ook zonder beeld begrijp je goed waar het over gaat: hun jeugd, hun invloeden, de eerste schreden op het illustratorenpad en de belangrijkste thema’s in hun werk. Zo vertelt Loes Faber in de nieuwste aflevering over haar klassieke VPRO-opvoeding met een belangrijke rol voor Theo & Thea, en over haar project over vrouwelijke kunstenaars, waar ze zes jaar van haar leven in stak.

Ook de aflevering met Jip van den Toorn is een aanrader; de vrouw die op haar 28ste al de belangrijkste beeldcolumnist van Nederland is. Zij heeft in het gesprek net zo veel humor, zelfspot en scherpte als in haar tekeningen.

Wie wat bewaart

In het depot van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed liggen duizenden kunstwerken en objecten opgeslagen. Allemaal met een eigen verhaal en geschiedenis, en allemaal op hun eigen manier van waarde, daarom worden ze dan ook bewaard.

Deze podcast duikt in deze schatkamer en richt zich elke aflevering op een ander object. De eerste, zeer geslaagde aflevering gaat over het kunstwerk ‘How does it feel to be a sex object’ van Lydia Schouten. Dat is performance art. Hoe bewaar je zoiets? De kunstenaar zelf vertelt hoe het werk destijds ontvangen werd en de makers van de podcast gaan op zoek naar een manier om het opnieuw tot leven te brengen.

Dead End: A New Jersey Political Murder Mystery

In 2014 werd het rustige en welvarende dorpje Skillman in New Jersey opgeschrikt door een vreselijke gebeurtenis. Er woedde brand in een van de villa's. Toen de brandweermannen het vuur hadden uitgemaakt, vonden ze de twee bewoners, John (72) en Joyce Sheridan, onder het bloed. Joyce was door messteken om het leven gekomen, John iets later door rook in de longen. 

De autoriteiten concludeerden dat John eerst zijn vrouw vermoord had en daarna zelfmoord had gepleegd. De kinderen van de Sheridans, onder aanvoering van zoon Mark, geloofden niets van dat verhaal. John Sheridan was een belangrijk figuur in de politieke wereld van New Jersey, die vol is van schimmigheid en corruptie.

Het is nooit duidelijk geworden wat er precies met de Sheridans is gebeurd, maar verslaggever Nancy Solomon ziet mogelijkheden om de moord op te lossen. In haar podcast wordt duidelijk dat de politie en het OM op zijn minst ontzettend slordig zijn geweest bij hun onderzoek. Dead End: A New Jersey Political Murder Mystery is een typische true crime-podcast, maar deze zaak heeft zo veel vlees op de botten dat je toch wilt weten of Nancy de hem gaat oplossen. 

meer podcasttips