Vijf nieuwe podcasttips van de VPRO Gids, van wooncrisis tot nepziektes

Conviction: The Disappearance of Nuseiba Hasan

De jonge Yasmin werd toen ze twee was geadopteerd door een Canadees gezin. Van haar biologische moeder kon ze zich niets herinneren, maar na veel speurwerk vermoedt ze dat het Nuseiba Hasan moet zijn geweest, een vrouw met Jordanese wortels, van wie sinds 2006 niets meer is vernomen. Vreemd genoeg gaf haar familie Nuseiba pas in 2015 op als vermist. Yasmin vraagt aan onderzoeksjournalist Habiba Nosheen of ze zich op de zaak wil storten.

Dat gebeurt in deze achtdelige podcast, die alleen via Spotify te luisteren is. Nosheen reconstrueert grondig en zorgvuldig het tumultueuze leven van Nuseiba. Ze kon niet goed overweg met haar streng islamitische familie, raakte zwanger op haar achttiende, zorgde uitstekend voor haar kind, maar gaf het na twee jaar toch op ter adoptie. Had ze toen al een vermoeden dat er iets ergs zou gebeuren? Komen Habiba en Yasmin erachter waar Nuseiba gebleven is? Je hoort het in het derde seizoen van Conviction.  

In gelul kun je niet wonen

Een zoektocht naar een huis, daar is in deze wooncrisis bijna geen lol meer aan. Op huizen in Amsterdam wordt rustig een ton boven de vraagprijs geboden, huurprijzen rijzen de pan uit, en steeds meer mensen raken dakloos. Wel is het mede door al die ellende een dankbaar onderwerp voor een podcast, want: verhalen genoeg. 

Collega's Folkert Coehoorn en Maike van Leeuwen beloven dat de podcast In gelul kun je niet wonen een gids zal zijn: 'Wij vertellen jou waar je rekening mee kan houden bij een huizenjacht in een huizencrisis.' En ze willen verhalen bundelen, want iedereen heeft ermee te maken. Die verhalen maken de podcast inderdaad direct vermakelijk – zo vertelt Folkert dat hij zijn eerste samenwoon-huurhuis, in de Amsterdamse Spaarndammerbuurt, heeft gewonnen met een spelletje kop-of-munt. Een treurige metafoor voor de huidige stand van zaken in woning-land: het lijkt wel een gokspelletje. 

Folkert zou nu graag samen met zijn vriendin een huis kopen, en Maike zoekt – enigszins noodgedwongen – samen met een goede vriend een huurhuis. In de eerste aflevering beloven ze dat deze podcast net zo lang duurt als hun zoektocht; als ze allebei een huis hebben gevonden, betekent dat ook het einde van de podcast. Dat kan dus nog wel even duren.

In gelul kun je niet wonen is alleen te luisteren via het nieuwe podcast-platform Podimo. 

De onbekende Cruijff

Is alles al gezegd over Johan Cruijff? Volgens de redactie van Andere tijden sport niet. Zij maakten vijf afleveringen met onbekende verhalen over het voetbalfenomeen, dat onlangs geen 75 jaar kon worden. De makers verdiepten zich in de flirt met Feyenoord in 1971 en de brute gewapende overval op zijn huis in Barcelona. Was dat de reden dat hij niet meedeed aan het WK in 1978? Voetbalhistorici als Kees Jongkind verdiepen zich erin, en het geheel wordt smakelijk verteld door Tom Egbers.

Sympathy Pains

De podcast Sympathy Pains sleept je mee in het bizarre verhaal van de Amerikaanse Sarah Delashmit, een vrouw die decennialang anderen manipuleerde met haar nepziektes, nephandicaps, nepmiskramen en andere drama's. Sarah is een klassiek voorbeeld van het syndroom van Münchhausen: ziektes en handicaps simuleren, met als doel de onverdeelde aandacht en zorg van anderen op te strijken. Laura Beil is de maker en verteller van Sympathy Pains. Beil is ook de journalist achter de populaire Dr Death-podcast, waar een tv-serie van gemaakt is met Alec Baldwin en Christian Slater.

Sympathy Pains zit lekker Amerikaans en juicy in elkaar en brengt een schokkend, meeslepend en fascinerend verhaal. Gruwelijk is het om te horen hoe Sarah misbruik maakt van lieve, behulpzame mensen, die echt om haar geven en vaak grote offers brengen om hun 'hartsvriendin' bij te staan in al haar medische en mentale crises. Steeds blijf je achter met de vraag: hoe kreeg Sarah dit toneelspel voor elkaar? En: waarom? Is ze eigenlijk zielig, of vooral kwaadaardig en gevaarlijk? De podcast zet je ook aan het denken over de vraag of je zelf weleens een Sarah hebt ontmoet.

In aflevering vijf komt er een psychiater aan het woord die dieper ingaat op de achtergronden van Sarahs oplichterij. 

Achter gesloten deuren

Als sinds de eerste berichten erover opdoken, zijn wij op de redactie gefascineerd door 'cybercharlatan' Rian van Rijbroek. Deze zelfverklaarde meesterhacker en geheim agent wist met haar charme door te dringen tot belangrijke hoge heren en zelfs de tafel van Nieuwsuur, maar ze verkoopt slechts gebakken lucht. Sinds 2019 heeft ze een relatie met de ruim twintig jaar oudere Gerard Sanderink, een excentrieke en steenrijke ondernemer.

Het verhaal heeft alles in zich en het was daarom ook wachten tot er een podcast over gemaakt zou worden. Dat heeft het FD nu gedaan. In drie afleveringen doen ze uit de doeken wie Rijbroek en Sanderink zijn en waarom het erop lijkt dat zij hem helemaal om haar vinger heeft gewonden. Sanderinks achterdochtige aard, digibetisme en gevoeligheid voor complottheorieën hebben er zeker mee te maken.

Helaas werkten de belangrijkste betrokkenen zelf niet mee, maar dit is waarschijnlijk pas het begin. Onlangs verscheen ook een boek van een journalist van Tubantia die zich heeft vastgebeten in de zaak, en uit betrouwbare bron weet ik dat ze daar ook met een podcast bezig zijn. Heerlijk, want ondanks dat Achter gesloten deuren een goed begin is, is de honger naar meer details over dit bizarre oplichtersverhaal nog niet gestild. 

meer podcasttips