Wat betekent de komst van ‘Podimo’ voor de Nederlandse podcastluisteraar?

Wie van podcasts houdt, heeft straks alleen nog maar een paarse app met een witte P nodig. Althans, als het aan het Deense bedrijf Podimo ligt, dat vorige maand met veel bombarie de Nederlandse markt betrad. Podimo profileert zich als een ‘Netflix voor podcasts’: een betaalde app, zonder reclame, met ‘exclusieve content’. Dat is even wennen voor de podcastluisteraar, want voorheen waren podcasts over het algemeen gratis. In de Podimo-app kun je ook de ‘gewone’ podcasts luisteren, zoals die uit Amerika of van de NPO.

bekende namen

Wat heeft Podimo te bieden dat ons moet overhalen om 4,99 euro per maand neer te tellen? Ten eerste verhuizen een aantal bekende podcasts met veel fans naar de app. POM van Alexander Klöpping en Ernst-Jan Pfauth, maar ook de Zelfspodcast van Sander Schimmelpenninck en Jaap Reesema, en de populaire show van vlogger Monica Geuze en Kai Gorgels. Niet alle luisteraars zijn er blij mee dat ze ineens moeten gaan betalen voor iets wat voorheen gratis was, maar de makers proberen ze te overtuigen dat ze een vergoeding verdienen. ‘Ik ben hier drie volle dagen per week mee bezig,’ vertelt Dionne Slagter van de truecrimeshow Moordcast in de eerste aflevering die ze op Podimo publiceert. ‘Op den duur was dat gewoon niet meer houdbaar geweest.’

Er zijn nog (een paar) BN’ers zonder podcast, en ook die probeert Podimo binnen te halen. Katja Schuurman en Frédérique Spigt hebben samen een podcast waarin ze overbodige huisraad en ballast uit hun verleden opruimen. Ook minder bekende makers met een goed idee kunnen bij Podimo terecht. Folkert Coehoorn en Maike van Leeuwen presenteren In gelul kun je niet wonen, waarin ze hun eigen zoektocht naar een huis combineren met analyses van de woningcrisis.

publieksparticipatie

Tot slot biedt de app ook vertaalde podcasts aan, iets wat in bijvoorbeeld Duitsland al veel meer gebeurt. Actrice Melody Klaver is de Nederlandse verteller van De vermisten, een Britse podcast waarin het publiek wordt opgeroepen om te helpen bij onopgeloste vermissingszaken. Op het gebied van verhalende en documentairepodcasts is het aanbod nu nog wat mager, maar Podimo belooft ook daar de komende tijd op in te gaan zetten. Oprichter Morten Strunge wil uiteindelijk een tot twee miljoen Nederlandse gebruikers verwelkomen.

Zal hij dat gaan redden? Fans van Monica Geuze en Sander Schimmelpenninck zullen wel overstappen. Ongetwijfeld zijn er straks een hoop mooie shows achter de betaalmuur te vinden. Maar technisch gezien werkt de app nog niet vlekkeloos, de ontdekfunctie is beperkt, en hij slurpt gigantisch veel data. Bovendien zijn er ook nog duizenden podcasts gratis te luisteren in andere apps. In elk geval is met de komst van Podimo de slag om de luisteraar definitief begonnen.

meer podcasttips