luister

Podcasts van VPRO Gids

Op VPRO Documentairegids vind je de beste documentairetips voor televisie, bioscoop en on-demand kanalen, maar de VPRO Gids maakt zelf ook documentaires in podcastvorm. Hier vind je ze allemaal.

Achterwerk

Nederlands - media

Veertig jaar lang stonden er achterop de VPRO Gids brieven van kinderen en jongeren. Vol vragen, problemen, wensen en frustraties. Sommige hilarisch, andere hartverscheurend. In deze podcast onderzoekt voormalig Achterwerkredacteur Elja Looijestijn wat er met de briefschrijvers en hun brieven is gebeurd.

Op bijna elke Achterwerk staat een brief die de ene kant heel herkenbaar is, maar tegelijk heel veel vragen oproept. Hoe is het nu met die kalverliefde, die droom om balletdanseres te worden, die zorgen om de aarde? Elja Looijestijn ging op zoek naar de briefschrijvers uit het verleden en meer dan eens bleek dat een brief op Achterwerk meer teweeg had gebracht dan ze ooit had kunnen vermoeden.

abonneer je op de podcast

Op de vijfde rij..

Nederlands - film

Cesor Majorana bezoekt onder andere het Nederlandse filmarchief van Eye Filmmuseum, onderzoekt de wereld van de Scamfestivals en doet verslag van het filmfestival van Cannes 2022 en 2021. Hij onderzoekt wat er is gekomen van ' het einde aan de dictatuur van het realisme' bij De Fantasten en in de Kerstspecial komt er eindelijk antwoord op de vraag of Die Hard (1988) nou wel of niet een kerstfilm is.

abonneer je op de podcast

Backspace

Nederlands - technologie

In Backspace nemen Elja Looijestijn en Cecile Elffers je mee over de elektronische snelweg naar de tijd van langzame verbindingen en snel geld. Ze duiken in de geschiedenis van de baanbrekende websites Marktplaats, Ilse, Lexa en CU2, en spreken de mensen achter en voor de schermen. 

Hoe gingen de feestjes in het hart van de dotcombubbel eraan toe? Hoe zag Marktplaats.nl eruit toen er nog seksadvertenties op stonden? Hoe ongemakkelijk was het om de liefde te vinden op het vroege internet? Wat kochten jonge internetondernemers van hun eerste miljoenen? En hoeveel glitterende gifjes konden pubers op hun eerste profielpagina kwijt?  

abonneer je op de podcast