In de tweede aflevering van de podcast Achterwerk ontmoeten we een jongen die al op jonge leeftijd had besloten dat hij lang haar wilde.

Toen Kevin een jaar of zeven was, zag hij een indianenfilm op televisie. Die kracht, die vrijheid – dat wil ik ook, dacht hij en hij kondigde bij zijn ouders aan dat hij zijn haar wilde laten groeien. Een paar jaar later was zijn haar inderdaad echt lang, wat voor Kevin ook een manier was om te laten zien dat hij anders was dan de rest: alternatiever. In het dorp waar hij woonde werd dit echter niet altijd begrepen en kreeg hij nogal eens nare opmerkingen naar zijn hoofd, waarvan ‘je lijkt op een meisje’ de vriendelijkste was. Kevin besloot een brief te schrijven naar ‘Achterwerk’, waarin hij vroeg om contact met andere langharige jongens. Dat lukte boven verwachting en wat er daarna precies gebeurde, hoort u vanaf deze week in de podcast Achterwerk.

Kevin was lang niet de enige die een bijdrage aan de rubriek leverde met een brief over zijn haar. Bij opgroeien hoort immers het vinden van een eigen identiteit en daar is je kapsel ook een onderdeel van. Op deze pagina een selectie van brieven uit het ‘Achterwerk’-archief over haardracht.

Jongen met echt lang haar

1998, #45

Mijn naam is Kevin, Ik ben een jongen van 10 jaar oud. Ik heb een soort probleem. Mijn haar is lang en de jongens zeggen dat ik een meisje ben! En daar heb ik geen zin in. Ik heb mijn haar lang omdat ik op een indiaan wil lijken en dat vind ik mooi. Ik laat het al drie jaar groeien en ik kan het in een vlecht doen.

Nu wil ik weten of er meer jongens zijn met echt lang haar. Want ik ken helemaal geen een jongen met lang haar. En dan mag ik misschien foto’s van ze want dan kan ik zien dat er meer jongens zijn met lang haar. En dan wil ik tips voor wat te zeggen als kinderen zeggen tegen die jongens dat zij eruitzien als een meisje. Ook wil ik weten wat mensen ervan vinden dat een jongen van 10 jaar lang haar heeft.

Ik vind het niet erg als mensen per ongeluk denken dat ik een meisje ben.

Kevin Timmerman (10), Vreeland


Kort en pikzwart

1995, #43

Al een hele tijd wou ik m’n haar kort knippen, maar het leek me een moeilijke stap. Toen werd ik verliefd op een jongen van 17 en begon een relatie met hem. W. zat heel de tijd te zeuren dat ik m’n lange haar (+ 50 cm) af moest knippen en ik was zo naïef om naar hem te luisteren. En toen heb ik het gedaan. Ik heb m’n haar kort laten knippen en bovendien pikzwart laten verven. Toen ik die avond in de spiegel keek, moest ik vreselijk huilen en ik heb de hele week slecht geslapen.

Op school werd ik uitgelachen, de jongens die me eerst zo knap vonden, zeiden gewoon droog tegen me dat ik lelijk ben. En de enige die het leuk vindt, is mijn vriend W. Ik maak me vreselijke zorgen om hoe ik eruit ga zien als de verf eruit gaat groeien. Ik heb vreselijk spijt.

Judith (14), Rotterdam

PS: Zijn er nog andere meisjes die ook zoiets hebben meegemaakt?

Kort en wit

1995, #46

Hoi, Judith. Toen ik jouw stukje las, moest ik gewoon schrijven. Ik heb namelijk zes weken geleden m’n + 50cm lange, bijna zwarte haar afgeknipt naar een kort wit kapsel! In het begin vond ik het te geel, ik heb ook een vreselijke nacht gehad. De volgende ochtend ben ik terug naar de kapper gegaan. Daar hebben ze er een spoeling door gegooid en toen was de kleur, vond ik, wel mooi. Ik heb wel veel positieve reacties gehad, maar ook negatieve; dat maakt mij niet veel uit, want ik vind het zelf mooi. Mijn verf is ook uitgegroeid, ik vind het niet erg en over een tijdje verf ik het gewoon weer. Sterkte, en trek je niet te veel aan van de negatieve reacties.

Else (14), Eindhoven

Dreadlocks

1998, #32

Ik ben een meisje van 17 jaar en het lijkt mij leuk om dreadlocks te nemen. Het lijkt mij wel een hele stap, daarom wil ik er eerst wat meer over weten. Bijvoorbeeld:

• Hoe duur is het?
• Waar kan ik het laten doen?
• Om de hoeveel tijd moet het bijgewerkt worden?
• Hoe verzorg je het goed? (Dat er geen schimmel in komt.)
• En of de lengte van je haar er korter door wordt?

Ik zou ook graag van mensen willen weten (die ook dreadlocks hebben) of ze er blij mee zijn of dat ze spijt hebben gekregen.

Winde (17), Heerenveen

Sinds vijf weken dreadlocks

1998, #34

Hoi, Winde! Ik las dat je dreadlocks wou nemen. Ik ben 14 jaar en heb sinds vijf weken dreadlocks. Ik dacht er eerst ook zo over: zal ik het nou wel of niet doen? Het is inderdaad een hele stap en ik heb er ook wel vier weken dag en nacht over na zitten denken. Op een gegeven moment was ik er gewoon ziek van en heb ik ze gewoon genomen. Ik moest nog wel even werken om f 250,- bij elkaar te krijgen, maar het is me toch gelukt. In het begin moet je de eerste drie weken elke dag even bijdraaien met wax. Daarna kun je je haren gewoon wassen en je kunt er ook gewoon mee zwemmen. En je haren gaan echt niet schimmelen als je ze gewoon elke week een keertje waxt. De lengte van je haar wordt wel wat korter (omdat het bol gaat staan) tenzij je je haar onder wegscheert. Ik heb dat niet gedaan omdat ik dat superlelijk vindt. Mijn haren zijn dus wel een stukje korter geworden, maar ik vind het zo mooi. Toen ik bij de kapper zat dacht ik acht uren lang (ja… zo lang zit je bij de kapper om ze erin te laten zetten): wat heb ik gedaan? Maar nu vind ik ze supercool en ik krijg erg veel complimentjes. Als jij ze nou ook gaat zetten dan ga ik wel met je mee. Ik heb ze namelijk in Leeuwarden laten zetten. Dus laat het me even weten als je het toch gaat doen.

Niels Postma (14), Akkrum

Lang haar

2000, #2

Ik ben een jongen van 11 jaar en ik zit met een gigantisch probleem. Ik wil lang haar. Maar mijn vader is dood en mijn moeder wil me naar de kapper hebben om bij te punten. Dat is niet het probleem, het probleem is dat de kapper onder bijpunten iets anders verstaat dan ik. Die stomme dorpskapper denkt dan: o, bijpunten. Dan doe ik er maar ongeveer vier centimeter af. En als je haar niet snel groeit en je je haar lang wilt, is dat een aardig stuk. Best wel klote dus. Ik heb net een afspraak kwijt weten te raken, maar nu maakt mijn moeder een afspraak voor volgende week. Mijn zus, die ook vindt dat ik lang haar moet hebben, zou ik nou graag mee willen hebben naar de kapper. Misschien lukt dat volgende week. Ze (mijn zus) zei dat als ik naar de kapper ga, dat ik dan twee blauwe plukjes moet nemen. En daar zit nou wat in, wel naar de kapper maar geen schaar erin.

Laurens (11)

PS: Een vrouw mag wel kort haar maar een man geen lang haar? Vreemd wereldje hoor, heel vreemd wereldje.