De derde aflevering van de podcast Achterwerk gaat over een meisje dat het islamitische geloof helemaal zag zitten op haar achttiende.

De achttienjarige Annebregt is opgegroeid in Friesland en zit op de vrije school. Ze komt uit een christelijke omgeving, maar met het geloof heeft ze nooit veel op gehad. Tot ze bij het uitgaan een Marokkaanse jongen leert kennen en via hem in aanraking komt met de islam. Ze krijgt het gevoel dat er een ‘vlammetje’ gaat branden en wil ook moslim worden. Ze kent alleen geen andere moslims en met hen probeert ze via ‘Achterwerk’ in contact te komen. Dat lukt, ze ontmoet verschillende andere islamitische vrouwen. Hoe het verder gaat met haar geloof en haar relatie horen we in de nieuwe aflevering van de podcast Achterwerk.

Ik wil moslim worden

1997, #42

Ik (18 jaar) heb er lang over nagedacht en alle voors en tegens tegen elkaar afgewogen, maar nu heb ik een beslissing genomen: ik wil moslim worden. Waarom, dat is een lang verhaal, maar ik zal proberen het uit te leggen. Vorig jaar augustus heb ik een Marokkaanse jongen ontmoet met wie ik nu een relatie heb. (Verkering klinkt zo naar.) We zijn nu dus meer dan een jaar bij elkaar. Via hem ben ik met de islam in aanraking gekomen, op een heel ongedwongen manier. Bovendien was het zo dat ik in dat jaar een eindscriptie + presentatie moest maken voor school. Uit interesse werd mijn onderwerp de islam. Hoe meer informatie ik kreeg en hoe meer ik las, hoe meer ik ontdekte dat de islam eigenlijk een bevestiging en verdieping was van de ideeën die ik had. Bijvoorbeeld over hoe je met elkaar om moet gaan, over alcohol en drugs, over de rechten van vrouwen (in een godsdienst) en nog veel meer. Wat mij het meeste trof was de harmonie met het leven om je heen en het begrip God in de islam. Voor mijn scriptie heb ik ook de hele Koran gelezen en dat heeft heel veel indruk op mij gemaakt.

Dat ik nu dus besloten heb om moslim te worden is een hele grote stap voor mij. Zeker omdat ik niet gelovig ben opgevoed. Persoonlijk heb ik altijd een lichte aversie tegen het Christendom gehad en vond daarom godsdienst maar niks. Nu ben ik erachter gekomen dat de islam dus wel met mijn gevoelens en gedachten strookt. Maar goed, daar gaat het niet om. Waar het wel om gaat, is dat ik heel graag contact zou willen met mensen die ook moslim willen worden of al zijn. Ik ben erg benieuwd hoe anderen deze stap gemaakt hebben en wat daar allemaal bij is komen kijken. Want werd het bijvoorbeeld van je geaccepteerd? Wat heb je verloren en wat heb je ervoor teruggekregen? Dus schrijf alsjeblieft.

Een meisje van 18

PS: De keuze om moslim te worden doe ik natuurlijk voor mezelf en niet vanwege het feit dat mijn vriend moslim is.

Over God

2004, #9

Misschien zouden jullie denken: wat raar, maar ik geloof in God. Pas sinds kort. Vroeger dacht ik altijd: God bestaat niet. Het is verzonnen, een verhaal. Maar nu geloof ik erin. Ik geloof nu in God omdat er op mijn school een gezin is dat terug moet naar Irak. We hebben geprotesteerd in Den Haag. Maar nu denk ik eigenlijk: ik kan nog bidden. Ik bid nu steeds en eigenlijk weet nog bijna niks over God, dus ik zou graag wat meer willen weten over God. Is het je tweede vader? Is het iemand die in de hemel woont? Voor mij is God iemand waar ik steun aan kan vragen en die ik kan bedanken. Hoe denken jullie over God? Ik zou hier graag wat meer over willen weten.

Een meisje van 11

Soort tweede vader 

2004, #11

Hallo meisje van 11 (#9). Ik geloof ook in god, maar al sinds ik me kan heugen. Ik beschouw god wel als een soort van tweede vader, die er altijd voor je is. Voor mij is het een soort opluchting als ik soms bid. De vriendin van m’n moeder is erg ziek en ze zal waarschijnlijk ook sterven, maar ik bid elke avond voor haar en dat geeft een veilig gevoel. Als ik bid voor het slapen dan kan ik met een gerust hart slapen.

Er wordt gedacht dat god in de hemel woont, misschien is dat ook wel zo, maar waar is de hemel dan? De verhalen gaan dat die daar boven in de lucht is. Maar ik denk dat de geestelijke wereld (hemel) overal om je heen is, dat er altijd wel iemand om je heen is. Een heleboel mensen denken dat bidden geen zin heeft omdat god toch niet bestaat, maar ik denk net als jij dat hij je steun kan geven bij dingen die je niet goed durft. Nou, ik hoop dat je hier wat mee kan!

Irene (12)

Religie

2005, #4

Stil, stil! Oorlog in m’n bil!
De Koran, de Bijbel Mein Kampf,
wat is het verschil?
De christenen tegen de moslims en het is de schuld van de joden
Met elke week een stuk of vijftig doden
Allah is groot, God is machtig
En ik heb een lul van twee meter tachtig
Een aanslag hier, een vergelding daar
Het hoofd van een onschuldige wordt opgehouden aan z’n haar
Alle nazi’s er nog bovenop,
want hun ras staat aan de top
Toch jammer dat er bij al die mensen wat van het verstand mist
Godzijdank, ik ben atheïst…

Paul Kreemers (18)

PS: Dit gedicht heb ik geschreven naar aanleiding van de onthoofding van die Amerikaan die op internet te zien was. Ik wil schrijver of columnist worden.