In de derde aflevering van de VPRO Gids-podcast ‘Achterwerk’ maken we kennis met Wilmer. Hij was er als elfjarige computerprogrammeur in 1995 vroeg bij.

De elfjarige boerenzoon Wilmer houdt niet van voetballen en zelfs niet van spelletjes spelen op de computer. Hij programmeert liever zelf, maar in het dorp waar hij woont kent hij niemand die dat ook doet. Door middel van zijn brief aan Achterwerk hoopt hij leeftijdgenoten te vinden die ook computerprogramma’s schrijven. Jaren later komt hij er chattend op internet achter dat zijn brief uit 1995 grote gevolgen heeft gehad. Zijn verhaal is te horen in de podcast Achterwerk. Op de volgende pagina’s meer brieven over nieuwe technologie en wat de effecten hiervan kunnen zijn.

luister naar de aflevering →

 

 

 

 

 

 

 

Zelf programmeren

#30, 1995

Altijd weer spelletjes. Wat is daar nou leuk aan, altijd een spelletje spelen op de computer? Niks! (Vind ik.) Ikzelf heb ook een computer, geen Game Boy ofzo, een pc. En denk maar niet dat daar massa’s spelletjes op staan. Het zijn er twee!! Neem nou het programmeren. Ik programmeer in Basic de meest gekke programma’s en af en toe spelletjes. En dat vind ik veel leuker. Of de mogelijkheden van een tekstverwerker of tekenprogramma uitzoeken. Ik speel af en toe weleens een spelletje, maar niet van dat Kill-Attack-Action-soort. Spellen als SimCity en Lemmings spreken mij meer aan. Ik wil ook wel eens weten of er nog een andere VPRO Gids-lezer van 10, 11, of 12 jaar op de PC programmeert.

Wilmer van der Gaast (11)
Beilen

Duur verjaardagskado

#21, 1995

Mijn naam is Veerle. Ik ben 11 jaar. Op mijn verjaardag 3 maart 1995 heb ik een zonnepaneel gekregen. Een zonnepaneel levert elektriciteit. Deze elektriciteit gaat via een kabel in de accu. Als de accu vol is, brandt er een groen lampje. Mijn computer, cassetterecorder, mijn lampen, andere elektrische dingen laat ik hier op werken.

Ik was erbij toen we het dak opgingen. Het zonnepaneel staat erop. Mijn vader heeft mij geholpen. Ik hoop dat jullie interesse hebben om bij mij te komen kijken. Zonnecellen zijn erg duur. Het is een duur verjaardagskado. Wij gaan daarom in de vakantie niet weg.

Ik kies voor zonnecellen omdat dat goed is voor het milieu. Niet alle mensen zijn even blij dat ik zonnecellen heb. Sommige buren hebben de ladder van het dak gehaald.

Veerle Ogg (11)
Nijmegen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stoer of zo?

#20, 2003

Ik vraag me af wat een zevende-groeper met een mobieltje moet. Wij hebben op onze school twee groepen zeven. In onze groep zit geen enkel kind met een mobieltje. Maar in de andere een heleboel! Sommige kinderen uit die klas staan de hele dag te bellen. Zelfs op de kermis.

Wat ik me dus afvraag is: met wie moeten ze bellen, wat zeggen ze en hoe betalen ze het? Ik heb hem niet nodig. Ik gebruik de vaste telefoon of ik ga er op de fiets heen. Vinden ze het stoer of zo? Nou, ik echt niet. De ene groep ze en wel en de andere niet. Dat is toch gek?

Een zevende-groeper

Geen internet

#16, 2002

Weet je wat ik stom vind? Dat iedereen denkt dat alle mensen internet hebben. Bijvoorbeeld op het Jeugdjournaal. Dan zeggen ze: ‘En als je meer wilt weten, kijk dan even op het internet blabla.’ Nou, dat vind ik dus niet leuk, want als je geen internet hebt dan kun je dat dus niet. Wij hebben wel een computer, maar dus niet internet.

Dat was het. Dus niet zomaar zeggen: ‘Kijk op het internet.’ Want dan baal je vet als je dat niet kan en op school niet mag en de bibliotheek te duur is.

Robbie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Te lang computeren

#52, 1996

Ik heb een probleem met mijn vader. Mijn vader vindt dat ik soms te lang computer. Een half jaar geleden computerde ik de hele dag en avond. Ik had toen een Sony Playstation. Nu zeg ik dat ik dit niet meer doe. Ik ben ouder geworden en mijn vader begrijpt mij niet. Vroeger, zes jaar geleden, mocht ik maar een uur per dag computeren. Nu moet dit weer, maar ik ben ouder en verstandiger geworden. Ik eis gerechtigheid! Wie heeft ook zoiets meegemaakt?

Robert

Andere dingen

#3, 1997

Beste Robert (‘Te lang computeren’, #52). Ik ben Barbara en ik ben 12 jaar. Ik mag maar een half uur per week (!) computeren, maar in tegenstelling tot jij, ben ik daar heel tevreden mee. Het leven is niet alleen computeren, eten en slapen! Er zijn ook andere dingen te doen. Bijvoorbeeld voetballen, buiten spelen, etc.

Barbara (12),
Driebergen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dat geping

#19, 2012

Lieve VPRO-lezertjes. Ik heb last van Blackberry's. Ik bedoel: mensen met Blackberry's. Best veel mensen uit mijn omgeving hebben een bb. Ik niet, ik moet het doen met een Samsung (geen android), waar ik overigens ook heel blij mee ben.

Maar ik vind het vervelend als mensen de hele tijd lopen te pingen. Bijvoorbeeld: ‘Haha! Zo grappig! Dat moet ik snel even naar die en die pingen.’ Dan sta je daar en weet je niet wat je moet doen. Volgend jaar ga ik naar de middelbare, ik ben bang dat ik er dan nog meer last van heb.

Hebben jullie tips wat je moet doen als je de enige bent die geen bb heeft en daar zo staat, terwijl de meeste aan het pingen of whatsappen zijn? Heel erg bedankt.

Florance (niet mijn echte naam)

P.S.: Niet tips als ‘koop een Blackberry’, want dat is geen optie.

Blauw scherm

#8, 2009

Ik voel me net een computer. Dat lijkt raar, maar het is zo. Als ik 's avonds in bed lig zie ik een blauw scherm.

Daarop zitten witte papiertjes waar vragen op staan. Ik kan niet slapen als ik de papiertjes zie. Daarom vraag ik antwoorden aan mijn moeder.

En het is geen droom want mijn moeder kan elke keer haarfijn vertellen wat ik haar heb gevraagd. En ’s middags kan ik in mijn hoofd gewoon computerspelletjes doen.

Wie heeft dit nog meer of heeft tips?

Een meisje dat zich voelt als een computer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Computerfreak

#46, 2002

Ik ben een computerfreak. Ik zit de hele dag op de computer spelletjes te doen. Tenminste zolang als dat kan. Ik maak wel gewoon nog mijn huiswerk, maar het liefst doe ik mijn huiswerk zo snel mogelijk, zodat ik weer op de computer spelletjes kan doen. Ik zit op 4 mavo. Ik computer al heel lang de hele dag, maar nu begin ik me toch een beetje zorgen te maken. Ik doe dit namelijk al een jaar of zes zo. RSI-problemen (dat zijn de lichamelijke klachten die je krijgt als je te lang achter de computer zit) heb ik nog niet extreem. Maar ik heb wel koude handen als ik van de computer af kom en soms een stijve nek. Ook zie ik alleen maar puntjes als ik naar een voorwerp kijk. Op school heb ik niet echt iemand om mee te praten. Ik heb ook een beetje het gevoel dat ik word buitengesloten. Een paar jaar geleden was het erger, toen werd ik echt gepest.

Mijn ouders bemoeien zich het liefst niet met het computerprobleem. Ze laten me maar heen doen. Als ik word gepest, helpen ze wel. Ik heb lieve ouders! Er zouden meer van zulke ouders moeten zijn! Heeft iemand dit computerprobleem ook? Hoe ben je ervan af gekomen? Wat doe je nu zoal in je vrije tijd? Liefst heb ik geen reacties van: gooi die spelletjes maar in de prullenbak, want daar heb ik niets aan. Dat helpt niet, ik kan dat gewoon niet.

Een jongen van 15

Geen donder uit

#32, 2015

Beste Achterwerklezers. Ik heb een nogal groot gameprobleem. Ik heb nu twee weken vakantie en voer volgens mijn ouders geen donder uit. Ik zit altijd alleen maar achter de computer volgens hen.

Dit is niet helemaal waar, maar gelijk hebben ze eigenlijk wel. Ik vind het moeilijk om met initiatieven te komen en doe ik dat wel dan is dat goed, maar dan hebben we een paar dagen later weer een discussie en zijn we weer terug bij af. Alsof dat initiatief wat ik heb genomen helemaal niet is gebeurd en dat ik inderdaad de hele vakantie al heb zitten gamen.

Ik weet niet zo goed wat ik hier aan kan doen want het maakt mijn ouders nogal pissig over het algemeen.

Heeft iemand tips?

Groeten, een game geek uit Amsterdam;-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pesten op MSN

#7, 2007

MSN is een andere wereld, stil wordt wakker, wakker wordt stil.

Dingen die je nooit durfde te schrijven, verschijnen op het beeld.

Van een muis maken ze een olifant, hun vingers die het toetsenbord slaan.

Hele rare teksten, en je denkt: ‘wat heb ik misdaan?’

Pesten wordt steeds groter, treiteren overheerst.

Je wilt dat het stopt en net zo wordt als eerst.

Opeens voel je de kracht, je wordt ontzettend boos.

Je drukt op de knop ‘blokkeren’ en er is niets meer loos.

Zeg het altijd tegen je ouders en verberg het niet.

Praat erover met je vrienden, en heb geen verdriet.

Je bent niet de enige, het gebeurt heel vaak.

Heb zelfvertrouwen, dat verandert de zaak.

Cato (10)

Volgende week in de podcast Achterwerk: Balletacademie

Achterwerk

luister de podcast

De zesdelige podcast Achterwerk is te beluisteren op in de podcastapps.