In dit programma zie je in Koninklijk Theater Carré, DeLaMar en de Rabozaal van ITA speciaal geselecteerde spraakmakende festivalfilms.

All You See

Nederland, 2022, Niki Padidar, 72’

Of ze nu allang in Nederland wonen of net zijn gearriveerd, nieuwkomers worden vaak vreemd aangekeken. Dit zorgvuldige portret onderzoekt hoezeer dat inwerkt op de psyche van migranten. Als niemand weet wie je was, ben je dan nog jezelf?

All the Beauty and the Bloodshed

Verenigde Staten, 2022, Laura Poitras, 117’

Nan Goldin werd beroemd met intieme, vaak heftige foto’s van subculturen waar ze zelf deel van uitmaakte. Nu strijdt ze tegen de familie Sackler, rijk geworden met de verslavende pijnstiller OxyContin. Een bewogen beeldverhaal over liefde en pijn. 
Op vrijdag 11 november vindt er in Carré een Master Talk plaats met IDFA’s eregast Laura Poitras, na afloop van de vertoning van All the Beauty and the Bloodshed.

Bobi Wine: The People’s President

Verenigd Koninkrijk, 2022, Christopher Sharp, Moses Bwayo, 120’

Een gooi doen naar het presidentschap is in Oeganda levensgevaarlijk, zelfs als democratisch gekozen parlementslid. De charismatische popster en volksheld Bobi Wine doet toch een poging, maar wordt op ontluisterende wijze tegengewerkt.

White Balls on Walls

Nederland, 2022, Sarah Vos, 90’

Meer diversiteit en inclusiviteit wil het Stedelijk Museum Amsterdam. Maar hoe? Deze documentaire biedt een eerlijk inkijkje achter de schermen in het soms schurende proces waar veel instituten nu mee te maken hebben.

Arcadia Live in ITA

Verenigd Koninkrijk, 2017, Paul Wright, 78’

IDFA presenteert naast alle reguliere films en projecten ook een aantal speciale vertoningen die slechts één keer tijdens het festival worden vertoond of opgevoerd. Zo kun je op zondag 13 november in de Rabozaal van ITA naar Arcadia Live, een eenmalige vertoning van een wervelende montagefilm. Deze wordt live begeleid door een hypnotiserende soundtrack van een negenkoppig muzikaal ensemble met onder meer Adrian Utley (Portishead) en Will Gregory (Goldfrapp).

Deze montage van archiefbeelden van het Britse platteland bevindt zich tussen historisch document en psychedelische trip. Het Britse landschap van destijds, toen de akkers nog met behulp van trekpaarden werden geploegd, maakt plaats voor rijen stinkende schoorstenen en de gekkekoeienziekte. In zorgvuldig gekozen audiofragmenten klinken speeches over utopische toekomstscenario’s.
Meer info op idfa.nl/speciaal

IDFA voor thuis

Via IDFA at home kun je iedere dag online een film via idfa.nl starten van 18.00 tot 23.00 uur.
Kijk voor de complete selectie op idfa.nl/athome

IDFA door het hele land

Amsterdam blijft het hart van het grootste documentairefilmfestival ter wereld, maar IDFA is er dit jaar ook in andere steden. De openingsfilm Al wat je ziet (All You See) van Niki Padidar is in een groot aantal filmtheaters door heel Nederland te zien bij de start van het festival op woensdagavond 9 november. Een uitgebreidere selectie van IDFA-films wordt vertoond in Forum Groningen en LantarenVenster in Rotterdam. Kaarten hiervoor zijn te koop bij de deelnemende filmtheaters.
Meer info op idfa.nl/extended

Voor vertoningsdata en -tijden, zie idfa.nl

naar de IDFA-special