Bloot wordt langzaam verdreven uit de openbare ruimte. Aanleiding om eens te kijken hoe de VPRO Gids de afgelopen vijftig jaar met bloot op de cover is omgegaan. Wie haalden de cover in hun nakie en hoe kijken ze daarop terug? ‘Nu zou ik dat niet meer doen.’

Speciaal voor abonnees

Zelf zijn ze zich er waarschijnlijk niet van bewust, maar er is een opmerkelijke overeenkomst tussen Adam en Eva, Hanneke Groenteman, de selectie van voetbalclub CSV Vitesse uit Breukelen, filmster Jeanne Moreau en hokjesman Michael Schaap. Allemaal stonden ze ooit min of meer in hun blootje op de cover van de VPRO Gids. En er waren er meer. Wie, dat leest u in deze eerste van vier afleveringen van de onlinezomerserie.

Voor dit verhaal doken we in ons archief om te kijken hoe de VPRO Gids in zijn 95-jarige geschiedenis omging met naakt in en vooral óp de gids. Welke keuzes werden gemaakt, wat was de aanleiding en wat zegt het over de tijdgeest? Nu bloot steeds meer uit de openbare ruimte verdwijnt, blikken we terug met ontwerpers en covermodellen. Kan nog steeds wat kon?

Waarom horen we niets meer over de kleedkamer van CSV Vitesse, wat dacht Hanneke Groenteman toen ze zichzelf op de mat vond en waren het wel de echte benen van Sunny Bergman die het omslag sierden? En wie stond er eerst als model helemaal bloot in De Telegraaf en vele jaren later op de cover van VPRO Gids? Nu jongens op de sportclub in hun onderbroek douchen en er zelfs Kamervragen worden gesteld over naakt in een voorlichtingsprogramma op televisie geven we onze edelste delen bloot.

‘Dat zou ik echt niet meer durven vragen: mag ik de vagina van je dochter fotograferen?’

Margi Geerlinks

Verder lezen?

Deze special en nog veel meer extras krijg je ook gratis bij een abonnement

Vind je kiezen uit het enorme media-aanbod lastig? De VPRO Gids selecteert de beste tips en brengt die samen in een weekblad vol achtergrondverhalen, interviews, boek- en filmbesprekingen. Met dagelijks een uitgekiende selectie van films, series en documentaires.

Wel abonnee, maar nog geen toegang tot de digitale gids? Neem dan contact met de Publieksservice: publieksservice@vpro.nl of telefonisch bereikbaar op werkdagen van 09.00 - 17.00 uur op 088-2058 888