Je bent met het vliegtuig op het strand aagekomen. Deze tips zijn perfect voor jouw vakantie.

Je tips

Palm Springs

film

De film Palm Springs was al begin vorig jaar een hit op Sundance en is nu eindelijk online te bekijken. Maar deze romantische komedie met een twist was het wachten waard.

Achteraf had je het vanaf de allereerste seconden van Palm Springs al kunnen weten. Wanneer Demis Rousos’ golden oldie ‘Forever and ever’ op de soundtrack klinkt. ‘Forever and ever, forever and ever you’ll beeee the one.’ (...)

'Nyles is een cynicus en gelooft niet in de liefde'

Voor altijd en eeuwig. Dat is namelijk precies het lot van dertiger Nyles, die voor altijd en eeuwig dezelfde dag moet beleven. En wat voor dag! Het huwelijksfeest van vrienden Abe en Tala in het poenerige woestijnstadje Palm Springs. Groter had zijn persoonlijke hel niet kunnen zijn, want Nyles, gespeeld door Andy Samberg (Saturday Night Live), is een cynicus en gelooft niet in de liefde.

De (anti-)held die vast komt te zitten in een time loop is sinds Groundhog Day (1993) een genre op zich geworden. Elke nieuwe film in dat genre voegde wel iets eigens toe, sciencefiction in het Tom Cruise-vehikel Edge of Tomorrow; horror in Happy Death Day, maar de toevoeging in Palm Springs is met afstand de beste. Want Nyles is niet de enige die vast komt te zitten in de time loop, hij krijgt op een gegeven moment gezelschap van Sarah, de oudere zus van de bruid en ook al zo’n cynicus.

Dat betekent niet alleen dubbele lol, maar ook dat regisseur Max Barbakow niet hoefde uit te leggen hoe Nyles vast kwam te zitten. Omdat we dat al zien gebeuren bij Sarah. Het tempo in deze heerlijke romantische komedie met een twist ligt dus hoog.

En dat terwijl Barbakow en scenarioschrijver Andy Siara aanvankelijk helemaal geen komedie voor ogen stond. Toen de twee in 2015 aan Palm Springs begonnen dachten ze nog dat hun eerste speelfilm een somber, existentieel drama à la Leaving Las Vegas moest worden, en werden ze nog beïnvloed door cynische meesterwerkjes uit die tijd als The Lobster, Anomalisa en La grande bellezza. Pas later kwam Groundhog Day erbij. En de komedies van Jim Carrey. En zelfs dino-film Jurassic Park.

De referenties in Palm Springs zijn inderdaad talrijk, maar de film is allesbehalve een rommeltje geworden. Het scenario zit stevig in elkaar, de lach en de traan liggen dicht bij elkaar, en ondanks het genre voelt de herhaling nergens geforceerd. Palm Springs was dan ook een van de grote hits op het Sundance Festival van 2020, waar de film voor een recordbedrag verkocht werd: 17.500.000,69 dollar. Precies 69 cent meer dan het vorige recordbedrag van 17,5 miljoen, dat in 2016 werd neergeteld voor Nate Parkers The Birth of a Nation.

GERHARD BUSCH

Wapenfeit

fotoserie

‘Guns don’t kill people, people kill people,’ horen we Amerikanen altijd zeggen om hun wapenbezit te verdedigen. Fotograaf Gabriele Galimberti legde gun-loving Americans vast met hun verzameling vuurwapens.

De Italiaanse Galimberti maakte eerder een fotoboek over kinderen met hun verzameling speelgoed, dus om een volgende serie te wijden aan volwassenen met hún speelgoed, klinkt alleen maar logisch. (...)

'Het totale civiele vuurwapenbezit in de VS is zo'n 440 miljoen stuks'

In haar boek The Ameriguns zien we trotse volwassenen met hun hele verzameling rondom hen uitgestald. Een aantal van die foto’s zijn in dit artikel te zien.

Deze wapenbezitters krikken het gemiddelde aantal wapens per Amerikaan aardig op: tot 1,3 vuurwapen per persoon. Het totale civiele vuurwapenbezit in de VS is zo'n 440 miljoen stuks.

De Amerikanen die door Galimberti gefotografeerd zijn, hebben in ieder geval een flinke verzameling. Niet eens de grote hoeveelheden wapens zijn het opvallendst aan deze foto’s, dat zijn de trotse gezichten van de wapenbezitters.

Bekijk de fotoserie in de Volkskrant via deze link.

IRIS BOUMAN

Dit was een Koostip. Meer Koostips? Download de app!

Balinese bubbel

verhaal

Bomb ass vegan food in een dope villa op Bali met meditatiesessies en wierook. Wie wil dat nou niet?

Kristen Gray en Saundra Alexander leefden de Bali-lifestyle: goedkope boomhuthuur, yoga on the beach, verantwoord vegan voer en genoeg soortgenoten in hun Balibubbel om het contact met de Indonesische werkelijkheid enigszins te verliezen. (...)

'De hel brak los boven de Balinese hemel en Kristen en Saundra werden het land uitgezet'

Dus postte Kristen op Twitter over haar jaloersmakende leven als digital nomad, met het aanbod anderen te helpen deze heilstaat ook te bereiken. Dat pakte niet helemaal uit zoals verwacht, want de hel brak los boven de Balinese hemel en Kristen en Saundra werden het land uitgezet.

Deze megarel heeft alles in zich: coronajaloezie, influencernijd, gentrificatieangst, LGBTQ-issues, het kan niet op. Hoe het allemaal zit, lees je in dit verhaal.

Lees het verhaal over de Twitterrel hier.

KATJA DE BRUIN

Dit was een Koostip. Meer Koostips? Download de app!