Louis Yi Liu had er als gevolg van de Chinese eenkindpolitiek niet mogen zijn. Hij maakte het familieportret Four Journeys, openingsfilm van IDFA 2021

Dat ‘elk huis heeft zijn kruis’ een universele geldigheid heeft, blijkt maar weer eens uit het adembenemende familieportret Four Journeys van de jonge (video)kunstenaar Louis Hothothot (Louis Yi Liu). Louis, geboren in China, studeerde aan de kunstacademie in Beijing en vervolgde zijn masterstudies in Nederland. Toen zijn moeder ruim dertig jaar geleden zwanger van hem was, legden zij en haar man 4200 kilometer af om in het noordoosten van China veilig bij haar oudste broer te kunnen bevallen. Het stel was namelijk in verwachting van hun tweede kind, en dat was destijds verboden in de Volksrepubliek waar communistische machthebbers een eenkindpolitiek doorvoerden. De oudste broer echter durfde zijn hoogzwangere zus niet bij te staan en dus reisden Louis’ aanstaande ouders het hele eind weer terug. Vier maanden later kwam een gezonde baby ter wereld. Vader moest als straf een geldboete betalen en de politieke carrière die hij ambieerde kon hij wel vergeten.

De prijs die Louis betaalde voor zijn geboorte bestond uit een diep schuld- en schaamtegevoel

De prijs die Louis betaalde voor zijn geboorte bestond uit een diep schuld- en schaamtegevoel. Deze emoties liggen ten grondslag aan Four Journeys, waarin Louis op sfeervolle, tedere en intieme wijze het gezin waarvan hij vervreemdde en waarin zoveel onuitgesproken bleef, in beeld brengt. Louis keert terug naar Beijing en gaat op zoek naar familieverhalen en foto’s in het gebied waar zijn ouders opgroeiden. Was moeder blij met zijn geboorte? Wat zat vader dwars? Hoe kijkt zus naar haar ‘verloren’ broertje? Zo probeert de filmmaker, overigens zonder te dramatiseren, dichterbij de gevoelens van zijn vader, moeder en zus te komen.  Four Journeys oogt poëtisch, de begeleidende muziek is prachtig, evenals de zachte voice-over van Louis waarmee hij de kijker meeneemt in zijn reis. 

Andere IDFA-documentaires van jonge filmmakers waarin hun persoonlijke zoektocht naar identiteit en achtergrond centraal staan:

Eskape Neary Adeline Hay portretteert haar moeder die tijdens het regime van de Rode Khmer in Cambodja samen met haar naar Europa vluchtte. 

May God Be With You Filmmaker Cléo Cohen, kleindochter van Joodse Arabieren uit Algerije en Tunesië, zoekt naar antwoorden bij haar grootouders.

The Moment of Transition De Italiaanse Chiara Marotta, die als zestienjarige de religieuze commune van haar familie de rug toekeerde, maakte een film over haar terugkeer.