Syl van Duyn en Nathalie Windhorst, documentaire-aankopers voor onder andere de VPRO, mochten al een blik werpen op de IDFA-selectie van 2021 en kozen tien aanraders.

Les Enfants Terrible

Ahmet Necdet Çupur, Fra/Tur/Dui

In het dorp Keskincik in het zuiden van Turkije worstelen Zeynep en haar broers Cemal en Mahmut met de strenge regels en tradities van hun ouders. Ze willen studeren, vrijheid, geen liefdeloos opgelegd huwelijk. Hun oudere broer, filmmaker Ahmet Necdet Çupur, keert na twintig jaar terug naar het ouderlijk huis om zijn broers en zusje bij te staan. Les enfants terribles weet op buitengewoon intieme en betrokken wijze een generatieconflict vast te leggen. 

The End of Wonderland

Laurence Turcotte-Fraser, Canada

De Amerikaanse transgender Tara Emory is een kunstenares die onder meer werkt in de seksindustrie. Maar de wereld verandert en ze is op een leeftijd gekomen waarbij ze moet terugkijken op haar leven, geschiedenis, kunst en ziekelijke neiging alles te bewaren. Ondertussen werkt ze aan haar eigen film, de eerste sciencefiction-trans-pornofilm. Een zowel hilarisch als ontroerend portret van een creatieve duizendpoot. 

Flee

Jonas Poher Rasmussen, Den/Zwe/Noo/Fra

Niemand kent zijn exacte vluchtverhaal, zelfs zijn partner niet. Toch krijgt regisseur Jonas Poher Rasmussen zijn schoolvriend Amin aan het praten over de weg die hij aflegde van het Afghanistan uit de jaren tachtig naar het Denemarken van nu. Met de belofte dat hij volledig anoniem kan blijven. Dat doet de regisseur door te kiezen voor animatie, wat een ontroerende en bijzonder creatieve film oplevert die het afgelopen jaar al veelvuldig in de prijzen viel. Lees meer over de docu Flee.

Raising a school shooter

Frida Barkfors, Lasse Barkfors, Den/Zwe/Fra/Bel

De zoon van Jeff zit een levenslange gevangenisstraf uit nadat hij als vijftienjarige het vuur opende op zijn klasgenoten. Ook Clarence’s zoon Nicholas zit na een dodelijke schietpartij voor de rest van zijn leven vast. Sue is de moeder van een van de twee tieners die het bloedbad op Columbine High School aanrichtten en daarna zichzelf ombrachten. Hoe moet je daar als ouders mee leven? Deze intieme film neemt de kijker mee in hun verdrietrouw en schuldgevoelens. 

Raising a School Shooter wordt maandag 22 november om 20.25 uur uitgezonden op NPO 2.

Judges under pressure

Kacper Lisowski, Polen

Sinds 2015 liggen in Polen rechters en de democratie onder vuur. Rechters wacht ontslag of zelfs arrestatie als ze zich niet schikken naar de opvattingen van de huidige regering. In deze verontrustende documentaire volgen we de moedige rechter Igor Tuleya wiens leven wordt verwoest als hij wordt bestempeld als ‘volksvijand’.

Mr Bachmann and His Class

Maria Speth, Duitsland

Maandenlang zat de crew van Maria Speth als een vlieg op de muur in klas 6B, de klas van Dieter Bachmann, leraar op een Duitse middelbare school. We zien in deze hartverwarmende film een absolute vakman aan het werk, die met eindeloos veel geduld en humor zijn 12- tot 14-jarige leerlingen bijbrengt hoe je het leven met elkaar leeft. 

Jason

Maasja Ooms, Nederland

Is gesloten jeugdzorg wel de juiste behandelmethode voor kinderen die al getraumatiseerd en beschadigd zijn? Jason is psychologiestudent en ervaringsdeskundige en heeft een missie: het opsluiten van kinderen in de  jeugdzorg ter discussie stellen. Hij laat de kijker toe bij zijn trauma- en therapiesessies, wat een ongelooflijk intieme, eerlijke en soms confronterende film oplevert. 

Jason wordt zondag 21 november om 20.00 uitgezonden op NPO 2. 

The Voice of the People

Andreas Wilcke, Duitsland/Griekenland

In 2017 komt voor het eerst sinds 1945 met de AfD een rechts-populistische partij in het Duitse parlement. Drie jaar lang volgt de regisseur vier parlementariërs van dichtbij terwijl ze onderling in kantoortjes en met hun achterban in zaaltjes, op straat en in de wijk hun boodschap formuleren en verkondigen. Een uniek inkijkje in de mechanismen van het populisme. 

Writing with Fire

Sushmit Ghosh, Rintu Thomas, India

In een van conservatiefste deelstaten van India wordt een lokale krant gerund door vrouwen uit de laagste sociale klasse, de dalits. In een land waar journalisten juist tot de elite horen, is dat uitzonderlijk. Als de krant digitaal wordt gaan de verslaggevers vol moed en vechtlust met hun smartphones op jacht naar nieuwsverhalen voor het You-Tubekanaal en geven ze mensen een stem die voorheen niet gehoord werden. 

Zinder

Aicha Macky, Niger/Fra/Z-Afr/Dui

Veel jonge Nigerezen zonder opleiding of werk sluiten zich aan bij bendes, ofwel palais. Bodybuilder Siniya Boy zwaait de vlag van zijn palais, waarop ‘Itleur’ (Hitler) staat geschreven. Volgens hem was Hitler een Amerikaanse strijder die nergens bang voor was. Aicha Macky komt uit Zinder en weet met haar film de verhalen achter geweld en werkeloosheid te vangen, en biedt zelfs een sprankje hoop.