Terugkijktips van week 40 die je niet mag missen

Hoe schattig

Documentaire Pugly

Mopshonden worden zoals veel hondenrassen doorgefokt. De documentaire Pugly (2019) toont de trieste gevolgen. 

lees verder

Een mopshond in politie-uniform, een mopshond als Fransman met baguette, een mopshond in Spider-Man-outfit, een mopshond als bij. Geef die dingen een like! Op Instagram stikt het van de influencer pugs, mopshonden met duizenden fans. Doug the Pug steekt met 4 miljoen volgers met kop en schouders boven de rest uit, maar ook zijn concurrenten doen goede zaken.

De levens van Doug c.s. zijn echter niet alleen glitter en glamour. Mopshonden zijn zoals veel hondenrassen doorgefokt met extreme kenmerken – puur voor de mooi en vaak zonder veel aandacht voor de gezondheid van het dier. Door hun schattige platgedrukte uiterlijk hebben mopshonden een verhoogde kans op ademhalingsproblemen, gewrichtsproblemen, huidplooiontstekingen, oogproblemen, gebitsproblemen, heupdysplasie en andere kwalen.

Hoewel sommige fokkers hierover in de ontkenningsfase zitten, wees onafhankelijk onderzoek van de Universiteit van Utrecht uit dat extreem korte snuiten ademhalingsproblemen veroorzaken bij rashonden. Om die reden verbood Nederland in 2014 als eerste land ter wereld de fok van kortsnuiten, waaronder mopshonden. In 2019 werden de regels nog eens aangescherpt. De snuit moet nu minimaal een derde van de lengte van de kop zijn, anders volgen boetes.

Uit verslaggeving van RTL Nieuws en Trouw bleek in 2020 dat handhaving tekortschoot en dat fokkers de regels aan hun laars lappen. Sindsdien heeft stichting Dier&Recht een meldpunt ingesteld om vermeende overtreders te registreren en bij de handhavende instantie nvwa te melden. ‘Wie nu nog kortsnuiten fokt is een misdadiger en weet dat dondersgoed,’ zei dierenarts Kelly Kessen van Dier&Recht vorig jaar tegen RTL Nieuws.

De documentaire Pugly (2019) van Aaron Hancox en Michael McNamara laat zien dat schattigheid voor veel Amerikaanse hondeneigenaren boven gezondheid gaat. Als de verzorging vervolgens te moeilijk en duur wordt, is het aan mopshondenasiel Pugalug Pug Rescue om de afgedankte beesten te revalideren, rehabiliteren of in het uiterste geval een spuitje te geven.

Invoelend metaverhaal

Telefilm Alles van waarde

Telefilm Alles van waarde onderzoekt de problematische verhouding tussen de kerk en homoseksualiteit.

lees verder

In de aangrijpende nieuwe telefilm Alles van waarde wordt een streng gelovige dorpsgemeenschap opgeschud door een zware mishandeling van twee mannen. In eerste instantie is nog niet duidelijk wat het motief is van de daders, maar al snel blijkt dat het om homohaat gaat.

Een van de twee slachtoffers is Marc (een mooie ingetogen rol voor Teun Luijkx). Hij woont samen met zijn Amerikaanse vrouw Christy (Julia Akkermans) en hun zoontje, en is lid van het plaatselijke kerkkoor. In het verzorgingstehuis waar zijn demente vader woont, ontmoet hij Rick (Abe Dijkman), voor wie hij heimelijk gevoelens krijgt.

De ontmoeting zet bij Marc een innerlijke strijd in gang tussen zijn geloofsovertuiging en zijn liefde voor Rick. En omdat hij wil voorkomen dat zijn streng gelovige omgeving iets over die liefde te weten komt, besluiten hij en Rick geen aangifte te doen bij de politie na hun mishandeling.

Maar politierechercheur Narin (Sinem Kavus) heeft allang door dat er meer speelt en duikt alsnog op de zaak. Ook Esther (Lisa Smit), de zus van Marc, voelt nattigheid en besluit een documentaire te maken over wat zich heeft afgespeeld.

De making-of van die (nep)documentaire is te zien in de film, waardoor Alles van waarde een soort filmexperiment wordt waarin speelfilm, documentaire en making-of door elkaar lopen. Dat werkt aan het begin een beetje verwarrend, maar gaandeweg blijkt die experimentele vorm een mooie vondst die ruimte biedt voor reflectie op de film, in de film zelf. Het maakt van Alles van waarde een mooi en invoelend metaverhaal over het al dan niet samengaan van geloof en homoseksualiteit, waarbij de film niet schroomt om moeilijke vragen te stellen en daardoor de vinger precies op de zere plek weet te leggen.

Zuiverend groen

Keuringsdienst van waarde

Kamerplanten zijn behalve prettige medebewoners ook goed voor onze gezondheid. Altijd al, maar nu ligt de handelsnadruk daarop.

lees verder

Friedensreich Hundertwasser (1928-2000) had het vijftig jaar geleden reeds door: monotone, steriele bebouwing maakt mensen ziek. Daarom pleitte de Oostenrijkse kunstenaar en architect onder andere voor boomhuurders in de stad, want: ‘waarom zou er geen boom in plaats van een mens in een woning wonen als de zuurstof opraakt?’. Aldus een citaat uit zijn brief uit 1973 aan de organisator van de Triënnale van Milaan.

Toen viel het werk van de zelfbenoemde architectuurdokter nog onder kunst, maar in 1980 kreeg ook een aantal bewoners van een appartementengebouw in Wenen – Hundertwassers geboorteplaats – een boom als buur. Standaard. Onder de voordelen die hun nieuwe huisgenoot met zich mee zou brengen, noemde Hundertwasser behalve de zuurstofproductie de verbetering van ‘het stads- en woonklimaat door het dempen van vochtig-droog-warm-koud-tegenstellingen’ (met minder hoofdpijn en meer welzijn tot gevolg), stoffiltering en lawaaidemping.

Om ons heen kijkend kunnen we constateren dat de boombuur jammer genoeg geen gemeengoed is geworden. Even zwaaien uit het raam naar de takken ter linker- of rechterzijde, boven, onder of tegenover je, kan alleen als je het geluk hebt dichtbij een boom te wonen die groeiend in de grond staat.

Er is mogelijk een makkelijk alternatief voor al die groene weldaad om je heen: planten in huis. Zij doen hun voordeel met onze uitademing, wij met de gezuiverde lucht die ze ervoor in de plaats leveren. Soms toveren ze een bloem tevoorschijn, vaak zijn ze anderszins decoratief.

Zo gaat het al heel lang, maar sinds een tijdje lijkt de ‘luchtzuiverende kamerplant’ een nieuwe ontdekking. Volgens de aanprijzers van deze handel wonen en werken we in vervuilde binnenomgevingen en zal er met de aanschaf van een lepelplant, goudpalm of krulvaren (ieder neemt een aantal vierkante meter voor z’n rekening) een einde komen aan droge ogen, slecht slapen en snurken. Schadelijke gassen waarvan je niet wist dat ze uit bijvoorbeeld de gordijnen, muren en printer komen, worden geneutraliseerd; het geheugen en concentratievermogen gaan erop vooruit. Mooie beloftes genoeg voor Keuringsdienst van waarde om een aflevering aan het wondergroen te wijden.