Vind je het heerlijk om thuis te zitten of kun je niet wachten tot je sociale leven weer begint? Een kijk-, lees en luistertip voor kluizenaar en socialite.

Tijdens de coronaquarantaine word je overspoeld met tiplijsten bomvol suggesties voor films, boeken en andere media om je thuis mee te vermaken. Minder is meer,  dus houdt de VPRO Gids het beperkt. Slechts drie tips voor de kluizenaar die geniet van sociale isolatie en drie voor de socialite die niet kan wachten tot het sociale leven weer losbarst.

tips voor de kluizenaar

Ex Machina

De verlegen programmeur Caleb (Domhnall Gleeson) wordt door de excentrieke internetmiljardair/kluizenaar Nathan (Oscar Isaac) uitgenodigd in diens afgelegen villa. Nathan vraagt hem de eerste robot met bovenmenselijke intelligentie te onderwerpen aan de Turingtest, waarin onderzocht wordt of de ondervrager doorheeft dat hij met een computer praat.

Caleb laat zich echter al snel verleiden door de beeldschone machine (gespeeld door Alicia Vikander) en komt zodoende lijnrecht tegenover Nathan te staan. Een oogstrelende sciencefictionthriller met geweldig spel van de gehele cast: vooral Isaac is briljant als manipulatieve dronkaard.

► kijken
Videoland | Pathé Thuis | Google Play | iTunes

Mijn jaar van rust en kalmte

Boeken genoeg over al dan niet vrijwillig kluizenaarschap, maar niemand maakt het zo bont als de hoofdpersoon van Mijn jaar van rust en kalmte. Ze is jong, blond, dun en rijk en heeft besloten dat ze eens een jaartje he-le-maal niks gaat doen. Elke dag ziet er hetzelfde uit: slapen, eten, filmpje kijken, weer slapen.

Om zoveel mogelijk te kunnen slapen moet ze af en toe de deur uit om slaappillen en drank te halen. Verder ligt ze vooral op de bank. Of in bed. Ottessa Moshfegh, de schrijfster van deze krankzinnige roman, had duidelijk lol in haar bloedirritante hoofdpersoon. En wij ook.

► lezen
Bibliotheek.nl | Hollands Diep | Libris

This is love: how to be alone

Als er iemand is die weet hoe het is om alleen te zijn, is het de Amerikaanse amateurweerkundige Billy Barr. Hij verhuisde in de jaren zeventig naar een hutje in de bergen van Colorado, waar hij helemaal alleen woont. Hij heeft nauwelijks contact met de buitenwereld en vult zijn dagen met het registreren van de weersomstandigheden, hout hakken en romantische comedy's kijken.

Het is opvallend hoe goed deze kluizenaar ondanks zijn gebrek aan sociaal contact kan vertellen over zijn bestaan. Barr is dan ook niet helemaal wereldvreemd: hij verschijnt wel vaker in de media en er schijnt zelfs een documentaire over hem in de maak te zijn. Toch is zijn relaas over het leven in zijn eentje bijzonder om naar te luisteren.

► luisteren
This is Love | Player.fm | Stitcher

tips voor de socialite

Wild

Na een tragische ervaring en een periode vol seks en drugs besluit twintiger Cheryl Strayed (overtuigend gespeeld door Reese Witherspoon, die de film ook meeproduceerde) een ruim 1700 kilometer lange wandeltocht van Mexico naar Canada te ondernemen.

Dat wordt uiteraard een louterende ervaring, maar het plezier van Wild zit hem niet in die soms uitgespelde boodschap, maar in de uitvoering. Door Witherspoon, die genomineerd werd voor een Oscar, en vooral door regisseur Jean-Marc Vallée (Dallas Buyers Club), die heden en verleden handig door elkaar snijdt en de kijker bijna fysiek aanwezig laat zijn op de tocht.

► kijken
Pathé Thuis | Google Play | iTunes

Kakkerlakjes

Als je heel sociaal bent, lees je geen boeken. Dan schrijf je liever kaartjes en brieven aan al die vrienden met wie je nu niet kunt afspreken. De post is ineens weer iets om naar uit te kijken. Wil je echt scoren bij je vrienden en familie op afstand? Stuur ze dan een Kakkerlakje. Kakkerlakjes zijn kleine, fraai geïllustreerde cadeauboekjes met bijpassende enveloppen.

Er zijn Kakkerlakjes met recepten, gedichten, kinderverhalen en met hele korte versies van literaire klassiekers. Boekjes over bloemen, honden, seks, chocola, baby’s en soep. Over alles wat het leven de moeite waard maakt dus. En ja, er is er ook eentje over ziek zijn.

► versturen
Kakkerlakjes.nl | Nozelheden.nl

Datevermaak

Voor de vrijgezel is sociale isolatie dubbel zo ongezellig. Ga daarom even terug naar de tijd dat je gewoon nog kon afspreken met allerlei vreemden, en het ergste wat je kon overkomen een blauwtje lopen was. In de podcast Datevermaak bespreken Lieke, Lisa en Timo openhartig hun bruisende liefdesleven.

Ook hebben ze het over algemene thema’s in het leven van de vrijgezel, zoals het verschil tussen een scharrel en een prela en de voor- en nadelen van online- en offline daten. Tijdens de coronacrisis gaat Datevermaak gewoon door, waarbij ze tips geven en ervaringen uitwisselen over daten in quarantaine. 

► luisteren
Dag en Nacht | Apple Podcasts | Stitcher