Wil je ontsnappen aan de werkelijkheid van het coronavirus of kijk jij deze pandemie recht in de ogen? Voor zowel de realist als escapist een kijk-, luister- en leestip.

In deze tijden van coronaquarantaine word je overspoeld met tiplijsten bomvol suggesties voor films, boeken en andere media om je thuis mee te vermaken. Daarom houdt de VPRO Gids het beperkt. Drie tips voor de realist die de naakte waarheid onder ogen ziet en drie voor de escapist die afleiding nodig heeft. 

tips voor de realist

Contagion

Het is een van de meest gedownloade films van dit moment én de film die op VPRO Cinema het meest gezocht wordt: Steven Soderberghs realistische thriller Contagion uit 2011. De film opent met Beth (Gwyneth Paltrow) uit Minneapolis die zich na een zakenreis naar Hongkong niet zo lekker voelt. Haar griepje blijkt een virusbesmetting te zijn, die zeer besmettelijk en zeer dodelijk is.

Terwijl het aantal slachtoffers snel stijgt, proberen wetenschappers van het Center of Disease Control en de World Health Organisation grip op de ziekte te krijgen. Ondertussen stuurt een blogger (Jude Law) allerlei complottheorieën de wereld in, en breekt massale paniek uit. Scenarioschrijver Scott Z. Burns liet overigens in een recent interview weten dat hij wat de coronacrisis betreft alle vertrouwen heeft in een goede afloop.

► kijken
Pathé Thuis | Google Play | iTunes

Station Eleven

Ineens blijken boeken waarin de wereld geteisterd wordt door een dodelijke ziekte weer enorm populair. De pest van Camus is niet aan te slepen, en als je dat uit hebt, ben je met de 1200 pagina’s tellende The Stand (vertaald als De beproeving) van Stephen King wel even onder de pannen. Een iets handzamer (en minder afgezaagd) alternatief is Station Eleven van Emily St. John Mandel.

Een wereldwijde griepepidemie is verantwoordelijk voor de dood van vrijwel de gehele wereldbevolking. De overblijvers zwerven rond in een wereld waarin landsgrenzen niet meer bestaan, en waar de herinnering aan zaken als elektriciteit, kraanwater, medicatie en internet steeds vager wordt. Een boek dat desondanks troost en hoop biedt want ook zonder deze verworvenheden blijkt het leven niet zinloos.

► lezen
Bibliotheek.nl | Atlas Contact | Libris

Invisibilia - Two Heartbeats A Minute

Invisibilia, de podcast over de ongrijpbare krachten die de mensheid sturen, is terug met alweer het zesde seizoen, over ingenieuze oplossingen voor wanhopige problemen. Het onderwerp van deze aflevering is klimaatverandering: de soms verlammende grootte van het probleem en de angsten die hiermee om te hoek komen kijken – klinkt het gevoel al een
beetje bekend?

Het verhaal neemt je mee van micro-organismen via walvissenmuziek naar eindeloos scrollen op internet. Je moet goed blijven opletten, maar een rode draad is er wel degelijk aanwezig. De uiteindelijke boodschap – over schaalbaarheid en het bevatten van het onzichtbare – is heel actueel.

► luisteren
NPR | Apple Podcasts | Stitcher

tips voor de escapist

Amazing Grace

In 1972 nam Aretha Franklin in een kerk in Los Angeles het gospelalbum Amazing Grace op, waar een recordaantal exemplaren van werd verkocht. Hollywoodregisseur Sydney Pollack maakte er filmopnames van, maar die verdwenen wegens technische problemen in een kluis en werden min of meer vergeten.

Pas zo’n veertig jaar later wist muziekproducent Alan Elliott de beelden te restaureren en na wat juridische hobbels kon deze concertfilm in 2018 eindelijk worden uitgebracht. Gelukkig maar, want Franklin, compleet met band en gospelkoor, is in absolute topvorm. De traditionele kerksetting, inclusief swingende dominee, geeft het geheel een zeldzame authenticiteit.

► kijken
CineMember | Picl | Pathé Thuis

De Cazalets

Hoe populair romans-in-serievorm ook zijn, ze kunnen ook intimiderend zijn, zeker voor de vakantielezer die doorgaans niet verder komt dan vier, vijf boeken per jaar. Dan is dit het ideale instapmoment voor De Cazalets van Elizabeth Jane Howard: een leesfeest dat vijf dikke boeken lang duurt en waarvan je, eerlijk waar, na drieduizend pagina’s nog steeds niet wilt dat het afgelopen is.

Een welgestelde (maar niet adelijke) Engelse familie wordt vanaf 1937 decennia lang gevolgd in voor-en vooral tegenspoed. Denk Downton Abbey, maar dan met een aanzienlijk bescheidener landgoed en een behoorlijk rauw randje: een moeder die man en kind in de steek laat, een lesbische liefde die een leven lang wordt stilgehouden en een vader die niet van zijn dochter af kan blijven.

► lezen
Bibliotheek.nl | Atlas Contact | Libris

10 Things That Scare Me

Een podcast over angst is misschien niet de beste remedie in angstige tijden, maar toch is het relativerend dat er ook nog andere angsten zijn dan alleen dat ene. In 10 Things That Scare Me vertellen bekende en onbekende Amerikanen over de dingen waar ze bang van zijn.

Grote, veelzeggende angsten, maar ook onbeduidende en onrealistische, zoals ijsberen. Het sound design is prachtig: sfeervol en een beetje quirky. Het zijn eigenlijk korte, ontroerende portretjes waarbij je willekeurige voorbijgangers recht in de ziel kijkt, en dat is troostend.

► luisteren
WNYC Studio | Apple Podcasts | Stitcher