Maakt de nieuwslezer wel eens een grapje, of houdt hij zijn gezicht een half uur lang in de plooi? De Gids zag op 3 juni tussen zeven en negen uur 's avonds vier verschillende journaals en deelt cijfers uit.

BBC News

19.00 uur (engelse tijd: 18.00 uur)

Leader en decor

BBC News

Frisse leader noodt kijker. Laptops in combinatie met ronde lichtgevende desk geven een moderne uitstraling. Achtergrond biedt blik op redactielokaal: daar wordt altijd gewerkt.

Presentatie

BBC News

Gemengd dubbel heeft er zichtbaar plezier in en slaagt er bij toerbeurt in om ongemerkt van hun stoel bij groot videoscherm te verschijnen om filmpjes te introduceren. Raadselachtig. Uitgebreid correspondentienetwerk komt veel aan het woord én in beeld. BBC is trots op hen.

Opbouw

BBC News

In dertig minuten twaalf onderwerpen. Eerste onderwerp is niet het langste maar wel het most newsy. Veel live verbindingen met correspondenten. Licht allergisch voor politici en groot liefhebber van reportages.

Onderwerpen

BBC News

Moord, mishandeling en verkrachting hebben prioriteit. Ondanks vermommingen worden alle verdachten op weg naar rechtbank door camara's gesnapt.

Binnenland/buitenland

BBC News

Buitenland is ver te zoeken. Zelfs bij de rechtszaak tegen Michael Jackson gaat de aandacht naar zijn Britse fans. Bommen in Irak krijgen vijftien seconden, de halfbroer van Bin Laden twee minuten.

Weer

BBC News

De Engelse weerkaart beweegt zo snel dat de weerman noodgedwongen moet ratelen om de beelden te kunnen bijbenen. Komt de verstaanbaarheid niet ten goede.

Algemeen oordeel

BBC News

Nieuws schetst het beeld van een eiland voor moordenaars en verkrachters dat niets aan de rest van de wereld gelegen laat liggen en waar de nieuwslezer ondanks het moderne meubilair geen half uur kan blijven zitten.

6,5

ARD Tagesschau

20.00 uur

Leader en decor

ARD Tagesschau

De traditionele gong klinkt gedempt en geeft niet het idee dat er belangrijk nieuws volgt. De kleur blauw domineert de hele uitzending en begint snel te irriteren. Om onduidelijke redenen probeert de ARD de presentatiedesk zorgvuldig buiten beeld te houden. Niet leuk voor de ontwerper.

Presentatie

ARD Tagesschau

Presentator lijkt weinig plezier in zijn werk te hebben en zich slecht nieuws persoonlijk aan te trekken. Leest alles van papier en werpt slechts een enkele keer een blik in de huiskamer. De enthousiaste vrouwelijke verslaggevers hebben hun outfit bij C&A gekocht. In 1992.

Opbouw

ARD Tagesschau

De twaalf onderwerpen in een kwartier duren allemaal even lang en hebben ook vaak dezelfde opbouw. Het nieuwsfeit wordt genoemd en daarna volgen reacties van politici en bestuurders. Een parade van gestropdaste mannen van middelbare leeftijd. Duitsers houden niet van reportages.

Onderwerpen

ARD Tagesschau

Met hoofdonderwerpen als sociale zekerheid, ondermeningsbestuur en energiebeleid kan Tagesschau in elk geval niet van populisme beschuldigd worden. De vraag is of dit de aandacht van Otto Normalverbraucher kan vasthouden. 

Binnenland/buitenland

ARD Tagesschau

Duitsland heeft veel binnenland en dat is goed te merken. Op twee korte berichten over de EU en VN na is alles Duits.

Weer

ARD Tagesschau

Kort en zakelijk: helaas wel slecht weer.

Algemeen oordeel

ARD Tagesschau

Elk onderwerp wordt op dezelfde fantasieloze manier voor het voetlicht gebracht door een cameraschuwe presentator wiens desk we niet mogen zien. Gedateerde radio op tv. Gedegen, maar saai. Gaap.

5

Eén (Belgïe 1) Journaal

19.00 uur

Leader en decor

Eén Journaal

Vormgeving van leader is duidelijk op website gebaseerd en belooft veel goeds. Aan de meterslange desk is plaats voor nog negen anderen maar alleen een sportpresentator schuift aan. Wie werden hier nog meer verwacht?

Presentatie

Eén Journaal

Nieuwslezeres lijkt na elke reportage oprecht verbaasd over het getoonde. Haar enige kruisgesprek met een correspondent - bij Michael Jackson-proces - verloopt pijnlijk. Vijf keer vraagt ze in andere bewoordingen hetzelfde. 

Opbouw

Eén Journaal

Uitzending van drie (!) kwartier bevat 23 onderwerpen waarvan vijf over sport. Langste onderwerpen duren vier minuten en men sluit af op kleuterniveau: een ziekenhuis voor teddyberen.

Onderwerpen

Eén Journaal

Verkeersveiligheid en wapenwetgeving drukken een belangrijke stempel op het nieuws. Er is weinig zware kost en het lijkt er op dat 45 minuten moeilijk te vullen zijn. Want álle blussende brandweerkorpsen noemen bij een brandende bakkerij gaat wel erg ver. 

Binnenland/buitenland

Eén Journaal

De EU, Servië, het regenwoud en M. Jackson vertegenwoordigen in zes minuten het buitenland. De overige negentig procent is Belgisch nieuws. Servische gruwelvideo's zijn het veertiende item, terwijl het NOS Journaal ermee opent. Maar de Belgen besteedden er naar eigen zeggen voor de tweede dag aandacht aan.

Weer

Eén Journaal

Onverwacht kort en bondig. Terwijl het nieuws nota bene opende met beelden van straten die door de zware regenval waren ondergelopen, wordt het weer hier tot de juiste proporties teruggebracht.

Algemeen oordeel

Eén Journaal

Gevarieerd in onderwerpskeuze en verslaggeving, maar te lang. Er wordt weinig over de grens gekeken en live-gesprekken kan de presentator beter achterwege laten.

7

Nederland 1 Journaal

20.00 uur

Leader en decor

Nederland 1 Journaal

Tune benadrukt urgentie van uitzending. Op de desk wel een toetsenbord en muis, maar geen beeldscherm. Papieren zijn nadrukkelijk in beeld. Zo kijken kijkers hoeveel blaadjes er nog zijn te gaan van de stapel 'in' naar 'uit'. 

Presentatie

Nederland 1 Journaal

Sacha de Boer! Prima kruisgesprek met Nederlandstalige journalist in Belgrado. Vertelt daar wel bij dat het eerder is opgenomen, maar niet waarom. Het is een raadsel waarom De Boer de eerste tien minuten in het midden zit en recht vooruit kijkt en zich daarna subtiel omdraait en over rechts presenteert. 

Opbouw

Nederland 1 Journaal

Twaalf onderwerpen in 25 minuten. Eerste item, Servische video, duurt zevenenhalve minuut. Net als in België eindigt het Journaal met luchtig onderwerp, vandaag een schilderij van Munch. Vreemde eend is deel één van een eigen reportage ove Mexicaanse emigranten. De aanleiding ontbreekt. 

Onderwerpen

Nederland 1 Journaal

De Nederlandse rol in Srebranica legitimeert ruime aandacht voor Servië. Maar met agressieve ouders, eindexamens en leesproblemen bij Schiphol is onderwijs oververtegenwoordigd. Aangekondigd werkbezoek van Beatrix levert geen nieuws.

Binnenland/buitenland

Nederland 1 Journaal

Een kwart van de uitzending is buitenlands nieuws te noemen. Hoewel Nederlandse troepen naar Afghanistan, het EU-referendum en Srebranica allemaal Nederlandse aspecten hebben.

Weer

Nederland 1 Journaal

Te lang. Weerman Gerrit Hiemstra (halverwege zijn college): 'En nu wilt u natuurlijk weten wat voor weer het morgen wordt.' Nee, niet nu pas. Veel eerder.

Algemeen oordeel

Nederland 1 Journaal

Voortreffelijk gepresenteerde en gevarieerde uitzending. Het weer kan korter en de agenda van Beatrix is niet altijd nieuwswaardig. Voor ludieke uitsmijters zijn we te groot. Deed als enige M. Jackson niet.

7,5