De tv-serie 'Het Rampjaar 1672' van de redactie van Andere tijden laat zien hoe en waarom de Republiek toen van drie kanten werd aangevallen en bijna het onderspit delfde.

In 1672 werd de jonge en welvarende Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden belaagd door zowel Frankrijk en Engeland als de bisdommen Münster en Keulen. Lodewijk XIV had zowel de Engelsen als Duitsers zover gekregen om hun kleine maar brutale en machtige concurrent een lesje te leren. De Republiek had als handelsmacht weliswaar een sterke vloot die de Engelsen in drie zeeoorlogen wist te bedwingen, maar haar leger was zwak en verwaarloosd.

Het binnenvallen van Franse en Duitse troepen leidde tot paniek en opstand onder de bevolking en versterkte tegenstellingen die al in 1648, na de Vrede van Münster en de Tachtigjarige Oorlog, waren ontstaan, namelijk tussen staats- en Oranjegezinden, tussen het machtige Holland en overige gewesten. Nu dreigde zelfs de ondergang van de Republiek. Uit deze tijd stamt het gezegde ‘het volk redeloos, de regering radeloos, het land reddeloos’.

De belangrijkste politicus van het land Johan de Witt werd samen werd met zijn broer Cornelis op gruwelijke wijze vermoord. De oorlog en onrust werden geweten aan staatsgezinde regenten die vervolgens werden afgezet en vervangen door Oranjegezinde. Willem III werd benoemd tot stadhouder; het Huis van Oranje was terug van weggeweest. Uiteindelijk hield het gewest Holland stand dankzij de Waterlinie en werd de vijand teruggedrongen, maar door het oorlogsleed en aanzienlijke materiële schade bleef de Republiek berooid achter.

Wat er precies gebeurde in het Rampjaar en hoe de zaak zo uit de hand kon helpen is het onderwerp van de serie Het Rampjaar 1672, uit de historische keuken van Andere tijden, met Hans Goedkoop als verteller en voice-over. Diverse historici doen hun zegje, onder aanvoering van Luc Panhuysen, auteur van Rampjaar 1672. Hoe de Republiek aan de ondergang ontsnapte. Uiteraard is voor de serie gebruikgemaakt van historische bronnen, maar ook talloze tentoonstellingen die naar aanleiding van 350 jaar Rampjaar zijn gehouden.

De serie opent in 1650 met de dood van stadhouder Willem II, als diens zoon en beoogd opvolger Willem III nog geboren moet worden. De gewest Holland ziet de kans schoon om de familie Oranje haar erfelijke functies af te pakken, de handel te bevorderen en te gaan bezuinigen op het leger. 

De zevendelige serie Het Rampjaar 1672 wordt vanaf vrijdag 28 oktober uitgezonden op NPO 2.

Maand van de geschiedenis