In de nieuwe serie Ten minste houdbaar tot wordt het huwelijk van Anna (Ricky Koole) en Paul (Ruben van der Meer) bedreigd door haar overgang en zijn carrièrekansen.

Samen oud worden. Het is een belofte die op talloze bruiloften wordt gedaan, maar ook een belofte die in werkelijkheid vaak lastig realiseerbaar blijkt. Je doet een compromisje hier en daar, laat carrièrekansen schieten voor een kinderwens, of ontmoet simpelweg een ander.

In het geval van Anna (Ricky Koole) is het de overgang die de belofte ineens in gevaar brengt. Het blijkt echter vooral een druppel in een overvolle emmer, want in werkelijkheid hangt het huwelijk met haar man Paul (Ruben van der Meer) al langer van iets te veel compromissen aan elkaar. De afgelopen jaren maakten ze zich daar niet zo druk om, want Anna had de kinderen en Paul zijn carrière. Het klinkt een tikje conservatief, maar het leek grotendeels naar wens van beide partijen.

Bij de start van de komische dramaserie Ten minste houdbaar tot breekt een geheel nieuwe fase aan, nu wanneer hun kinderen op het punt staan om uit huis te gaan. Maar dan krijgt Anna overgangsverschijnselen en krijgt Paul op zijn werk een promotiekans. Het is niet bepaald een ideale start van hun ‘nieuwe leven’, maar Anna weigert zich zomaar neer te leggen bij de veranderende realiteit. Ze wil haar acteercarrière oppakken, en zoekt rust in het spirituele. Toch lijken zij en Paul daardoor alleen maar verder uit elkaar te groeien.

Ruben van der Meer en Ricky Koole als Paul en Anna

Ten minste houdbaar tot past daarmee in een rijtje recente Nederlandse dramaseries waarin ruimte is voor herkenbare gezinsthema’s. Denk bijvoorbeeld aan de omgang met autisme in Het A-woord, de vermoeide vaders in Papadag of de allerhande gezinsperikelen in Oogappels. Het zijn series die nooit té zwaar worden, dicht bij de realiteit blijven, en opgestuwd worden door een paar topacteurs.

In dat opzicht boft de kijker met de veelzijdige Koole en Van der Meer, die zowel met komedie als drama prima uit de voeten kunnen. Nu maar hopen dat hun fictieve huwelijk het gaat redden. Al is het natuurlijk maar de vraag of deze mensen uiteindelijk écht gelukkig zijn als ze samen oud worden.

Ten minste houdbaar tot is vanaf donderdag 2 juni om 20.35 - 21:05 uur te zien op NPO 1. Aansluitend is de serie ook te streamen op NPO Start

Meer over Ten minste houdbaar tot