In de komische dramaserie Jos speelt Diederik Ebbinge een gescheiden vader die te goed is voor de wereld.

Diederik Ebbinge is in zekere zin de ultieme antiheld. Of het nu gaat om zijn rol als schlemielige schooldirecteur Anton in De luizenmoeder, als ingedutte neuroot in B.A.B.S, of als mislukte talkshowhost in Promenade: er kleeft altijd iets aangenaam ‘lulligs’ aan zijn personages. Mensen die je een knuffel wil geven, maar waar je stiekem óók een beetje om gniffelt.

Ebbinge beheerst die komische tragiek als geen ander, blijkt ook weer uit zijn hoofdrol in Jos. In deze serie van scenarist Anne Barnhoorn (Aanmodderfakker) valt titelheld Jos vooral op door zijn eindeloze goedheid. Zo is hij correspondentievriend van een opgesloten Thaise topcrimineel. Jos heeft zich opgeworpen als penvriend, want ook criminelen ‘zijn uiteindelijk mensen met een goed hart’.

Jos (Diederik Ebbinge) en zijn twee puberdochters

Die brieven zijn een slim scenariotrucje, omdat ze ons inzicht geven in Jos’ leefwereld. Jos is kortgeleden gescheiden van zijn vrouw (Camilla Siegertsz), kan moeilijk omgaan met zijn twee puberdochters, en wordt op zijn werk bij een bank ingehaald door een jongere generatie. Tot overmaat van ramp woont hij samen met beste vriend Bert (Pierre Bokma in topvorm), een alcoholist die de goedheid van Jos voortdurend misbruikt.

Bert blijkt niet de enige, want al snel wordt duidelijk dat Jos misschien iets té goed is voor de wereld. Jos wil iedereen uit de brand helpen, maar vergeet daarbij voortdurend zichzelf. En dat terwijl dit óók een man is die het leven opnieuw moet uitvinden nadat hij alles jarenlang voor lief heeft genomen. Waar sommige mensen zo’n toekomst misschien spannend vinden, is dat voor Jos vooral ‘heel eng’.

Maar al die onzekerheid levert wél genoeg topmateriaal op voor een geslaagde tragikomedie. Met dank aan ultieme antiheld Diederik Ebbinge. 

Jos is vanaf zondag 22 mei te zien op NPO 3 (21:00 - 21:35 uur). Aansluitend is de serie ook te streamen op NPO Start.