In de Noorse serie Everything You Love worden een jongen en een meisje verliefd, en dan komt zij erachter dat hij een extreemrechtse activist is.

Hij herinnert zich nog dat ze uren hadden gepraat in het poppenhuis waarin ze zich als kinderen hadden verstopt. Dat de muur waar ze tegenaan zaten, aanvoelde als schuurpapier. En dat zij een jumpsuit droeg. Een knalgele.

‘Je was net een piepkuiken,’ zegt hij met een verlegen glimlachje. Zij kijkt stralend terug naar de jongen die voor haar staat. Jonas (Jakob Fort) en Sara (Mina Fuglesteg Dale) zijn elkaar net daarvoor tegengekomen in de metro in Oslo, tien jaar nadat ze voor het laatst samen op zomerkamp waren. 

Jonas en Sara zijn jong, knap en binnen een paar dagen stapelverliefd. Oslo ziet er op z’n zonnigst en meest pittoresk uit. Toch is niet alles wat het lijkt in de Noorse serie Everything You Love. Terwijl Sara niet lang nadat ze Jonas weer is tegengekomen in de metro zijn profiel opzoekt op social media en hem een vriendschapsverzoek stuurt, plaatst hij een tirade over de ‘illusies van democratie’ en hoe ‘de moderne maatschappij de mens z’n zelfrespect en waarde ontneemt’ op het extreemrechtse forum waar hij dagelijks komt. In de jaren dat Jonas en Sara elkaar niet zagen, is Jonas geradicaliseerd. Iets wat zij pas ontdekt als ze al verliefd zijn.

‘Want een jongen als Jonas kan je buurjongen zijn, of in je klas zitten. Veel mensen kennen iemand als Jonas, maar hoe gaan we daarmee om?’

Marie Hafting

Jonas (Jakob Fort) en Sara (Mina Dale) in Everything You Love

Met de serie Everything You Love wilde schrijfster Marie Hafting geradicaliseerde jonge mensen laten zien, zoals er de afgelopen jaren in Noorwegen meerdere het nieuws haalden. Alleen dan niet op de geijkte manier. ‘Omdat we zo’n verleden van terreur hebben in Noorwegen, vond ik het heel belangrijk om de waarheid over extremisme te vertellen en te kijken naar de reden waarom jonge mensen radicaliseren,’ zei de schrijfster tegen website Drama Quarterly. ‘Maar we wilden het ook menselijk maken, zodat het niet alleen een verhaal is over een gestoorde gast die we allemaal haten.’ Dus werd het een liefdesverhaal.

Het idee voor de serie ontstond in 2019, nadat een 21-jarige, geradicaliseerde Noor het vuur opende in een moskee in zijn woonplaats Bærum. Even daarvoor had hij al zijn uit China geadopteerde zusje vermoord in haar bed. Het was de tweede keer in korte tijd dat Noorwegen werd opgeschrikt door terrorisme uit extreemrechtse hoek. In 2011 kwamen 77 mensen om bij de aanslag op het eiland Utøya.

Om Jonas’ opvattingen te laten aansluiten bij wat er echt leeft, bracht schrijfster Hafting veel tijd op extreemrechtse fora door. Het deed haar inzien dat het probleem veel groter is dan Noorwegen. Ze hoopt daarom dat de serie een groot internationaal publiek bereikt. ‘Want een jongen als Jonas kan je buurjongen zijn, of in je klas zitten. Veel mensen kennen iemand als Jonas, maar hoe gaan we daarmee om?’

Everything You Love is in zijn geheel te zien op NPO Plus

Meer tips voor NPO

Meer over Everything You Love