Het serieaanbod was het eerste half jaar van 2022 behoorlijk overweldigend, waardoor veel titels ondergesneeuwd raakten. Hieronder acht ijzersterke series die we nog niet eerder uitgebreid bespraken en die wat ons betreft een groter publiek verdienen.

The Afterparty (Apple TV+)

Scenarist/regisseur Christopher Miller maakte de afgelopen jaren samen met Phil Lord een messcherpe 21 Jump Street-remake en briljante animatiefilms als Into the Spider-Verse. In zijn nieuwste solocreatie wordt een onuitstaanbare popster (Dave Franco) tijdens de afterparty van zijn schoolreünie vermoord. Meerdere oud-klasgenoten zijn verdacht. In acht afleveringen van dertig minuten zien we de gebeurtenissen steeds vanuit een ander perspectief. De afleveringen verschillen sterk in stijl; de zesde is zelfs grotendeels geanimeerd. Tiffany Haddish steelt de show als briljante detective.

Het eerste seizoen van The Afterparty is nu te zien op Apple TV+, een tweede seizoen is inmiddels in de maak

The Andy Warhol Diaries (Netflix)

Magistrale documentaire over kunstenaar, filmregisseur, zakenman en popart-icoon Andy Warhol (1928 - 1987). In de bijna zeven uur durende serie wordt zijn levensverhaal verteld aan de hand van zijn dagboek, dat twee jaar na zijn dood werd gepubliceerd. De passages uit het dagboek zijn ingesproken door Warhol zelf, maar dan wel door een kunstmatig nagebootste stem. Een nogal dubieuze keuze, maar ook zeer toepasselijk, aangezien Warhol nooit zijn ware ik toonde en altijd een rol speelde, een personage dat hij zelf had bedacht. Als mens is hij dan ook altijd een mysterie gebleven, maar in dit zeer rijke en creatieve portret komen we behoorlijk dichtbij.

De zesdelige documentaireserie The Andy Warhol Daries is te zien op Netflix

Hacks (HBO Max)

Jean Smart is stiekem al decennialang een van de beste tv-actrices, maar stond door haar vele bijrollen altijd een beetje in de schaduw van ‘grotere’ sterren. Maar met de komische dramaserie Hacks kreeg Smart eindelijk de kans om zélf in de spotlight te treden. En hoe. Smart speelt een comédienne op leeftijd die hulp krijgt van een bijdehante Generatie Z-schrijver (Hannah Einbinder, minstens zo voortreffelijk) om haar ingedutte carrière nieuw leven in te blazen. Hun onstuimige samenwerking vormt het kloppend hart van deze sublieme serie, die een perfecte balans vindt tussen het komische en het tragische.

De eerste twee seizoenen van Hacks zijn nu te zien op HBO Max, een derde seizoen is in de maak

For All Mankind (Apple TV+)

‘Even doorkijken, want na aflevering vijf wordt het écht goed!!’ Met het recente overschot aan kwaliteitsseries, kom je haast niet meer weg met die uitspraak, want een serie moet je metéén bij de lurven grijpen. Ruimtevaartserie For All Mankind is een typisch voorbeeld van een serie die heel rustig de tijd neemt om setting en personages neer te zetten. Toch is het startpunt interessant genoeg: hoe had de ruimterace eruitgezien als de Russen eerder op de maan waren geland dan de Amerikanen? Die alternatieve draai aan de geschiedenis levert een bedachtzaam én (uiteindelijk) razend spannend drama op, dus hup: even door dat slome begin heen bijten.

De eerste drie seizoenen van For All Mankind zijn nu te zien op Apple TV+, een vierde seizoen is onlangs aangekondigd

Heartstopper (Netflix)

Heartstopper was onder jongeren enorm populair, maar de serie verdient het om een veel breder publiek te trekken. Charlie (Joe Locke), de enige openlijk homoseksuele leerling van zijn Britse jongensschool, valt als een blok voor rugbyspeler Nick (Kit Connor) wanneer hij naast hem in de klas komt te zitten. Nick valt net zo hard terug (de getekende vonken spatten er letterlijk vanaf), al duurt het even voordat hij dit doorheeft. Want eerst moeten de nodige obstakels – misverstanden, onzekerheid – worden overkomen. Heartstopper, gebaseerd op de gelijknamige populaire graphic novels, is stiekem een redelijk klassieke (erg goed gemaakte) romantische tienerserie, alleen zijn de hoofdpersonen toevallig allemaal queer. Dit laatste, en het feit dat ze allemaal verliefd en blij mogen zijn, wordt zo vanzelfsprekend gebracht dat het revolutionair is. Hartverwarmend en revolutionair.

Het eerste seizoen van Heartstopper is nu te zien op Netflix. Zowel een tweede als derde seizoen zijn al aangekondigd

Minx (HBO Max)

Joyce (Ophelia Lovibond) en Doug (Jake Johnson) zijn tegenpolen. De blouses onder haar broekpakken zijn tot boven toe dichtgeknoopt, zijn bontgekleurde exemplaren hangen tot aan zijn navel open. Zij droomt van een feministisch tijdschrift vol doorwrochte artikelen over verkrachting binnen het huwelijk, hij is uitgever van pornobladen met titels als Giant Juggs en Milky Moms. Maar als hij potentie ziet in een tijdschrift voor vrouwen, en zij de kans krijgt om eindelijk haar eigen blad te maken – al was het dan met een naakte man op de middenpagina – gaan ze samenwerken. Een vlotte workplace comedy met een fijne chemie tussen de twee hoofdrolspelers, leuke bijrollen en veel (mannelijk) naakt.

Het eerste seizoen van Minx is nu te zien op HBO Max, een tweede seizoen is inmiddels aangekondigd

Outer Range (Amazon Prime Video)

Fascinerende serie die zich het best laat samenvatten als een mix van Twin Peaks, Yellowstone en Lost. Josh Brolin speelt een pater familias die in Wyoming ineens een groot zwart gat ontdekt op zijn ranch. Na die ontdekking gebeuren er de meest vreemde dingen, en raken de sluimerende spanningen in zijn disfunctionele gezin ineens in een stroomversnelling. De mix van science fiction, western en meanderend familiedrama sprak lang niet alle kijkers aan, maar de sterke cast en het intrigerende mysterie maken dat deze serie absoluut niet in een zwart gat mag belanden.

Het eerste seizoen van Outer Range is te zien op Prime Video

Somebody Somewhere (HBO Max)

Een pracht van een serie over je thuis leren voelen in je eigen leven en vriendschap sluiten op volwassen leeftijd. Sam (Bridget Everett) is teruggekeerd naar het stadje in Kansas waar ze opgroeide om voor haar ernstig zieke zus te zorgen. Een half jaar na haar overlijden, heeft Sam geen idee wat ze met haar leven aan moet, tot ze Joel (Jeff Hiller) ontmoet die haar een zetje in de juiste richting geeft. Ondanks behoorlijk grof taalgebruik, is Somebody Somewhere enorm hartverwarmend.

Het eerste seizoen van Sombody Somewhere is te zien op HBO Max, een tweede seizoen werd in februari aangekondigd

Wekelijks serietips ontvangen?

Ontvang elke dinsdag de beste serietips in je mailbox. In onze nieuwsbrief besteden we aandacht aan de nieuwste series op televisie en op on demand kanalen als NPO Plus, Amazon Prime, HBO Max en Netflix.

Meer recente topseries