Dat het niet altijd even duidelijk is wie er aan de goede kant van de wet staan, laat de zesdelige documentaireserie 'Vendetta, Truth, Lies and the Mafia' op Netflix zien.

cadeautje

Je leest dit artikel uit de VPRO Gids gratis op VPRO Cinema. Wil je meer lezen over oa documentaires, podcasts en boeken? Neem dan een digitaal abonnement.

Vendetta: Truth, Lies and The Mafia begint zoals je denkt dat een docuserie over mensen die de Siciliaanse maffia proberen te bestrijden, moet beginnen. Met Pino Maniaci, de markante eigenaar en tevens de enige journalist van een lokale nieuwszender, die achter het stuur gaat zitten en zegt: ‘Iedere keer als ik mijn auto start, sluit ik mijn ogen. Ik weet nooit of ik in stukjes geblazen ga worden.’ En met Silvana Saguto, een rechter die het regelmatig heeft opgenomen tegen Cosa nostra-kopstukken en naar eigen zeggen miljarden euro’s aan bezittingen van hen heeft geconfisqueerd, waardoor ze een duidelijk doelwit voor de maffia is. ‘Als ik geen bodyguard had gehad, was ik nu zeker dood geweest. Een kogel kost de maffia niks,’ zegt ze.

Maar dan komt de twist: de strijd die centraal staat in deze zesdelige documentaire is niet het gevecht dat Maniaci en Saguto elk op hun eigen manier voeren tegen de georganiseerde misdaad, maar tussen de journalist en de rechter. Ze beschuldigen elkaar namelijk van handelingen die het best omschreven kunnen worden als maffiapraktijken. Zo zegt Maciato tijdens een van zijn nieuwsuitzendingen over de afdeling Preventieve Maatregelen die Saguto overziet: ‘Wij hebben ontdekt dat de anti-maffiabeweging steeds rijker wordt, terwijl ze beweren de maffia te bestrijden. Rechter Saguto, ik heb één vraag: verdwijnt het geld in jullie zak?’ Waarna hij de organisatie de anti-mafia-mafia doopt. Saguto op haar beurt kaatst de bal terug en omschrijft Maniaci niet als journalist maar als ‘corrupt’ en ‘een vriend van de maffia’.  

De serie schetst een gedetailleerd beeld van de twee (ze komen uitvoerig aan het woord), van hun werk tegen de maffia, en vooral van de serieuze onderzoeken naar afpersing en fraude die tegen hen worden geopend. Met name Maniaci is een opmerkelijk mens – een kettingroker, klein van postuur, met een borstelsnor die uit een tekenfilm had kunnen komen. Zijn soms haast maniakale manier van doen, maakt het niet makkelijk om hem te vertrouwen op zijn woord. Zeker wanneer de eerste barsten in zijn zogenaamd onberispelijke staat van dienst verschijnen. Maar ook Saguto, op het eerste gezicht gewoon een nette vrouw van middelbare leeftijd, lijkt met iedere nieuwe onthulling minder betrouwbaar te worden.

Vendetta toont aan hoe ingewikkeld en rommelig de strijd tegen de maffia is en biedt een interessant inkijkje in die wereld. Al had het allemaal net iets strakker verteld mogen worden.

Vendetta: Truth, Lies and The Mafia is nu te streamen op Netflix