Vader Jan en zoon David Eilander maakten samen Smartlap: de 45 minuten durende film is onderdeel van een serie televisiefilms van nieuw talent, getiteld Onze straat.

cadeautje

Je leest dit artikel uit de VPRO Gids gratis op VPRO Cinema. Wil je meer lezen over oa documentaires, podcasts en boeken? Neem dan een digitaal abonnement.

Wanneer een vader en een zoon samen een film maken, moet dat haast wel gaan over…. Juist, de band tussen vader en zoon. De televisiefilm Smartlap werd geregisseerd door David Eilander (1993), hij schreef het scenario samen met zijn vader Jan (1959). Hoofdpersoon is Arie (Jack Wouterse), eigenaar van een bruine kroeg en fervent accordeonspeler. Zijn vrouw is al jaren overleden, schuldeisers en drugsdealers verdringen zich voor de deur van het café. Zoon Rody (Chris Peters) komt net terug uit een afkickkliniek en gaat weer bij zijn vader wonen. Arie houdt zijn leven draaglijk door kopstootjes te drinken en de boze buitenwereld buiten te sluiten. Maar door Rody lukt dat niet langer.

'Juist omdat mijn beide ouders in de filmwereld zitten, wilde ik heel lang het tegenovergestelde'

David Eilander

David is in de voetsporen van zijn beide ouders getreden door regisseur te worden; zijn moeder is filmmaker Mijke de Jong. Toch was dat jarenlang geen uitgemaakte zaak, vertelde hij in een interview met Parmando 24Culture. ‘Ik was op de middelbare school een echte bèta. Juist omdat mijn beide ouders in de filmwereld zitten, wilde ik heel lang het tegenovergestelde. Advocaat worden, of fysiotherapeut.’ De films die zijn ouders maakten, waren voor hem een ver-van-mijn-bed-show. ‘Heel professioneel en onbereikbaar voor mij.’ Pas toen hij meeging met een crew van de Filmacademie, werd hij gegrepen door het vak. ‘Mensen die samen met zoveel passie een film maken, dat vond ik heel vet om te zien. Toen dacht ik: dit is het mooiste vak dat er is.’

Vader Jan Eilander trad allerminst in de voetsporen van zíjn vader, die meteropnemer was in Flevoland. Als een van de eerste bewoners van Dronten werd zijn liefde voor film gevoed in het plaatselijke cultureel centrum De Meervaart. Jan werkte al vaak samen met zijn vrouw, zo schreef hij het scenario van de prijswinnende film Layla M., die Mijke de Jong regisseerde. Nu is het wachten op een gezamenlijk project van vader, moeder én zoon.

Op donderdag 11 februari zijn vader en zoon Eilander te gast in Kunststof op Radio 1 (19.30-20.30 uur). Smartlap is vrijdag 12 februari te zien op NPO3 om 21.35 uur.