Nine Perfect Strangers is na Big Little Lies het tweede boek van de Australische bestsellerauteur Liane Moriarty dat werd verfilmd. Ook nu weer heeft Nicole Kidman een hoofdrol.

cadeautje

Je leest dit artikel uit de VPRO Gids gratis op VPRO Cinema. Wil je meer lezen over oa documentaires, podcasts en boeken? Neem dan een digitaal abonnement.

Het is voor ons Hollanders wat moeilijker te detecteren, maar onder Aussies is het accent van Nicole Kidman een bron van vermaak. De van oorsprong Australische Kidman doet weliswaar al jaren enorm haar best niet al te zeer te knauwen, maar wie er oor voor heeft, hoort hoe haar wortels zich niet laten wegpoetsen.

Het Amerikaanse comedy-instituut Saturday Night Live wijdde er eind 2020 zelfs een sketch aan, naar aanleiding van de miniserie The Undoing, waarin Kidmans New Yorkse accent kennelijk niet erg overtuigde. Comedian Chloe Fineman zette een lange blonde pruik op en knauwde in antwoord op de vraag waar ze vandaan kwam dat ze afkomstig was uit ‘the Upper East Side of Australia’. Waarna nog een reeks ‘crikey’s’ en ‘blimey’s’ volgde.

Een paar maanden eerder had Kidman in een interview nog gezegd dat ze dolgraag eens een rol zou willen waarin ze onvervalst Australisch kon spreken. Je zou zeggen dat Nine Perfect Strangers daarvoor de ideale gelegenheid was. Deze achtdelige serie is gebaseerd op een Australische bestseller en werd bovendien geheel in Australië opgenomen. Kidman speelt een van de hoofdrollen. Maar ook nu komen Kidmanwatchers accenttechnisch volop aan hun trekken, want de rol van de gestoorde wellnessgoeroe Masha Dmitrichenko inspireerde Kidman tot een mix van Australisch-Russisch die Down Under ongetwijfeld weer tot hilariteit zal leiden.

Nicole Kidman in Nine Perfect Strangers

Sukkelaars

Nine Perfect Strangers speelt zich af in een luxe wellnessresort waar bezoekers zich onderwerpen aan een streng regime. Alleen zonder telefoon, wijn, chocola en andere aardse genoegens kunnen lichaam en geest volledig gereinigd worden. Aan het roer van de onderneming staat Masha, een griezelige maar charismatische goeroe die belooft dikke, gestresste en uitgeputte sukkelaars weer op de been te helpen met een onorthodox programma. In tien dagen worden cliënten door de mangel gehaald, waarna ze de wereld weer aankunnen. De negen vreemden die samen het programma zullen volgen zijn een zorgvuldig samengeraapt zootje: de ordinaire Ben en Jessica zijn piepjong en heel rijk; Napoleon, Heather en hun dochter Zoë hebben een trauma te verwerken; de ijdele echtscheidingsadvocaat Lars heeft relatieproblemen; moeder van vier kinderen Carmel is door haar man ingeruild; de lompe Tony heeft min of meer per ongeluk een wellnessbeleving geboekt en schrijfster van liefdesromannetjes Frances is herstellende van een relatie met een internetoplichter.

Tien dagen lang gaan ze mediteren, ontgiftende smoothies drinken en mindfull naar de sterren kijken. Maar de openingsbeelden, waarin een berg fruit begeleid door onheilspellende muziek in de blender verdwijnt, doen het ergste vrezen. Hier staan akelige dingen te gebeuren.

Australië was het afgelopen jaar herhaaldelijk in het nieuws vanwege de strenge maatregelen waarmee het land corona buiten de grenzen probeerde te houden. Geboren Australiërs die toevallig elders verbleven, mochten niet eens naar huis om hun stervende moeder te bezoeken. Maar voor de acteurs van Nine Perfect Strangers werd een uitzondering gemaakt. Deze internationale miljoenenproductie zou zoveel dollars in het laatje van de staat New South Wales brengen dat de opnames midden in coronatijd konden plaatsvinden.

Meer dan duizend Australiërs werden gerekruteerd om mee te werken aan de serie, dus ook wat werkgelegenheid betreft was het een aantrekkelijk project. Het enige probleem waren de acteurs. Kennelijk liepen er onder de 25 miljoen Australiërs niet genoeg geschikte kandidaten rond om de klus te klaren, want vrijwel alle hoofdrolspelers moesten worden ingevlogen. Na twee weken hotelquarantaine mochten ze zich melden op de spectaculair mooie locatie waar de acht afleveringen werden opgenomen: Byron Bay, het oostelijkste puntje van Australië.

Nicole Kidman kocht de rechten van Nine Perfect Strangers nog geen drie weken nadat het boek van Liane Moriarty was verschenen. De bekende scenarist en producer David E. Kelley bewerkte het verhaal tot een scenario, zoals hij dat eerder deed met Big Little Lies. Ook daarin speelde Kidman een hoofdrol, en ook dat is de verfilming van een boek van Moriarty. Het verhaal, over de levens van zeven vrouwen, speelde zich oorspronkelijk af in een welgestelde wijk van Sydney, maar Kelley en Kidman verplaatsten het voor de gelegenheid naar Californië.

Bobby Cannavale als Tony in Nine Perfect Strangers

Opvliegers

Toen Kidman in 2014 tijdens een kopje koffie vertelde dat ze rechten van Big Little Lies wilde kopen, reageerde Moriarty sceptisch. Er worden zoveel romans aangekocht die uiteindelijk nooit verfilmd worden. Bovendien had Moriarty zo’n verfilming nauwelijks nodig, want ze verkoopt wereldwijd miljoenen boeken. Zelfs haar uitgever snapt niet waarom de beslommeringen van moeders in een buitenwijk van Sydney ook in Hongarije, Thailand, Brazilië en Zweden zo aanslaan.

Moriarty is lastig te plaatsen in het literaire landschap. Haar boeken lezen makkelijk en gaan over hedendaagse vrouwen en hun sores, maar ze overstijgen de wetten van de chicklit. Tussen alle opvliegers, overspelige echtgenoten en ivf-pogingen door weet ze ook serieuzere lezers regelmatig in het hart te raken. Haar personages zijn uiterst menselijk en de problemen waarmee ze kampen zijn herkenbaar. Haar ironische terzijdes en gebrek aan glamour doen de rest. Iedereen wordt blij van Liane Moriarty.

Toch zouden de kijkers van Nine Perfect Strangers weleens teleurgesteld kunnen worden. Het verhaal is smakelijk genoeg, en de wellnessindustrie is een dankbaar onderwerp om belachelijk te maken, maar erg invoelbaar wordt het allemaal niet. Waar de negen volmaakte vreemden van Moriarty op papier nog echte mensen zijn die in een onwerkelijke situatie verzeild raken, verworden ze in de serie van Kelley en Kidman tot karikaturen die amuseren of irriteren, maar zelden ontroeren.

Voor teleurgestelde Moriarty-liefhebbers is er goed nieuws: haar nieuwe roman Appels vallen niet verschijnt op 5 oktober. 

Nine Perfect Strangers is vanaf 20 augustus te zien op Amazon Prime