In 2013 werd de Waalse politicus Bernard Wesphael verdacht van de moord op zijn vrouw. Vandaag de dag zijn de meningen nog altijd verdeeld. De grootste vraag is nog altijd: vermoordde Wesphael zijn vrouw?

Présumé coupable. Zo heet een van de boeken over de mysterieuze zaak Wesphael, die onze zuiderburen jarenlang in haar greep hield. Volgens de auteur, juriste Alessandra d’Angelo, is de zaak een schoolvoorbeeld van het geknoei waarom het Belgische justitieapparaat bekend staat. Maar werd de Waalse politicus Bernard Wesphael inderdaad ten onrechte vervolgd voor de moord op zijn vrouw, en zat hij drie jaar lang onschuldig gevangen? Dat is de vraag die een nieuwe miniserie op Netflix met de titel Soupçonsles dessous de l'affaire Wesphael in vijf binge-waardige episodes behandelt. Waarbij je tot het einde blijft twijfelen of de man nu schuldig is of niet, ook al werd hij dan in oktober 2016 vrijgesproken bij gebrek aan overtuigend bewijs.

De zaak heeft alle ingrediënten van een lekker druilerig moordmysterie. In oktober 2013, vertoeft parlementariër Bernard Wesphael van de groene partij Ecolo een tweetal nachten met zijn vrouw Veronique Pirotton in een hotelkamer in Oostende. Wesphael staat erom bekend dat hij wel een borreltje lust, Pirotton drinkt nog meer dan hij. En ze is een mannenverslindster, ze heeft op dat moment een minnaar, met wie ze op de dag van haar dood maar liefst 35 keer telefonisch contact heeft. Op een gegeven moment horen de andere gasten verdachte geluiden vanuit kamer 602, waar Wesphael en Perrotin vertoeven. Wilde seks lijkt plaats te maken voor een schermutseling. En dan, om elf uur ’s avonds, rent Wesphael naar de receptie. Hij zegt dat zijn vrouw waarschijnlijk zelfmoord gepleegd heeft. Ze wordt gevonden in de badkamer, ze ligt op haar rug met een plastic zakje op haar gezicht. Ook heeft ze een cocktail van pillen en alcohol in haar bloed.

Hoewel Wesphael vrijuit ging, acht een groot deel van de publieke opinie hem nog altijd schuldig.

Bernard Wesphael in Soupçons, les dessous de l'affaire Wesphael

Over wat er gebeurd is, zijn de experts het niet eens. Sommigen denken aan zelfmoord of een overdosis, anderen concluderen dat Wesphael verantwoordelijk moet zijn voor haar dood. En zo komen er steeds meer feiten boven tafel, die evenzoveel argumenten opleveren voor beide partijen. Hoewel Wesphael vrijuit ging, acht een groot deel van de publieke opinie hem nog altijd schuldig. De familie van Pirotton denkt dat Wesphaels relaties hem geholpen hebben en dat zullen sommige kijkers van Soupçons. Les dessous de l’affaire Wesphael wel met hen eens zijn. Anderen zullen vinden dat de Belgische justitie uiteindelijk juist goed gefunctioneerd heeft. Maar hoe zat het met dat knipoogje van Wesphael naar de openbare aanklager, vlak voor zijn vrijspraak? We zullen het waarschijnlijk nooit weten – net zo min als wat er nou precies gebeurd is, die avond, in kamer 602.  

Soupçons, les dessous de l'affaire Wesphael is vanaf nu te zien op Netflix

Meer tips voor Netflix

Meer over Soupçons, Les dessous de l’affaire Wesphael