Altijd spannend: intelligente systemen die de boel overnemen. Het gebeurt in de serie NeXt, die vanaf 5 november te zien is op Fox.

In de Fox-serie NeXt luidt tech-miljardair Paul LeBlanc (Mad Mens John Slattery) de noodklok over artificiële intelligentie: de dingen die momenteel worden ontwikkeld zullen de wereld vernietigen. Hij wordt ontslagen, maar nog geen zes maanden later krijgt hij al gelijk: de A.I. die hij eigenhandig schreef, lijkt zichzelf te hebben ontwikkeld. En niet op een positieve manier.   

In de tweede scène van de serie wordt een zeer nerveuze man opgejaagd. Een paar weken eerder heeft hij LeBlancs computercode ontdekt en sindsdien is hij doelwit voor alles met een camera, sensor of microfoon. Ofwel: het soort intelligente apparaten waarmee we onszelf dagelijks omringen. De boordcomputer laat zijn auto gevaarlijke dingen doen en zijn smartphone krijgt een eigen leven. Hij raakt bijna in een insulinecoma als zijn glucoselezer hem een verkeerde meting geeft. ‘Wat ik ook heb gevonden, het is niet blij,’ zegt hij in een haastig opgenomen filmpje bestemd voor LeBlanc vlak voordat hij een ernstig auto-ongeluk krijgt. Als het rode lichtje van de bewakingscamera in zijn ziekenhuiskamer vervolgens aanklikt, weet je wel hoe laat het is. 

NeXt is in de kern een klassieke misdaad-/politieserie: De opgejaagde man is (toevallig!) een dierbare van FBI-agent Shea Salazar (Fernanda Andrade) die direct contact opneemt met LeBlanc, met wie ze naar Palo Alto reist om te proberen het programma te stoppen. Al in aflevering één blijkt het ding slimmer en verder ontwikkeld dan ze vreesden. Want terwijl zij nog proberen te achterhalen wat er aan de hand is, is het systeem in Salazars huis via ‘Iliza’ (een soort Alexa) haar jonge zoon al aan het bespelen. ‘Ik zou je nooit iets gevaarlijks laten doen, Ethan,’ zegt Iliza wanneer het jongetje twijfelt over iets wat ze hem opdraagt. ‘Ik ben je vriend.’ Het is een scène die regelrecht uit een horrorfilm komt. 

NeXT heeft een onheilspellend toekomstbeeld vertaald in een onderhoudende tv-thriller die vooral vanwege Slattery’s altijd prettige aanwezigheid boven het gemiddelde uitkomt. Al doet de serie je wel spontaan Alexa uitzetten. 

Het tiendelige NeXt is vanaf donderdag 5 november te zien op Fox (21.00-21.55 uur)