In het tweede seizoen van de groots opgezette dramaserie The Crown is ook aandacht voor de keerzijde van het koningschap van Elizabeth II.

Het is 1956. Elizabeth II is nu vier jaar koningin van het Verenigd Koninkrijk. Ze heeft twee kinderen, Charles en Anne. Haar huwelijk met prins Philip is best goed. De premier, Sir Anthony Eden, is bezig de Suezcrisis op te lossen. Nog geen aflevering verder is de premier afgetreden, slaapt de Queen alleen en staat haar huwelijk op knappen. Zo begint het tweede seizoen van The Crown, waarin de vorstin voor nog meer affaires, intriges en politieke problemen komt te staan. Dit alles weer met ijzersterk acteerwerk en prachtige beelden.

De serie was al groots: voor de eerste twee seizoenen was een budget beschikbaar van 130 miljoen pond. Dit bedrag – dat The Crown de reputatie van duurste serie ooit bezorgde – ging vooral zitten in de spectaculaire decors, kostuums en details. De jurken die Claire Foy als Elizabeth draagt, zijn duurder dan de originele jurken en zelfs haar ontbijt lijkt precies op dat van de Queen. Dat het de duurste serie ooit zou zijn, wil bedenker Peter Morgan overigens graag nuanceren. ‘De twee seizoenen werden tegelijkertijd ingediend, maar niemand dacht eraan om die 130 miljoen door tweeën te delen. We zijn goedkoper dan Game of Thrones,’ zei hij tegen The Yorkshire Post.

Deftig en degelijk

Liefhebbers van kostuumdrama en typisch Britse series als Downton Abbey (al houdt Morgan niet van die vergelijking, hij legt liever de link met The Godfather) houden van The Crown. Voor anderen kan de serie echter wat tam, onpersoonlijk en langdradig worden. Deftig, degelijk: soms word je er, net als prins Philip (Matt Smith) en prinses Margaret (Vanessa Kirby), een beetje gek van. Zij zijn er om af en toe een nuchtere blik op de zaak te werpen. ‘O God,’ verzucht Philip als er weer een huwelijk verboden wordt. Ook wanneer Margaret het uitschreeuwt, omdat ze in haar persoonlijke leven tegengewerkt wordt door de monarchie voelt dat als een bevrijding na al die bekakte Britse degelijkheid. Die overigens natuurlijk schijn is, aangezien iedereen doodongelukkig is, aan de drugs is, vast zit in een slecht huwelijk of te maken heeft met een combinatie van die drie.

In het tweede seizoen worden sowieso enkele gedurfde stappen gezet, weg van alle deftigheid. Er wordt geëxperimenteerd met muziek en montage, zoals wanneer de toekomstige man van prinses Margaret (Lord Snowdon, gespeeld door Matthew Goode) eerst nog even seks heeft met iemand anders (het zal niet de laatste keer zijn). Dat is een staaltje moderne erotische dans van de bovenste plank. Daarnaast zit zeker in de tweede helft van het seizoen veel meer vaart en humor. Kijk alleen naar de scène halverwege het seizoen, waar oom Edward en zijn vrouw de verjaardag van hun hond uitgebreid vieren, om daarna gezellig op vogels te gaan schieten.

Whodunit

Het tweede seizoen van The Crown is ook spannender. Er is aandacht voor de keerzijde van het koningschap; Elizabeth moet constant kiezen tussen de kroon en haar eigen geluk. Eén aflevering is een onvervalste whodunit: wie in het koningshuis heeft nazisympathieën? (Google vooraf niet op het antwoord). Een aanrader is ook de indrukwekkende aflevering waarin Jackie (Jodie Belfour) en John F. Kennedy (Michael C. Hall) hun eerste en enige bezoek brengen aan de Queen.

Dit is overigens het laatste seizoen waarin we Claire Foy, Matt Smith en de rest van de cast zullen zien. Olivia Colman (van Broadchurch en vrijwel elke andere Britse serie) speelde Elizabeth al eerder in de film Hyde Park on Hudson en zal dat ook doen in seizoen drie en vier van The Crown. Claire Foy vindt het helemaal niet erg dat ze straks niet meer in de rol van de Queen hoeft te kruipen, zo zei ze al tegen People Magazine: ‘Er zijn vast mensen die het fantastisch vinden, maar voor mij is het meer: zeven jaar dezelfde persoon spelen? Ik dacht het niet. Dit is zwaar werk.’

Rest de vraag: wat vindt de echte Queen eigenlijk van de serie? Naar verluidt hebben haar zoon en schoondochter een Netflixaccount en hebben ze haar aangespoord de serie te gaan kijken. Gezellig op de bank in Buckingham Palace geniet de koningin volgens anonieme bronnen erg van de serie, al vindt ze een en ander wel erg overdreven en deftig.

Het tweede seizoen van The Crown is vanaf 8 december beschikbaar op Netflix. Daar is ook het eerste seizoen te bekijken.

Meer over The Crown