Ga je dit weekend voor de derde, vierde of vijfde keer naar Star Wars: The Force Awakens en heb je even een break nodig? Stap dan aan boord van de Serenity.

Een schooier met een hart van goud? Check. Een wonderbaarlijk doch krakkemikkig ruimteschip? Check. Een fascinerend universum dat bol staat van grote (kwade of goede) machten? Check. Lasergevechten en knokscènes? Check. Alleen de light sabers ontbreken eigenlijk in Firefly, de ruimtewestern die Joss Whedon (Buffy the Vampire Slayer, The Avengers) in 2002 op televisie bracht.

Eerder genoemde schooier is Malcolm Reynolds, eigenaar van de ‘Serenity’; eenzelfde type ‘schroothoop’ als de Millennium Falcon en minstens zo geliefd. ‘ Mal’ is dan ook – als we eerlijk zijn – Han Solo light, een ruimtecowboy met een ouderwets pistool en een grote mond. Hij is de veteraan van een interruimtelijke burgeroorlog, dus behept met een flinke psychologische rugzak. In het jaar 2517 baant hij zich een weg door sterrenstelsels op zoek naar geld en roem. Tussen de wet, andere smokkelaars en de kannibalistische ‘Reavers’ in is er daarnaast genoeg om hem en zijn crew bezig te houden.

De cast is, zeker tien jaar na dato, een terugkerend spelletje van ‘wie ben ik?’. Onze quasi-Han wordt gespeeld door Nathan Fillion, die kort na het einde van Firefly door zou stoten naar de succesvolle detectiveserie Castle. Zoe (een aanzienlijk begeerlijkere, maar niet minder stoere ‘Chewbacca’) is Gina Torres, momenteel de advocatenbaas in Suits. Mal’s ‘ Leia’ wordt gespeeld door Morena Baccarin, die we de laatste jaren zagen in Homeland en Gotham. De rest van de uitgebreide crew wordt aangevuld door onder andere Adam Baldwin (Chuck), Summer Glau (Terminator: The Sarah Connor Chronicles) en Alan Tudyuk (The Maze Runner: Scorched Trials). Zelfs Mad Men’s Christina Hendricks komen we in twee afleveringen nog tegen.

Hoe je als Malcolm Reynolds onderhandeltWat voor nieuwe kijkers even wennen zal zijn, is de futuristische slang en het regelmatige gebruik van Chinese scheldwoorden. Chinees? Ja, Chinees. In de wereld(en) van Firefly is China nog verder uitgegroeid tot supermacht en is wat er is overgebleven van de aarde een echte multiculturele mengelmoes.
Ondertussen is het sfeertje typisch Western – verwacht dus geen bijzondere special effects (daar was in 2002 ook nog helemaal geen geld voor, trouwens). Mal en zijn crew zijn juist de ruimteversie van The Magnificent Seven: een bonte stoet personages die op het randje van de beschaving hun eigen hachje (en zo nu en dan dat van een ander) proberen te redden. Je ziet ze eerder op een paard dan op een futuristische scooter, maar dat werkt juist in het voordeel van deze maffe, genrebuigende cultserie.

Cult, want zoals dat dan vaker gaat: Firefly werd lovend ontvangen maar slecht bekeken. Na een kort seizoen was de koek al op voor zender Fox, tot groot verdriet van een inmiddels flinke schare fans. Dankzij hen groeide Firefly alsnog uit tot een fenomeen. Zodanig zelfs dat ze drie jaar na het einde van de serie nog een bioscoopfilm kregen ( Serenity), die de overgebleven verhaallijntjes afsloot. Behalve voor Star Wars-fans ook voor liefhebbers van fantasierijke, complexe televisie een aanrader.