Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een aangrijpend historisch drama, een inspirerende documentaire en een strakke actiethriller.

Blair Witch

Officieel een vervolg op de found footage-horrorsensatie The Blair Witch Project (1999) is in de praktijk meer een ge-update versie van het invloedrijke origineel (o.a. voorloper van de Paranormal Activity-films en Cloverfield). Het viertal tieners dat nu diep het bos in trekt op zoek naar de Blair Witch is voorzien van gopro's en drones waardoor we een tamelijk coherent en compleet beeld voorgeschoteld krijgen van hun gedoemde zoektocht. Vaak heel spannend en met een fantastisch sounddesign, maar juist omdat het verhaal completer, helderder en beter in beeld gebracht wordt, niet half zo verontrustend als het origineel uit 1999.

Floyd Norman: An Animated Life

Floyd Norman werd in 1956 de eerste Afro-Amerikaanse tekenaar in dienst van The Walt Disney Company en werkte daar mee aan animatieklassieker Sleeping Beauty. En dat was pas het begin van zijn succesvolle carrière bij Disney. Floyd Norman: An Animated Life is een inspirerende documentaire over een kunstenaar die zijn huidskleur en andere omstandigheden niet in de weg heeft laten staan van zijn grote liefde: zijn tekenwerk. Als je de charmante, inmiddels 81-jarige Floyd tevreden zíjn Mowgli ziet tekenen, kan je niet anders dan glimlachen.

El fotógrafo de Mauthausen

Waargebeurd maar relatief onbekend, dit verhaal over Francisco Boix, een van de ruim zevenduizend Spanjaarden die tijdens WOII werden opgesloten in het Oostenrijkse concentratiekamp Mauthausen. Als fotograaf wordt Boix gedwongen propagandafoto’s van het kamp te maken. Wanneer hij op negatieven stuit van gruweldaden die de nazi's verborgen willen houden, smeedt hij plannen om deze het kamp uit te smokkelen. Even spannend als aangrijpend drama is fraai gefilmd, sober verteld en bij tijden schokkend bruut. De historische foto’s in het slot maken binnen de context diepe indruk.

The Hundred-Foot Journey

Veertien jaar na Chocolat waagt regisseur Lasse Hallström zich opnieuw aan de voedselporno. Een familie uit India emigreert naar een Frans bergdorpje en begint daar een restaurant met kruidige specialiteiten, pal tegenover het Michelinster-waardige etablissement van een deftige madame (Helen Mirren). Het resulteert in een komisch drama waarin culturen botsen, romances opbloeien en een jonge kok zijn dromen najaagt. De film is conventioneel, voorspelbaar en wat onevenwichtig, maar door het prima acteerwerk en de heerlijke beelden van eten kijkt The Hundred-Foot Journey soepeltjes weg.

Triple Frontier

In actiethriller Triple Frontier volgen we een vijftal aan lagerwal geraakte ex-militairen (o.a. Ben Affleck) die besluiten een Mexicaanse drugsbaron te beroven. Klinkt als de plot van een nieuwe aflevering van The Expendables, maar in handen van regisseur J.C. Chandor (Margin Call, All Is Lost) werd het iets veel ambitieuzers. Chandor is niet eens zo geïnteresseerd in de beroving zelf (al brengt hij die goed en spannend in beeld), hij is veel meer geïnteresseerd in hoe de mannen reageren wanneer het allemaal dreigt mis te gaan.

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.