Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een veelvuldig bekroond gevangenisdrama uit Uruguay en Al Pacino in een ijzersterke thriller.

Jurassic Park

In 1993 waren de special effects waarmee Steven Spielberg zijn dino's op het doek toverde nog ontzagwekkend, tien jaar later waren ze flink achterhaald. Gelukkig heeft Jurassic Park meer te bieden: een goed script, sterke acteurs en precies voldoende humor. Een rijke zonderling heeft fossiel dino-DNA in kikkerdril laten injecteren, en zo levende brachiosaurussen en triceratops gekweekt. En dino's met enorme tanden. Ze ontsnappen allemaal als tijdens een storm de stroom uitvalt. Rennen! Twee vervolgfilms waren veel minder leuk, de reboot Jurassic World (2015) was wel weer geslaagd.

La noche de 12 años

Zware kost, dit waargebeurde gevangenisdrama uit Uruguay, maar zeer de moeite waard. In 1973 worden drie leden van de guerrillabeweging Tupamaros, onder wie de latere president José Mujica, opgepakt door het militaire regime in Uruguay. Twaalf lange jaren moeten de mannen in de meest barre omstandigheden zien te overleven. Met fraai camerawerk, subtiel spel en een evenwichtig scenario worden de verstrijkende tijd en de wanhoop van de gevangenen knap invoelbaar gemaakt. Wat goed gedoseerde flashbacks en hoopvolle momenten houden het leed voor de kijker draaglijk. Winnaar van tientallen festivalprijzen.

Revolutionary Road

Elf jaar na Titanic worden Leonardo DiCaprio en Kate Winslet herenigd, maar van zwoele romantiek is ditmaal weinig sprake. Goed, aanvankelijk even, wanneer hun personages Frank en April net getrouwd zijn. Begin jaren vijftig verhuizen ze naar een keurige buitenwijk van Connecticut, waar al snel alle fut uit hun leven verdwijnt. Verfilming van de roman van Richard Yates uit 1961 is pico bello verzorgd, met prachtig camerawerk en subliem spel. Vooral Winslet is fantastisch, als aspirant-actrice die gruwt van het idee 'dat je je moet terugtrekken uit het leven zodra je kinderen hebt'.

Sea of Love

Zo op het oog een doorsnee politiefilm over een seriemoordenaar, de inspecteur die hem/haar zoekt en de vrouwelijke verdachte met wie de inspecteur een gepassioneerde relatie begint. Toch is Harold Beckers film beter dan het leeuwendeel van de concurrentie. Dankzij de acteurs (Al Pacino en Ellen Barkin), maar vooral dankzij het volwassen scenario van Richard Price, die ook de scripts schreef voor oa de Scorsese-film The Color of Money (1986), de Sayles-film Mad Dog and Glory (1993) en voor Clockers (1995) van Spike Lee. Price zorgde ervoor dat Sea of Love naast een spannende, goed doordachte politiethriller ook erg grappig is.

Wayne's World

Vanuit de kelder van hun huis zenden Wayne en Garth wekelijks een tv-show uit, over dingen die de jongens interesseren, zoals hardrock-muziek en mooie beroemde vrouwen. Als tv-producent Benjamin Kane ontdekt dat de show enorm populair is wordt hij hebberig. Bovendien heeft hij een oogje op Wayne's vriendin. De typetjes Wayne en Garth werden aanvankelijk ontwikkeld voor de populaire Amerikaanse tv-show Saturday Night Live. Destijds bijzonder populaire (en inmiddels wat gedateerde) komedie. Filmdebuut van komiek Mike Myers.

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.