Twee van de vijf films die aankomende zondag kans maken op de Oscar voor beste korte documentaire zijn te zien op Netflix: End Game (over terminale patiënten) en Period. End of Sentence (over het taboe op menstruatie in India).

Period. End of Sentence.

Regisseur Rayka Zehtabchi reisde naar India om het taboe op menstruatie in beeld te brengen. In de eerste shots van Period. End of Sentence. stelt ze in de landelijke gebieden rondom Delhi jongens en meisjes vragen over menstruatie. De jongens omschrijven het als een ziekte die alleen vrouwen krijgen, de meisjes lachen nerveus en beschaamd. Het stigma op menstruatie is in India dan ook enorm. Slechts tien procent van de vrouwelijke bevolking heeft toegang tot maandverband.

Period. End of Sentence laat verschillende inspirerende verhalen zien, waarin progressie, emancipatie en het belang van onderwijs centraal staan. Sneha, een jonge Indiase vrouw, wil bijvoorbeeld graag politieagente worden, zodat ze dan niet wordt uitgehuwelijkt. Maar ook zie je hoe de vrouwen in het dorp leren om met een machine zelf maandverband te maken en hoe ze hun product proberen te verkopen aan andere vrouwen.

End Game

Filmmakers Rob Epstein en Jeffrey Friedman volgen in End Game een aantal terminale patiënten in twee hospices in de buurt van San Francisco. Onder hen is Mitra, ze heeft kanker. De moeder van Mitra wil niet dat haar dochter lijdt, maar Mitra’s man Hamid is nog niet klaar om afscheid te nemen.

End Game is zonder meer zware kost, maar nog meer dan over de dood gaat deze prachtige en ontroerende film vooral over acceptatie, compassie en het goede in de mens. Een grote kanshebber op het gouden beeldje dus.

UPDATE: de Oscar werd op zondag 24 februari gewonnen door Period. End of Sentence. Naast Period. End of Sentence. en End Game waren ook A Night at the Garden, Black Sheep en Lifeboat genomineerd.

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.