Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste films op Netflix. Met ditmaal onder andere de hilarische misdaadkomedie The Nice Guys en een biopic over soullegende Ray Charles.

Belle & Sebastiaan

Filmmaker, globetrotter en verkenner van woeste natuurlandschappen Nicolas Vanier waagt zich met succes aan een vrije adaptatie van het klassieke kinder-/jeugdboek uit 1965 van Cécile Aubry. Het is 1943 en de nazi's zijn overal, ook in de Franse Alpen waar de zesjarige weesjongen Sébastien in een pleeggezin opgroeit. Een 'beest' maakt bovendien de omgeving onveilig en verslindt schapen. Dan doet Sébastien een bijzondere ontdekking. In deze sterk geregisseerde en gespeelde film komt Vaniers zin voor weidse panorama's tot uiting in de fraaie fotografie. 

The Nice Guys

LA 1977. Berooide privédetective Holland March (Ryan Gosling) gaat op zoek naar verdwenen porno-actrice, en komt tot de ontdekking dat hij bepaald niet de enige is. Gewelddadige, maar ook hilarische misdaadkomedie van de maker van Kiss Kiss Bang Bang en Iron Man Three, waarin het tempo hoog blijft en de grappen en ontwikkelingen nooit voorspelbaar worden. Bovendien ontstaat er in de film een prachtige bromance tussen March en de door Russell Crowe gespeelde tough guy Jack Healy, de 'nice guys' uit de titel.

Ray

Als jongen moest soullegende Ray Charles zijn moeder een belofte doen: hij mocht zich nooit laten behandelen als een invalide. Die belofte vormt het startpunt van een biopic waarin Charles zijn unieke muziekstijl ontwikkelt en tussendoor verslaafd raakt aan vrouwen en heroïne. Toch is het scenario aan de brave kant. Bovendien wordt er nogal wat psychologie van de koude grond op de hoofdpersoon losgelaten. Maar de soundtrack is fraai en Jamie Foxx is fenomenaal. Foxx, die tijdens de opnames oogprotheses droeg die hem het zicht ontnamen, won een Oscar voor zijn rol.

Serenity

Vijfhonderd jaar in de toekomst is de beschaving ten onder gegaan aan oorlogen. Een groep smokkelaars aan boord van het gammele ruimteschip Serenity neemt een telepatisch meisje en haar broer aan boord. Riskant. Het meisje heeft namelijk gedachten gelezen van Alliantieleiders, machtsbeluste potentaten met gevaarlijke geheimen. Een amusante ruimte-western, vol onderkoelde wisecracks en spectaculaire gevechten. De nadruk ligt op de personages (gespeeld door dezelfde, onbekende acteurs als in de tv-serie Firefly, die al na één seizoen van de buis werd gehaald, tot ongenoegen van de fans).

Soni

In 2012 ontstond in Delhi veel ophef nadat een jonge vrouw door een groep mannen in een bus werd verkracht en zwaar mishandeld. Verontrust door de zaak besloot debuterend regisseur Ivan Ayr een film te maken over de positie van vrouwen in modern India. In lange, kalme shots volgt hij de jonge agente Soni en haar bazin Kalpana, die dagelijks allerlei vormen van seksisme te verduren krijgen. Indiaas low-budgetdrama moet het niet hebben van spanning, wel van een subtiel script, vol ingehouden verontwaardiging, en levensechte, mooi gespeelde personages.

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.

Meer film- en serietips voor Netflix

Zoek je nog meer tips voor Netflix? Kijk op deze pagina voor eerdere artikelen in deze serie.