Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een fantastische Amerikaanse komedie over een tienermeisje en een atypische apocalypsfilm.

The Edge of Seventeen

De zeventienjarige Nadine (Hailee Steinfeld, erg charmant) is een theatraal, humeurig buitenbeentje. Alleen haar flegmatieke geschiedenisleraar (Woody Harrelson) en hartsvriendin Krista (Haley Lu Richardson) kunnen haar goedkeuring wegdragen. Nadines wereld stort dan ook in wanneer Krista een relatie begint met haar onuitstaanbaar succesvolle broer Darian (Blake Jenner). Debuterend regisseur en scenarist Fremon Craig is duidelijk fan van de highschoolfilms van John Hughes (The Breakfast Club, Ferris Bueller’s Day Off). De formule van The Edge of Seventeen is bekend, maar perfect uitgevoerd: eerlijke tienersituaties, vileine dialogen, veel vaart en humor, en een groot hart.

Fyre

Het moest het meest luxe en extravagante festival ooit worden. De promotievideo beloofde instagrammodellen buitelend over hagelwitte stranden. In plaats daarvan werd Fyre Festival op de Bahama’s een gigantisch fiasco. De vluchtelingenkamp-achtige situatie werd vlot doorgetwitterd door de ontgoochelde bezoekers, waardoor de hele wereld met de flop kon meegenieten. Deze Netflix-documentaire reconstrueert hoe de organisator Billy McFarland, een oplichter zonder een greintje realiteitszin, de boel vakkundig in de soep liet lopen. De film volgt de geijkte paden, maar dankzij het bizarre verhaal val je toch van de ene verbazing in de andere.

The Iceman

Rauw-realistische biopic over Richard Kuklinski, huurmoordenaar voor de maffia in New Jersey, die in de jaren zeventig en tachtig meer dan honderd mensen vermoordde. Wat hij al die tijd voor zijn voor vrouw en twee dochters verborgen wist te houden. Het nogal eendimensionale script - we volgen Kuklinski over een periode van jaren, maar komen zo goed als niets over hem te weten - wordt leven ingeblazen door het fantastische, driedimensionale acteren van Michael Shannon (Take Shelter). Ook mooie bijrollen voor Winona Ryder (als Kuklinski's vrouw) en Ray Liotta (maffiabaas Roy Demeo).

Interview: Michael Shannon over zijn rol als huurmoordenaar in The Iceman

The Road

Een naamloze vader (Viggo Mortensen) en zijn ongeveer tienjarige zoontje (Kodi Smit-McPhee) proberen na een ongespecificeerde ramp te overleven in een dorre woestenij. Een doel hebben ze amper: ze zoeken naar voedsel en trekken naar de kust in de hoop daar nog enig spoor van leven aan te treffen. The Road is een sterke, atypische apocalypsfilm, waarin het niet om de zombies, maar om klein menselijk drama gaat. Dat was ook de reden dat regisseur John Hillcoat (Lawless, 2012) de roman van Cormac McCarthy (No Country for Old Men) wilde verfilmen.

Solan en Ludwig en de sneeuwmachine

Een sneeuwkanon met een knop voor 'Nieuwe IJstijd', wat kan daar nou misgaan? Heel wat, want het dorp van eend Solan en egel Ludwig raakt totaal bedolven onder meters sneeuw. Ze wilden allemaal een witte kerst, maar de lokale krantenbaas zette het kanon veel te hard en nu is het aan het aaibare Noorse titelduo om hun wereldje te redden. Het betekende lange rijen voor de bioscoop in thuisland Noorwegen, voor deze alleraardigste stopmotion poppenfilm. Goeddeels gemaakt met de computer, zonder al te veel verlies van de aloude poppencharme.

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.

Meer film- en serietips voor Netflix

Zoek je nog meer tips voor Netflix? Kijk op deze pagina voor eerdere artikelen in deze serie.