Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een documentaire over het proces tegen een oud-SS'er en een komisch drama over een echtpaar en hun affaires.

The Accountant of Auschwitz

In september 2014 wordt oud-SS’er Oskar Gröning, door de pers ook wel ‘de boekhouder van Auschwitz’ genoemd, aangeklaagd voor betrokkenheid bij de moord op 300.000 mensen. Deze degelijke Canadese documentaire volgt het proces en stelt de vraag: heeft het wel zin om een 93-jarige man te veroordelen? En waarom heeft het zo lang geduurd voordat oorlogsmisdadigers in Duitsland werden opgespoord en aangeklaagd? Met uiteenlopend commentaar van historici en Holocaust-overlevenden: de een ziet een veroordeling van Gröning als ultieme gerechtigheid, de ander roept juist op tot vergeving.

Anna Karenina (te zien tot 14 juli)

Ondanks ruim twintig eerdere verfilmingen weet regisseur Joe Wright (Atonement) nog iets aan het beroemde boek van Lev Tolstoj toe te voegen: theater. Vrijwel de hele film bevinden we ons in een oud theater. De acteurs bevinden zich in geschilderde decors en zelfs paardenraces worden indoor gehouden. Knightley als de overspelige Anna Karenina doet erg haar best, maar blijft als personage wel te veel op afstand. Juist omdat Wright zo uitbundig te werk gaat. De intimiteit en breekbaarheid van Tolstojs personages zijn verdwenen, maar de film wervelt en de beelden boeien altijd.

The Lovers

Eindvijftigers Mary (Debra Winger) en Michael (Tracy Letts) zijn al heel lang getrouwd en leven volstrekt langs elkaar heen. Ze houden er beiden een affaire op na en overwegen hun relatie juist te beëindigen wanneer de vonk onverwacht toch weer overslaat. Niet iedereen zal de excentrieke toon (inclusief al te prominente soundtrack) van dit relatiedrama kunnen waarderen, maar de uitstekende hoofdrolspelers maken er wel iets bijzonders van. Hun liegende en bedriegende personages zijn niet direct sympathiek, maar wel verfrissend gewoon en menselijk.

Stir Crazy

Als stand-up komiek is Richard Pryor (1940-2005) legendarisch, en gelukkig kan zijn immense, baanbrekende talent nog telkens opnieuw bewonderd worden in films. Met de woorden 'deep shit' schetst het personage van Pryor gewoonlijk de toestand waarin hij geraakt in zijn films met briljante mede-komiek Gene Wilder. In Stir Crazy is dat 125 jaar gevangenisstraf voor een bankoverval die zachtaardige naïeveling Skip (Gene Wilder) en skeptische Harry (Pryor) niet pleegden, op weg van New York naar het geld en de vrouwen in Californië die Skip beloofd had. Pryor en Wilder leven zich uit in gevangenisclichés zoals alleen zij dat konden.

Superbad

Ervaringsdeskundig door scenaristen Seth Rogen en Evan Goldberg gepende, soms hilarische highschoolkomedie met krasse dialogen en een ruim hart. Boezemvrienden Seth (Jonah Hill) en Evan (Michael Cera) zetten met onderknuppeltje Fogell (Christopher Mintz-Plasse) alles op alles om hun middelbareschoolcarrière als opperkneuzen alsnog met een ontmaagdingsdiploma af te sluiten. Invitaties voor een alle-remmen-los-feest - lading alcohol aanleveren verplicht - brengen de meisjes plotsklaps angstaanjagend dichtbij. Producent Judd Apatow (Knocked Up) groeide, met behulp van zijn kliek van grofgebekte improvisatiekomedianten, in enkele jaren uit tot de nieuwe humor-koning van Hollywood.

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.