Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een documentaire over politieke schandalen en machtswisselingen in Brazilië en een komedie van Judd Apatow.

The Edge of Democracy

‘Ik vrees dat onze democratie niets dan een kortstondige droom was.’ Met die onheilspellende woorden opent deze indrukwekkende en meeslepende documentaire over de recente Braziliaanse politiek, beginnend bij de ineenstorting van de militaire dictatuur in 1985 en eindigend met de verkiezing van de rechtsextremist Jair Bolsonaro in 2018. Filmmaker Petra Costa toont de opeenvolging van machtswisselingen en corruptieschandalen vanuit het hart van de Arbeiderspartij en vermengt die unieke beelden met persoonlijke reflecties over haar familie: haar ouders zijn linkse activisten, maar het overgrote deel van haar familie stemde op Bolsonaro.

The Equalizer

In deze filmversie van de gelijknamige actieserie uit de jaren tachtig speelt Denzel Washington Robert McCall, die stoïcijns de straten van Boston schoonveegt wanneer die vervuild blijken met de Russische maffia. De rust en de nachtelijke stadslandschappen geven The Equalizer iets van een moderne noir. Maar het zijn vooral Washingtons gewicht en uitstraling die de film dragen, en in die zin kent de acteur eigenlijk zijn gelijke niet. Hij tilt de film in z'n eentje naar een hoger plan.

The Losers

Een eliteteam van de Amerikaanse Special Forces wordt in Bolivia in een hinderlaag gelokt, met de dood van 25 onschuldige kinderen tot gevolg. Ze verdenken hun meerdere, die ze enkel kennen onder zijn codenaam Max, en besluiten hun eigen dood in scène te zetten en door het leven te gaan als The Losers. Wat volgt is een actiefilm die heel netjes de regels van het genre gehoorzaamt, maar uiteindelijk amusant genoeg is om je daar niet aan te hoeven ergeren. Met in de hoofdrollen onder andere Zoe Saldana, Chris Evans en Idris Elba.

It’s Complicated (vanaf 1 juli)

Jane (Meryl Streep) is rijk geworden met muffins, heeft leuke kinderen en een prachtig huis. Jammer dat haar man Jake (Alec Baldwin) haar tien jaar geleden heeft verlaten voor een jongere vrouw. Maar ineens laait het vuur tussen hen weer op. Schrijfster-regisseuse Nancy Meyers (Something's Gotta Give, The Holiday) weet, in welke levensfase dan ook, altijd raad met romantische complicaties. Zonnige komedie, misschien wat braaf en soft, maar met acteurs als Streep en Baldwin, en Martin als een architect die ook op Jane valt, kun je je geen buil vallen.

This Is 40 (vanaf 1 juli)

Pete (Paul Rudd) en Debbie (Leslie Mann) leerden we al kennen als bijfiguren in Judd Apatows komedie Knocked Up. In deze 'sort-of sequel' zijn de echtelieden gepromoveerd tot hoofdpersonen. Het is vijf jaar later, hun dochters zijn (bijna) pubers en ze bereiken beiden de gevreesde leeftijd van veertig. In typische Apatow-traditie gaat dat gepaard met pijnlijke situaties, platte grappen, een beetje sentiment en haarscherpe observaties. Hoewel de film veel compacter had gekund, is het geen straf ruim twee uur met deze herkenbare personages door te brengen. De dochters van Pete en Debbie worden gespeeld door de kinderen van Mann en Apatow.

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.