Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een Taiwanese tragikomedie en een documentaire over het schandaal rond Cambridge Analytica.

Aterrados

Het kwaad lurkt in de gootstenen en muren in deze geslaagde en bijzonder effectieve Argentijnse spookhuisrit. Wanneer vreemde, angstaanjagende situaties zich in een straat in Buenos Aires aaneenrijgen, gaat een team van agenten en specialisten op onderzoek uit in de ogenschijnlijk behekste huizen. Door veel aan de kijker te laten en voortdurend te wisselen van protagonist, onderscheidt het heerlijk freaky en onvoorspelbare Aterrados (Spaans voor doodsbang) zich van de doorsnee horrorfilm. Vooral veel geslaagde schrikmomenten, dus wees voorbereid op slapen met het licht aan.

Dear Ex

Nadat een professor overlijdt ontdekken zijn tienerzoon en ex-vrouw dat hij zijn levensverzekering stiekem heeft overgedragen aan zijn minnaar. Het zorgt voor nog meer frictie in de toch al fragiele verstandhouding tussen de hoofdpersonages in het Taiwanese Dear Ex. Maar dan verandert langzaam de onderlinge dynamiek en doemt voorzichtig een tragikomische driehoeksverhouding op, met het rouwverwerkingsproces als gemene deler. De lijn tussen haat en verdriet is dun, wat een uiterst eerlijke, tragische film oplevert, maar echt topzwaar of melodramatisch wordt het – mede door de speelse cinematografie en soundtrack – gelukkig nooit.

The Great Hack

Documentaire over het grote datalekschandaal rondom het Britse bedrijf Cambridge Analytica, dat persoonlijke gegevens van Facebookgebruikers ongevraagd gebruikte voor politieke advertenties en daardoor van grote invloed was op de uitkomsten van zowel het Brexit-referendum als de Amerikaanse verkiezingen in 2016. Aan de hand van (persoonlijke) verhalen van oud-medewerkers, journalisten en specialisten wordt deze lastige materie op ontzettend boeiende wijze uit de doeken gedaan. Een belangrijke oproep tot waakzaamheid voor de gevaren van datamisbruik, al komt het technologische aspect van het probleem er wat bekaaid vanaf.

Once Upon a Time in Mexico

Er is lijn te ontdekken in de Mariachi-trilogie van Robert Rodriguez. Van El Mariachi naar Desperado tot Once Upon a Time in Mexico steeg het budget van bijna niks tot gigantisch; de hype rond de films nam evenredig af; en vreemd genoeg nam de kwaliteit steeds toe. Rodriguez vindt in zijn afsluiter de juiste toon en heeft eindelijk die acteurs, die met weinig aanwijzingen een impact kunnen maken in de immer grof geschetste, tussen ode en persiflage stekende actieplots van de filmmaker. Johnny Depp is een ironische CIA-agent die in Mexico de macht netjes wil verdelen en daarvoor pistolero-legende El Mariachi (Antonio Banderas) inschakelt.

The Other Guys

'Op een dag klim ik over je woedemuur, en dan zal het prachtig worden.' Niemand is zo vermakelijk onuitstaanbaar als Will Ferrell, mits de komiek is voorzien van op het lijf geschreven teksten, zoals in The Other Guys. Het stukje tenenkrommende Ferrell-poëzie hierboven is gericht aan politiepartner Terry (Mark Wahlberg). Het typetje van Ferrell wil het liefst de hele dag achter het bureau, tot wanhoop van arrivist Terry. Een nauwkeurig gedoseerd topstuk, dankzij het draaiboek van regisseur Adam McKay, SNL-schrijver en maker van Ferrell-evergreens als Anchorman en Step Brothers.

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.