Series met vrouwen in de hoofdrol, je moest er een paar jaar terug nog goed naar zoeken. Nu hebben we op Netflix net Orange is The New Black afgekeken en staat de volgende serie al weer klaar: GLOW. Gelukkig maar. Daarom hier vijf topvrouwen om de zomer mee door te komen.

GLOW (1 seizoen)

‘Door en voor vrouwen’ is een veel gelezen zin als het gaat om GLOW: de te gekke, nieuwe Netflixshow over worstelende vrouwen in de jaren tachtig die vrijdag 23 juni online gaat. Maar die typering doet de serie eigenlijk tekort. Inderdaad, GLOW is voornamelijk gemaakt door vrouwen – geproduceerd door Jenji Kohan van o.a. Weeds en Orange is The New Black, met een grotendeels vrouwelijke cast en crew – maar is (even los van de kijkwijzer) voor iedereen geschikt. De cast onder leiding van Alison Brie (Community, Mad Men) is ijzersterk, de grappen goed en de aankleding fantastisch. Dat moet je, of je nou man of vrouw bent, willen zien. (NB)

Chewing Gum (2 seizoenen)

Chewing Gum gaat over Tracey. Tracey praat graag in de camera, maar nog liever wil ze seks hebben. Het probleem is dat ze maagd is, haar strenggelovige moeder haar goed in de gaten houdt en ze verloofd is met een eveneens strikt religieuze en homoseksuele man. Veel actie zit er dus niet in. Maar dan ontmoet ze Connor (‘samen heten ze Tronnor’). Michaela Coel bedacht en schreef de serie, gebaseerd op haar toneelstuk, en speelt de hoofdrol. Een serie over een donker meisje dat opgroeit in een arme buurt, zonder dat het daar echt over gaat. Chewing Gum is namelijk vooral heel erg grappig, soms een beetje vies en voor iedereen herkenbaar. (YW)

Girlboss (1 seizoen)

Sophia Amoruso startte in 2006 op 23-jarige leeftijd een succesvolle webshop genaamd Nasty Gal Vintage, werd steenrijk en schreef vervolgens een inspirerende bestseller (#GIRLBOSS). In deze komische Netflix Original wordt ze door Britt Robertson gespeeld als een hyperactieve draaikolk die alle kanten opvliegt, zowel privé als zakelijk. Sophia is onbeschoft, ranzig en onuitstaanbaar, maar ook goudeerlijk, trouw en charmant. Kortom: een uniek personage dat nog niet eerder op tv of in de bioscoop te zien was. (JS)

(Na het publiceren van dit artikel maakte Netflix bekend dat er geen tweede seizoen komt van Girlboss)

Orphan Black (4 seizoenen, seizoen 5 loopt)

Ja, Orphan Black is soms wat moeilijk te volgen, maar het leven van een kloon is dan ook niet makkelijk. Een geruststelling is misschien dat het vijfde seizoen dat op Netflix van start is gegaan, ook het laatste seizoen is. Ook fijn voor de trouwe fan – want we weten straks hoe het verder gaat met Sarah en al haar dubbelgangers. Allemaal fantastisch gespeeld door Tatiana Maslany, waardoor je soms denkt dat er namen van acteurs ontbreken op de aftiteling. In dit laatste seizoen staat de confrontatie tussen Sarah en evil baaskloon Rachel centraal, zijn alle klonen hopelijk weer gezond en komen we waarschijnlijk alles te weten over het ontstaan van de klonenfamilie. (YW)

Ingobernable (1 seizoen)

Stel je een mix voor tussen Air Force One, The Fugitive, Designated Survivor en 24, maar dan zonder Harrison Ford of Kiefer Sutherland en met Kate del Castillo. Geen idee wie dat is? Wij tot voor kort ook niet. Tot Ingobernable, een van de ‘Netflix originals’ van Mexicaanse makelij. Daarin speelt Del Castillo de first lady van Mexico, Emilia, die op de vlucht moet slaan als haar man wordt vermoord. Hoofdverdachte? Emilia zelf natuurlijk. Nee, dit is geen politieke thriller op het niveau van een House of Cards, maar vanaf het eerste moment zit je ongetwijfeld op het puntje van je stoel. (NB)

Meer tips voor Netflix