In de nieuwe Netflixserie GLOW zien we een bont team van vrouwelijke pro-wrestlers in de jaren tachtig.

Wéér mislukt: Ruth Wilder (Alison Brie) sleept zich in de eerste aflevering van GLOW van screentest naar screentest, maar het als actrice maken in LA valt niet mee. Tot haar schaamte moet ze weer haar ouders bellen om de rest van de maand door te komen. Totdat… ze gevraagd wordt om te auditeren voor GLOW, oftewel Gorgeous Ladies Of Wrestling. Dit is iets nieuws: het succes van pro-wrestling – de theatrale nepgevechten waar Amerika zo dol op is – moet gecombineerd worden met een lading vrouwelijke sexappeal. Door een bizarre samenloop van omstandigheden wordt de tengere, weifelende Ruth aangenomen, samen met haar voormalige beste vriendin Debbie (Betty Gilpin) en nog tien kleurrijke wannabe-sterren (gespeeld door onder anderen zangeres Kate Nash).

Alison Brie, bekend van haar rollen als keurig typje in zowel Mad Men als Community, heeft zelf ook hard moeten vechten om de rol van Ruth te veroveren. ‘Ze wilden me niet eens laten auditeren,’ vertelde Brie aan Entertainment Weekly.

Pro-wrestling onder de naam GLOW heeft in de jaren tachtig echt bestaan. Over dit van strakke glitterpakjes en haarspray vergeven fenomeen verscheen in 2011 al de op festivals goed scorende documentaire GLOW: The Story of the Gorgeous Ladies of Wrestling. Nu gaat dus ook de Netflix(fictie) serie in première; gemaakt door alleen maar vrouwen, onder wie de producer van Orange Is The New Black. En die serie is – te oordelen naar de eerste vijf afleveringen – in de roos.

Alison Brie zet een fijn kneuzige en toch sympathieke Ruth neer. Het personage Sam Sylvia, de regisseur van GLOW, is even ambivalent: een belachelijke midlifecrisisklootzak, die voortdurend de foutste opmerkingen maakt, maar toch ook stiekem kwetsbaar is. Hij wordt gespeeld door stand-upcomedian Marc Maron, bij podcastfans bekend van WTF with Marc Maron.

De combinatie van comedy en drama is sowieso de kracht van GLOW. Sommige scènes lijken zo weggelopen uit 30 Rock, waar andere met gemak echte emoties en echt ongemak oproepen. En die verschillende kleuren sluiten dan ook nog eens prima op elkaar aan.

Een andere troef is de tot in de puntjes verzorgde jarentachtigsfeer. Enorme kapsels! Aerobics! Een zoenscène met een punky pizzaverkoper, zo weggelopen uit een MTV-clip uit de eighties! Onwijs gaaf, kortom.

GLOW is vanaf 23 juni te zien op Netflix