Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een klassieker met Clint Eastwood en twee meesterwerken van de Japanse grootmeester Hayao Miyazaki.

Dirty Harry

Eerste in een reeks van vijf, over Harry 'Dirty' Callahan (Clint Eastwood), die boeven met alle geoorloofde en ongeoorloofde middelen bestrijdt. Psychopaat Scorpio (Andrew Robinson) dreigt dagelijks een moord te plegen als de gemeente hem geen honderdduizend dollar betaalt. Grof geschut Callahan wordt ingezet om de snode plannen van Scorpio te verijdelen. Deze Dirty Harry is beroemd om de woorden die de gewapende Eastwood uitspreekt tegen een bankrover die naar zijn revolver grijpt: 'You've got to ask yourself one question: do I feel lucky?' Minder bekend is dat de titelrol oorspronkelijk bedoeld was voor Frank Sinatra. Gelukkig bedankte die voor de eer en deed Clint het his way.

La trinchera infinita

‘Mollen’ werden ze genoemd, door de overheid gezochte mannen die zich tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) verstopten in hun eigen huis, en later, onder het Franco-regime, nog steeds niet naar buiten durfden uit angst voor vergelding. Dit Spaanse drama volgt zo’n mol, de fictieve Higinio, die onderduikt in een gangetje achter zijn woonkamer, waar hij jarenlang wordt verzorgd door zijn vrouw. Klinkt gezapig, maar het slimme scenario en geweldige acteerwerk houden de aandacht met gemak tweeënhalf uur vast. Omdat we vaak het beperkte perspectief van Higinio volgen, is de film naast aangrijpend en romantisch soms ook Hitchcockiaans spannend.

Mission Impossible: Fallout

In deel zes van de strakke spionage-actieserie lijken de schurken minder doortrapt omdat spion Hunt (Tom Cruise) achteraf steeds hun kwaadaardige fratsen blijkt te hebben doorzien. Opmerkelijk, omdat zijn team in het vorige deel nog werd opgedoekt wegens te veel op toeval berustende successen. De stramme dialogen en inwisselbare plot - iets met nucleair materiaal - worden gecompenseerd door spannende achtervolgingen, een strak gechoreografeerd toiletgevecht, indrukwekkende luchtstunts en een adembenemend slot. Hunts persoonlijke beslommeringen komen minder goed uit de verf.

Princess Mononoke

Terwijl hij probeert een paar kinderen uit zijn dorp te redden van een dol geworden, monsterlijk zwijn raakt de jonge Ashitaka besmet met een geheimzinnige ziekte. Op zoek naar genezing belandt hij midden in de strijd tussen een geheimzinnige prinses en een geïndustrialiseerde gemeenschap. Een oorlog waarin boswezens het opnemen tegen vuurwapens. Dit prachtige, ambachtelijk gemaakte eco-sprookje is misschien wel Hayao Miyazaki's beste film, vanwege de fijne, niet drammerige boodschap, het meeslepende verhaal en niet in de laatste plaats vanwege alle levensechte, boeiende personages.

Spirited Away

Spirited Away van Hayao Miyazaki opent met een familie-uitje dat strandt in een verlaten pretpark waar de ouders van de tienjarige Chihiro prompt veranderen in enorme varkens. Het park blijkt een rustplek voor allerhande goden en geesten die hun tijd tussen de mensen achter de rug hebben. Chihiro leert de absurde regels van haar nieuwe, op wankel kapitalistische leest geschoeide wereld - samen met vriendje Haku - en transformeert van een doorsnee verwend meisje in een zelfverzekerde heldin. Best bezochte animatiefilm in thuisland Japan. Winnaar van een Gouden Beer en een Oscar.

Meer film- en serietips voor Netflix

Zoek je nog meer tips voor Netflix? Kijk op deze pagina voor eerdere artikelen in deze serie.