VPRO Cinema speurt elke week het filmaanbod van streamingsdienst Netflix af en vist de spreekwoordelijke krenten uit de pap. Met deze week onder andere een Spaanse musical en een ontroerend meesterwerk van Pixar.

Cloverfield

Tijdens een feestje in New York verzorgt een van de gasten de video-opnames. Met zwalkende camera brengt hij de gasten, gewone jonge mannen en vrouwen, in beeld, om het feestvarken later een aandenken te kunnen bieden. Dan wordt de stad opgeschrikt door een serie explosies, en niemand weet wat er aan de hand is... De hooggespannen verwachtingen na een uitgekiende publiciteitscampagne werden voor een groot deel ingelost. Cloverfield is vooral zo sterk omdat de film eruit ziet als een in één take opgenomen amateurvideo, waarbij de schokkerige beelden in hoge mate aan het realisme bijdragen.

Inside Man

Niets is wat het lijkt in deze bankovervalfilm. Op een drukke dag wordt midden in New York een bank beroofd. De leider van de overvallers (Clive Owen) zorgt ervoor dat gijzelaars en bankrovers niet van elkaar te onderscheiden zijn en eist een vrije aftocht in een vliegtuig. Politieonderhandelaar Keith Frazier (Denzel Washington) moet proberen de situatie tot een goed einde te brengen, maar krijgt de mysterieuze Madeleine White (Jodie Foster) op zijn dak, die eist dat hij een zaakje voor haar regelt. Sterke heist-film-met-iets-extra's van Lee, die de kijker lang op het verkeerde been houdt. Goed spel, opwindend camerawerk.

La Llamada

Tieners Mariá en Susana zitten op een katholiek zomerkamp, midden in de bossen, waar net een strenge nieuwe moeder overste is aangesteld. De meiden zal het een zorg zijn, die pakken een ondeugend pilletje en gaan dansen. Maar 's ochtends ziet María waar eerst de muur van haar slaapbarak stond een witte showtrap, waarover een man in glitterpak naar beneden schrijdt, die een liedje van Whitney Houston zingt. Huh? Is dat God? Leuke en hartverwarmende musical, ook geschikt voor atheïsten. De regisseurs trokken met hun theaterversie in Spanje 300 duizend bezoekers in vier jaar.

Love Actually

Een vrouw komt erachter dat haar man vreemd gaat, zijn stiefzoon is hopeloos verliefd op een meisje van school, de broer van de bedrogen vrouw is de premier en die wordt verliefd op de koffiejuffrouw. Richard Curtis bewees als scenarist van Four Weddings and a Funeral en Notting Hill al dat hij goed overweg kon met romantische komedies, en met dit regiedebuut overtreft hij zichzelf. De film volgt keurig de regels van het genre, maar doet dat zo virtuoos dat ook de grootste cynicus in elk geval diepe bewondering moet voelen voor deze Citizen Kane onder de romcoms.

Wall-E

In de toekomst is de aarde rommelig en zwaar vervuild, de mensen zijn verdwenen, er is geen grassprietje te zien. Het robotje Wall-E probeert dapper de troep op te ruimen en kijkt na gedane arbeid in zijn verblijf naar een oude videoband met een musical. Dan landt een ruimteschip, met daarin een mooie meisjesrobot... Schitterend, poëtisch werk van Pixar, waarin vooral de manier waarop de robots menselijke trekjes krijgen imponeert. Een schattig ruimte-pas de deux is een van de hoogtepunten. Zeer de moeite waard, voor alle leeftijden. Oscar voor beste animatiefilm.

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.

Meer film- en serietips voor Netflix

Zoek je nog meer tips voor Netflix? Kijk op deze pagina voor eerdere artikelen in deze serie.