VPRO Cinema speurt elke week het filmaanbod van streamingsdienst Netflix af en vist de spreekwoordelijke krenten uit de pap. Met deze week onder andere een documentaire over de douchescène in Psycho en een komische zombieklassieker.

78/52

Hoeveel valt er te zeggen over de douchescène in Hitchcocks Psycho? Heel veel, bewijst deze documentaire waarin regisseur Alexandre O. Philippe tientallen medewerkers, kenners en beroemde fans hun inzichten en anekdotes over de douchescène laat delen. De abstracte titel, die verwijst naar het aantal camerastandpunten en cuts in de scène, doet misschien een gortdroog college vermoeden, maar met vlotte vertellers als schrijver Bret Easton Ellis, regisseur Guillermo del Toro en actrice Jamie Lee Curtis (dochter van Psycho-ster Janet Leigh) is de film erg amusant en verplichte kost voor elke Hitchcockfan.

Sand Storm

Hoe lang zouden de verstikkende tradities van de bedoeïenengemeenschappen in de Israëlische Negevwoestijn nog stand kunnen houden? De vrouwen in dit subtiel meeslepende drama, een moeder die wordt verstoten en een dochter die wordt uitgehuwelijkt, ondergaan hun lot nog enigszins gelaten. Maar de jongere meisjes die vanaf de zijlijn toekijken, denken er intussen het hunne van. Knap debuut van Joodse regisseuse Zexer was de eerste Arabisch gesproken film die door Israël werd ingezonden voor de Oscars, en won vele internationale prijzen.

Scott Pilgrim vs. the World

De Canadese 22-jarige bassist Scott Pilgrim (Michael Cera) heeft een prille, halfhartige relatie met een zeventienjarig schoolmeisje. Dan valt hij als een blok voor de fraaie Ramona Flowers (Mary Elizabeth Winstead). Maar als hij een relatie met haar wil, moet hij eerst haar 'zeven kwaadaardige exen' verslaan. Geestige, nogal maffe komedie, gebaseerd op de strips van Bryan Lee O'Malley. Tjokvol met referenties naar klassieke computerspelletjes, gelardeerd met hippe popmuziek, titels die door het beeld buitelen en ironische oneliners. Aanvankelijk geflopt aan de kassa's, later een cultsucces.

Shaun of the Dead

Shaun (Simon Pegg) lijdt hevig onder de breuk met zijn vriendin Liz (Kate Ashfield). Aan zijn huisgenoot Ed (Nick Frost) heeft hij niet veel, die heeft het te druk met gamen, drinken en andere lapzwanzerigheden. Toch blijkt Ed handig om in de buurt te hebben, wanneer inwoners van een buitenwijk in Londen niet blijken te lijden aan middenklasse-indolentie, maar besmet zijn door een zombie-virus. Een subtiel verschil. Eerste film uit Pegg en Frosts Cornetto-trilogie, gevolgd door Hot Fuzz (2007) en The World's End (2013). Bijzonder geestig, mede dankzij regisseur Wrights grote talent voor visuele humor.

Unrest

Na een stevige koortsaanval geneest getalenteerde Harvard-studente Jennifer Brea niet helemaal. Sterker nog: ze kan eigenlijk niets meer, is vaak zo moe dat ze niet eens meer uit haar bed kan klimmen. Pas na lange tijd wordt ze gediagnosticeerd met het Chronischevermoeidheidssyndroom. Vanuit haar ziekbed legt ze contact met lotgenoten over de hele wereld. Het wordt allemaal op film vastgelegd en vormt de basis voor een uitstekend gemaakte, aangrijpende documentaire, waarin hartverscheurende beelden van tot stilstand gekomen levens worden afgewisseld met het relaas over hoe patiënten wereldwijd nauwelijks serieus worden genomen, ook door medici.

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.