VPRO Cinema speurt elke week het filmaanbod van streamingsdienst Netflix af en vist de spreekwoordelijke krenten uit de pap. Met deze week onder andere een zenuwslopende thriller over een drone-aanval en een Noord-Ierse film over een boer die wraakt neemt op de moordenaars van zijn moeder.

20,000 Days on Earth

De zogenaamd 20.000ste dag uit het leven van songwriter, muzikant, schrijver en scenarist Nick Cave is een karakter-gedreven dagdroom die de kijker met Cave's bril langs de rivier van zijn leven laat wandelen. Of beter gezegd: laat meesluipen in zijn zwarte Jaguar. Gesprekspartners verschijnen en verdwijnen als stemmen in zijn hoofd. Een intiem portret, met een sterke, op Cave toegesneden vorm die hem, met een duistere melange van directheid en mystificatie, optimaal laat fonkelen als innemende meesterverteller.

Bad Day for the Cut

De Ierse boer Donal woont op middelbare leeftijd nog bij zijn moeder. Maar dat hij beslist geen watje is blijkt nadat iemand 's nachts zijn moeder vermoordt. Donal ziet nog net iemand wegrijden. Iets later gaat hij op onderzoek uit, met zijn groot kaliber jachtgeweer. Hij komt in aanraking met een sukkelig Oost-Europees boefje en een paar akelige landgenoten. Sterke wraakthriller van debuterend regisseur Baugh, die ook meeschreef aan het scenario. O'Neill is prima als boer Donal, en ook de rest van de cast is goed te pruimen. De prachtige fotografie compenseert kleine haperingen in tempo en logica ruimschoots.

Back to the Future Part III

Prima laatste deel van een leuke trilogie, kan zonder kennis van voorgaande delen gezien worden, al wordt er kwistig met verwijzingen naar eerdere gebeurtenissen gestrooid. Marty McFly (Michael J. Fox) reist naar het verleden en belandt daar in het Wilde Westen. Hij ontmoet er een voorvader van zijn aartsvijand. Ondertussen heeft gekke professor Doc Brown zich er helemaal ingeburgerd. Fraaie beelden van het landschap in Californië en Utah, aardige speciale effecten en een fijne soundtrack maken het derde deel tot een geslaagde avonturenfilm voor (niet al te) jong en oud.

Eye in the Sky

Op verschillende plekken in de wereld — een kantoor van de Britse regering in Londen, een legerbasis nabij Las Vegas — kijken militairen en politici mee hoe een drone-aanval wordt voorbereid op terroristen in Kenia. Tot een jong meisje opdoemt voor het huis waar de doelwitten zich verschansen, en de drone-piloot (Paul) twijfelt of hij de trekker wel moet overhalen. Intelligente en zenuwslopende thriller over moderne oorlogsvoering die de kijker — zonder al teveel bombast — op de stoel van de piloot, de officieren en de politici plaatst en vraagt: hoeveel is het leven van een onschuldige omstander waard?

High Crimes

Familieman Tom (Jim Caviezel) heeft heel wat uit te leggen aan zijn vrouw Claire (Ashley Judd) als hij in de hoedanigheid van voormalig soldaat Ron wordt opgepakt voor de moord op negen dorpelingen in El Salvador. Gelukkig is Claire een toegewijde echtgenote én advocaat die snugger genoeg is om krijgsrecht- en alcoholkenner Grimes (Morgan Freeman) bij de zaak te betrekken. Rechtbankdrama High Crimes neemt met thema's als geopolitiek, dubbellevens, rechtsspraak, corruptie en romantiek nogal wat hooi op de vork maar de getalenteerde acteurs, met Morgan Freeman voorop, verschaffen afdoende afleiding.

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.

Meer film- en serietips voor Netflix

Zoek je nog meer tips voor Netflix? Kijk op deze pagina voor eerdere artikelen in deze serie.