VPRO Cinema speurt elke week het filmaanbod van streamingsdienst Netflix af en vist de spreekwoordelijke krenten uit de pap. Van nieuwkomers tot klassiekers, van arthouse tot de betere blockbuster. Met deze week de terugkeer van Sam Raimi in het horrorgenre, kunstmatige intelligentie en swingende liedjes in de jungle.

Drag Me to Hell

De jonge, blonde bankmedewerkster Christine Brown aast op de functie van assistent manager, maar volgens haar baas is ze daarvoor waarschijnlijk te soft. Om te bewijzen dat ze heus wel spijkerhard kan zijn weigert ze een stokoude zigeunerin, die uit haar huis gezet dreigt te worden, extra krediet. Het vrouwtje neemt wraak met een vreselijke vloek. De eerste horrorfilm die regisseur Sam Raimi (oa Evil Dead-trilogie) maakte na zijn Spider-Man-verfilmingen, en hij was het nog niet verleerd. De film is mooi gemaakt, meeslepend, grappig en soms doodeng.

Ex Machina

Verlegen programmeur Caleb wordt door excentrieke internetmiljardair Nathan uitgenodigd om Ava, de eerste robot met bovenmenselijke intelligentie, te onderwerpen aan de Turingtest. Caleb laat zich echter al snel verleiden door de beeldschone machine en komt zodoende lijnrecht tegenover Nathan te staan. Oogstrelende sciencefictionthriller heeft een onbevredigend slot, maar debuterend regisseur Alex Garland brengt het beste in zijn cast naar boven.

The Jungle Book

Als baby blijft het jongetje Mowgli achter in de jungle, hij groeit op tussen beesten en wordt vriendjes met een beer, maar gaat uiteindelijk terug naar zijn soortgenoten. Ondanks de ouderdom nog steeds leuk, vooral dankzij het - in vergelijking met het beroemde boek van Rudyard Kipling - zonnige verhaal. En natuurlijk ook dankzij de swingende liedjes, waarvan 'The Bare Necessities' ('Als je van beren leren kon') de Oscar voor de beste song kreeg.

De surprise

Na achttien jaar stilte keert Oscarwinnaar Mike van Diem (Karakter) eindelijk terug met een... romcom? De zoete poster doet het ergste vermoeden, maar De surprise, naar het gelijknamige verhaal van Belcampo, is allesbehalve standaard. Een suïcidale miljonair (Jeroen Van Koningsbrugge) sluit een contract met een bedrijfje dat hem onverwacht uit de weg moet ruimen. Maar dan wordt hij verliefd (op Georgina Verbaan). En blijkt hij niet meer terug te kunnen. Na een voortreffelijke start begint De surprise flink te zwalken, maar de film is te origineel om mislukt te noemen.

The Way Back

Mooie avonturenfilm gebaseerd op het onwaarschijnlijke verhaal van een groep mannen die in 1941 uit een strafkamp in Siberië wist te ontsnappen, en vervolgens meer dan 6500 kilometer te voet aflegde naar India, door de verzengende hitte van de Gobi-woestijn en over de Himalaya. Zo onwaarschijnlijk zelfs, dat er ernstige twijfels bestaan over de juistheid ervan. Een mooie avonturenfilm heeft het echter wel opgeleverd, waarin regisseur Peter Weir (Master and Commander, Picnic at Hanging Rock) als vanouds strooit met prachtige, weidse landschappen en teder drama.

Meer filmtips voor Netflix?

Zoek je meer tips voor Netflix? Kijk op deze pagina voor eerdere artikelen in deze serie.