Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste films op Netflix. Met ditmaal onder andere de nieuwe actiefilm van Michael Bay en een bloedstollende misdaadfilm.

6 Underground

Een miljardair (Reynolds) zet zijn eigen dood in scène en stelt een team van huurmoordenaars, spionnen en scherpschutters samen om de dictator van een fictief land uit de weg te ruimen. Wie bekend is met het oeuvre van Michael 'the king of explosions' Bay (Armageddon, Transformers) kan wel raden hoe deze actiefilm vervolgens verder gaat: met een hoop flitsende achtervolgingen, vrouwen in lingerie en episch heldenvertoon. Hersenloos vermaak dus, maar in een paar ijzersterke scènes — waaronder de proloog in Florence — laat Bay zien nog altijd met inventieve en duizelingwekkende stunts op de proppen te kunnen komen. 

The Best of Enemies

Reconstructie van de strijd om gelijk onderwijs voor Afro-Amerikanen in North Carolina begin jaren zeventig. Mensenrechtenactivist Ann Atwater (Taraji P. Henson) wordt gedwongen om samen te werken met een lokale Ku Klux Klan-leider (Sam Rockwell, niet voor het eerst getypecast als racist met flexibele moraal). Geheel tegen de verwachting in, groeien de twee tegenpolen vervolgens steeds meer naar elkaar toe. Dit soort verhalen van onwaarschijnlijke verbinding kennen we maar al te goed (het controversiële Green Book zit nog vers in het geheugen), waardoor The Best of Enemies inhoudelijk weinig nieuws te vertellen heeft. Toch kijken, al was het maar om de boeiende geschiedenisles en uitstekende acteurs.

The Change-Up (vanaf 16 december)

Een afgepeigerde gezinsman (Jason Bateman) kijkt met afgunst naar het losbandige vrijgezellenbestaan van zijn beste vriend (Ryan Reynolds). Een wonderbaarlijke lichaamswissel geeft beide heren de kans het bestaan van de ander te beleven. Wisselkomedies zijn zelden grappig, maar deze uitvoering - opgepend door de schrijvers van The Hangover - is zo over the top fysiek geestig en verbaal ranzig dat de ontelbare manco’s van het genre ongemerkt naar de achtergrond verdwijnen. Regisseur David Dobkin geeft na zijn kaskraker Wedding Crashers opnieuw blijk van pretentieloos vakmanschap, ondersteund door een ensemble enthousiaste acteurs.

Dragged Across Concrete

Derde film van genrevernieuwer S. Craig Zahler, die naam maakte met horrorwestern Bone Tomahawk en de brute misdaadfilm Brawl in Cell Block 99. Ook deze zwartkomische noir pastiche – over een agent van de oude stempel (Mel Gibson) en diens partner (Vince Vaughn), die noodgedwongen de misdaad ingaan – kent z’n episodes van bruut geweld. Maar pas echt meedogenloos is de tijd die Zahler daartussen neemt voor zijn stijfkoppige personages en hun snedige dialogen. Bloedstollend door het zwaard van Damocles dat je continu boven hun hoofden voelt hangen. Muziek komt enkel uit autoradio’s.

Iron Fists and Kung Fu Kicks

In deze energieke documentaire vertellen experts, acteurs en filmmakers over de rijke geschiedenis van martial-artsfilms, die in de jaren zestig vanuit Hongkong de wereld veroverden en talloze andere kunstvormen en culturen wisten te beïnvloeden, waaronder hiphop. Het perspectief is soms wat te westers en de montagestijl had wat minder chaotisch gemogen, maar voor de liefhebber valt er genoeg te genieten. Bijvoorbeeld van prachtige beelden uit de gloriejaren van de Shaw Brothers, anekdotes over Bruce Lee en een interview met een van de grootmeesters van de genre: Sammo Hung.

Is Dragged Across Concrete de beste film van 2019?

Ook dit jaar bepaalt het publiek weer welke film wordt uitgeroepen tot VPRO Cinema's Film van het Jaar. Wordt Dragged Across Concrete, dat op 2 mei 2019 in de Nederlandse bioscopen werd uitgebracht, de opvolger van o.a. Call Me By Your Name en Moonlight?

Klik hier om te stemmen op jouw favoriete films van het jaar