Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een prachtig echtscheidingsdrama en een aangrijpende Oscarwinnaar.

Jack Reacher

Eerste adaptatie van Lee Childs immens populaire boekenreeks over een geniale ex-officier van de militaire politie die zonder enige aardse bezittingen door Amerika zwerft. Nadat een sluipschutter vijf mensen in Pittsburgh van grote afstand doodschiet gaat de titelheld (Tom Cruise) op onderzoek uit, al snel stuitend op een duister complot, met Werner Herzog in een fraaie rol als kwade genius van dienst. Gedegen pulp, al wordt het mysterie helaas niet lang genoeg in stand gehouden.

Marriage Story

Kan een film over een echtscheiding grappig, liefdevol, ontroerend én romantisch zijn? Ja, bewijst regisseur/scenarioschrijver Noah Baumbach (While We're Young) met Marriage Story, dat hij deels baseerde op zijn eigen scheiding. Adam Driver en Scarlett Johansson zijn weergaloos als theaterregisseur Charlie en actrice Nicole, die na jaren huwelijk besluiten uit elkaar te gaan. Aanvankelijk verloopt dat nog redelijk amicaal – ze hebben samen een achtjarige zoon – maar zodra de advocaten erbij worden gehaald gaat het mis. Een bitterzoet meesterwerk.

Lees hier ons achtergrondverhaal over Marriage Story

Moonlight

Drie fases uit het leven van Chiron, een homoseksuele zwarte jongen die opgroeit in één van de ruigste buurten van Miami. We zien hem als kind, tiener en volwassene worstelen met zijn geaardheid, zijn mannelijkheid en zijn drugsverslaafde moeder. Enig rolmodel in zijn jonge leven is de man die zich uiteindelijk over hem ontfermt: drugsdealer Juan. Aangrijpend en prachtig gefilmd portret, waarin regisseur/scenarist Barry Jenkins ons niet alleen laat kennismaken met een zeldzaam complex personage, maar ook met een wereld die we zelden tot nooit op het witte doek zien. Bekroond met de Oscar voor beste film.

Bekijk hier ook ons interview met Barry Jenkins

The Post

Spannend drama over onderzoeksjournalistiek dat als prequel naadloos zou passen bij Watergate-klassieker All the President's Men (1976), dat zich ook bij The Washington Post afspeelde. Hier draait het om de beslissing om, ondanks een rechterlijk verbod, toch te publiceren uit de Pentagon Papers: geheime overheidsdocumenten over de Vietnamoorlog. Een knoop die Katharina Graham (Meryl Streep), de eerste vrouwelijke krantenuitgeefster van de VS, uiteindelijk moet doorhakken. Hoewel het verhaal zich volgens vertrouwde lijnen ontvouwt, is het pakkende, actuele materie met een nadrukkelijk feministische toon. Oscarnominatie voor beste film en Streep.

Quincy

Deze Netflixdocu over de legendarische muzikant, componist, producer en zakenman Quincy Jones is mede geregisseerd door zijn dochter, actrice Rashida Jones, en door hemzelf voorzien van een voice-over. Niet verrassend dus dat de film vooral een opsomming van hoogtepunten is geworden, met weinig kritisch noten. Heel storend is dat echter niet: de nuchtere hoofdpersoon is aangenaam gezelschap, en die hoogtepunten zijn nu eenmaal erg indrukwekkend. Met zijn ruim zeventigjarige carrière is Jones de belichaming van de Afro-Amerikaanse muziek van de twintigste eeuw; daar laat dit eerbetoon, waarin uiteraard veel beroemdheden opduiken, geen twijfel over bestaan.

Is Marriage Story de beste film van 2019?

Ook dit jaar bepaalt het publiek weer welke film wordt uitgeroepen tot VPRO Cinema's Film van het Jaar. Wordt Marriage Story de opvolger van o.a. Call Me By Your Name en Moonlight?

Klik hier om te stemmen op jouw favoriete films van het jaar