Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere twee ontroerende en inspirerende documentaires.

A Prayer Before Dawn

Fraaie verfilming van de waargebeurde, louterende helletocht van de jonge, verslaafde Britse bokser Billy Moore. Die belandde wegens drugsbezit drie jaar in de beruchte Klong Prem-gevangenis in Bangkok, waar hij overleefde mede dankzij een plek in het thaiboksteam. Extreem fysieke, dicht op de met tatoeages overladen huid van Thaise medegevangenen gedraaide film, die machismo met kwetsbaarheid combineert en boksactie met een gevangenisdrama. De esthetiek van de gevechten krijgt meer aandacht dan de innerlijke strijd van Billly.

Crip Camp

'Dit kamp heeft de wereld veranderd. En niemand kent het verhaal.' Met die woorden opent deze prachtige documentaire over Camp Jened, een Amerikaans zomerkamp voor jongeren met een beperking dat begin jaren zeventig gerund werd door een stel hippies. Het was daar, niet ver uit de buurt van Woodstock in het Catskillgebergte, dat de kiem gelegd werd voor de beweging die op zeer succesvolle wijze zou strijden voor gelijke rechten voor mensen met een beperking. Sterke interviews met de betrokkenen van toen worden afgewisseld met ontroerende archiefbeelden. Winnaar van de publieksprijs op Sundance.

El hoyo

Langs elke verdieping van een verticale gevangenis daalt dagelijks een uitgebreid feestmaal af. In theorie is er genoeg voor iedereen, maar uiteindelijk blijft voor de mensen onderin niks over. Onbegrijpelijk, vindt nieuwkomer Goreng. Want we kunnen onderling toch eerlijk rantsoeneren? Als sociale allegorie is het grauwe El hoyo allesbehalve subtiel: de rijken nemen meer dan nodig terwijl de armen vechten om te overleven. Het is letterlijk eten of gegeten worden in deze gruwelijk sterke Spaanse debuutfilm, die eerder de Midnight Madness-publieksprijs won tijdens het filmfestival van Toronto.

Lees ook: 'Prijswinnende horrorfilm die oproept tot solidariteit'

Nausicaä of the Valley of Wind

Meesterlijke Japanse tekenfilm over een toekomstige wereld die is overwoekerd door een giftige jungle waar monsterlijke insecten de dienst uitmaken. Tot heil van de resterende mensheid schiet prinses Nausicaä te hulp. Haar liefde voor alle levende wezens maakt vechten een dilemma, maar haar naastenliefde blijkt uiteindelijk de sleutel tot wereldvrede. Filmmaker/tekenaar/schrijver/producent Miyazaki (Spirited Away, Howl's Moving Castle) werkte ruim dertien jaar aan het scenario en aan de tekeningen die de basis vormden voor een groots werk over zijn visie op de aard van de mensheid.

Q Ball

In de beruchte San Quentin State Prison in Californië vormen gevangenen – drugsdealers, ex-bendeleden en moordenaars – een basketbalteam dat wedstrijden speelt tegen teams van buitenaf. Einddoel is de finale tegen de trainingsstaf van de Golden State Warriors, het lokale NBA-team dat in de afgelopen jaren de NBA domineerde. Documentairemaker Michael Tolajian volgt de 'San Quentin Warriors' gedurende één seizoen, waarbij de winst in de laatste wedstrijd minder belangrijker is dan de persoonlijke groei die de spelers doormaken. Inspirerende film over de kracht van sport als therapievorm.