Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een meesterwerk met Timothée Chalamet en een Frans drama over tieners in een jeugdinrichting.

Call Me by Your Name

Het is zomer 1983. De 24-jarige Amerikaanse onderzoeksassistent Oliver (Arnie Hammer) komt naar Noord-Italië om professor Perlman bij te staan. En maakt grote indruk op diens zeventienjarige zoon Elio (een uitstekende Timothée Chalamet), die tot zijn eigen schrik en verbazing verliefd wordt op Oliver. Met prijzen overladen verfilming van André Acimans gelijknamige roman door de Italiaan Luca Guadagnino (bekend van I Am Love en A Bigger Splash). Alle lof is begrijpelijk, want Call Me by Your Name is een fantastische film. Sprankelend, intiem en eerlijk. Verkozen tot VPRO Cinema's Film van het Jaar 2018.

Bekijk hier ook ons interview Luca Guadagnino, Armie Hammer en Timothée Chalamet

Modest Heroes

Verzameling van drie korte film van de Japanse animatiestudio Ponoc, enkele jaren geleden opgericht door oud-medewerkers van Studio Ghibli. In ‘Kanini & Kanino’ beleven kleine, mensachtige wezentjes een spannend avontuur in een vijver, ‘Life Ain't Gonna Lose’ gaat over een jongen met een levensbedreigende voedselallergie en in ‘Invisible’ worstelt een man met zijn onzichtbaarheid (letterlijk en figuurlijk). De drie films verschillen behoorlijk in stijl en kwaliteit, maar met name familiedrama ‘Life Ain't Gonna Lose’ is van een grootse schoonheid: hopelijk krijgt regisseur Yoshiyuki Momose snel de mogelijkheid er een langere versie van te maken.

Mon frère

In de openingsscène van Mon frère wordt Teddy, een intelligente, bedachtzame tiener, naar de jeugdinrichting gebracht waar hij zijn rechtszaak moet afwachten. Wat er met zijn vader is gebeurd en hoe Teddy’s broertje in het geheel past, wordt beetje bij beetje uit de doeken gedaan. Al is dit niet de kern van het verhaal. Dat zijn de jongens in de inrichting, hun heftige interacties en pijnlijke verhalen. Het einde is wat ongeloofwaardig, maar al met al een indringende, goed geacteerde film.

Roxanne

Steve Martin speelt in deze moderne variant op Cyrano de Bergerac de rol van brandweerman C.D. Bales. Hij is gezegend met moed, humor en poëtische charme, maar ook met een gigantische neus die hem doet vrezen dat de liefde die hij koestert voor Roxanne (Daryl Hannah) niet beantwoord zal worden. C.D. heeft ook een groot hart, zodat hij met lyrische brieven zijn concurrent Chris (Rick Rossovich) helpt Roxanne te versieren. Hoofdrolspeler en 'executive producer' Martin schreef het scenario voor deze aanstekelijk vrolijke komedie.

Sour Grapes

Rudy Kurniawan, een twintiger met een buitengewoon palet en voorliefde voor uitzonderlijke wijnen, ontpopt zich in de jaren ’00 tot een geliefd figuur onder de ultrarijke Amerikaanse wijnverzamelaars. Tien jaar later zijn velen van hen nog steeds ontdaan dat de man met wie ze zo leuk teut werden van wijnen van honderdduizenden dollars, ze keihard bedroog. Sour Grapes beantwoordt helaas niet hoe Kurniawan een van de grootste wijnfraudes ooit van de grond kreeg, maar zet wel mooi uiteen wat de man heeft aangericht in het excentrieke wijnwereldje.

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.